PARADISE (2023) på Netflix er en ny sci-fi thriller fra Tyskland, hvor man kan donere eller modtage år af sit liv. En stærk begyndelse og slutning, men desværre en svag midte. Læs hele vores Paradise filmanmeldelse her!

PARADISE (2023) en en ny Netflix-film fra Tyskland. Det er en sci-fi thriller, der udspiller sig i Berlin i en ikke nærmere bestemt fremtid, der dog ikke er alt for langt væk.

Som fans af DARK vil vide, kan tyskerne altså noget med sci-fi historier, hvor Netflix har været med til at få dem ud internationalt. Det her er ikke den bedste sci-fi historie samlet set, men både begyndelsen og slutningen er yderst skarp og effektiv.

Læs videre på vores Paradise filmanmeldelse herunder. Find den på Netflix fra 27. juli 2023.

Bliv ung igen eller gammel på et øjeblik

I den fantastiske fremtid i Paradise kan man via biotech donere år fra ét menneske til et andet. Det kræver dog et DNA match, men derudover er mulighederne til at give eller modtage år mest afhængigt af penge.

Straks du fylder 18 år, kan du få undersøgt, om du er et match for en modtager, der har råd til (og et ønske om) at modtage år. Så kan du sælge et par år af dit liv og få råd til den tilværelse, du ønsker, men modtageren bliver tilsvarende yngre.

Det sker ikke øjeblikkeligt, men over få dage. Og ja, det kan også gøres om, men det kræver at begge parter er enige, og dén del er ikke så nem.

Paradise – Anmeldelse | Netflix Sci-fi Thriller

Når en del af filmen ødelægger helheden

Da vores to hovedpersoner, Max og Elena, bliver fanget med en kæmpe gæld, kommer det frem, at Elena har kautioneret for gælden med 40 år af sit liv. Hun bliver derfor tvunget (ja, nu er vi jo ude i gældsindrivelse, hvor hun selv har godkendt vilkårene) til at afgive fire årtier af sit liv.

I stedet for at kunne arbejde videre på at få egne børn, er Elena nu reelt nået pensionistalderen, og Max er stadig ung. Nå ja, og så arbejder han i øvrigt for det firma, der står for den smarte biotech.

En sammensværgelse begynder at tone frem, men Max og Elena selv er noget sløve i optrækket. Til gengæld giver Max ikke op, men hans kamp resulterer i et andet akt, der bliver lidt svagt. Det bliver en irriterende forudsigelighed, der skaber en svag midte for en ellers stærk film.

Se Paradise på Netflix nu!

Boris Kunz er instruktøren bag den nye tyske Netflix sci-fi thriller. Han har også været medforfatter på manuskriptet sammen med Simon Amberger og Peter Kocyla (8 Days).

Som nævnt flere gange så er den midterste del af filmen altså et lavpunkt. Det lyder måske lidt hårdt, men når en film starter stærkt, bliver det bare tydeligt, når en stor del af filmen ikke er stærk. I stedet bliver den langsom og forudsigelig, så man sidder og ruller med øjnene af irritation.

Heldigvis bliver det en del bedre igen med slutningen af filmen, hvor vi igen ser de svære valg og beslutninger komme i fokus. Jeg kunne i hvert fald godt lide den udvikling. For nogle bliver det hele mere en gråzone, mens andre ser tingene meget sort og hvidt. Sådan er virkeligheden jo!

Paradise har premiere globalt på Netflix den 27. juli 2023.

FAKTA

Instruktør: Boris Kunz
Manuskript: Simon Amberger, Peter Kocyla, Boris Kunz
Medvirkende: Kostja Ullmann, Iris Berben, Marlene Tanczik, Corinna Kirchhoff, Lisa-Marie Koroll, Alina Levshin, Lorna Ishema, Numan Acar, Lisa Loven Kongsli, Lucas Lynggaard Tønnesen

Plot

Da en kvinde er tvunget til at overdrage 40 år af sit liv som betaling for en forsikringsgæld, forsøger hendes mand desperat at finde en mulighed for at få dem igen.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.