THE TRIALS OF GABRIEL FERNANDEZ er en ny Netflix-dokumentarserie. Det er en virkelig hård omgang, da den omhandler mishandling og tortur af et barn. Denne dokumentar følger retsagen og et opgør med systemet. Læs vores The Trials of Gabriel Fernandez anmeldelse her!

The Trials of Gabriel Fernandez er en Netflix-dokumentarserie i seks dele. Selvom vi elsker true crime doku-serier, så er dette en ekstraordinær hård omgang. Ikke at det er nemt at se dokumentarer om mord og seriemordere, men det her er alligevel noget andet. Ikke mindst set i lyset af de grimme sager, vi også har haft herhjemme.

Netflix har udgivet mange true crime dokumentarer, så der kommer jævnligt nyt. Det er ofte også af en høj kvalitet, hvilket bestemt også er tilfældet med denne dokumentar-serie. Vi har samlet en række af de bedste true crime dokumentarer på Netflix her >

Vores The Trials of Gabriel Fernandez anmeldelse fortsætter herunder.

Et system, der fejler

Lille Gabriel Fernandez var kun 8 år, da han døde. Dette sker efter måneders overgreb og tortur udført af hans egen mor og hendes kæreste. The Trials of Gabriel Fernandez følger retssagerne mod hans mor, Pearl Fernandez, og dennes kæreste. Retssagen foregår i Los Angeles, hvor anklageren kræver dødsstraf. Det siger lidt om, hvor voldsom sagen var!

Men det, der måske er mere overraskende, er at der også kommer en retssag mod fire ansatte i det offentlige. Denne retssag kommer for at få ryddet op i det system, der fejlede så groft. Igen er dette noget vi (desværre!) sagtens kan nikke genkendende til her i lille smørhuls Danmark.

Der er både familiemedlemmer og skolelærere, der kontakter myndighederne, men det hjælper ikke. De ansvarlige i systemet formår simpelthen ikke at agere på de henvendelser, der kommer. Noget, der helt sikkert kunne have reddet Gabriels liv. Vi får også indblik i, hvordan Gabriels liv startede, for det er “kun” de sidste otte måneder af hans liv, der foregår i hans mors varetægt.

The Trials of Gabriel Fernandez – Netflix anmeldelse

Ja, du skal blive forarget!

Vi ser rigtig mange dokumentarer. De omhandler oftest mord og seriemordere, så det er ikke fordi, der er noget letbenet over dem. Alligevel er det noget andet med The Trials of Gabriel FernandezDer er mange billeder og fakta, som man ikke lige kan slippe efter at have set denne Netflix-dokumentarserie. Og sådan skal det også være!

Selvfølgelig skal man blive vred og forarget, når man ser en dokumentar som denne. Der findes jo systemer, der skal sikre, at dette ikke sker. Desværre ser vi bare (igen og igen), at disse systemer ikke fungerer. Både fordi de ofte er overbebyrdede, men –nogle gange – også fordi de ansvarlige ikke tager handling. Eller fordi loven ikke giver dem magt til at handle.

I The Trials of Gabriel Fernandez får vi adgang til rigtig mange fakta, som belyser hvor grel denne sag er. Derudover er der interviews med mange Fernandez familiemedlemmer og andre, der har oplevet Gabriels liv (og død) på nært hold. Det giver et intimt og hjerteskærende indblik i en meget voldsom sag, hvor flere kæmpede (desværre forgæves) for at hjælpe denne dreng.

The Trials of Gabriel Fernandez – Netflix anmeldelse

Se The Trials of Gabriel Fernandez på Netflix nu!

Det eneste større kritikpunkt, jeg har, er at vi ikke altid bliver sat ind i, hvornår optagelser og interviews finder sted. Dette er dog primært et problem i afsnit 1. Allerede fra afsnit 2 får vi nogle årstal på bordet. Gabriel Fernandez døde i 2013, men de egentlige retssager begynder først i 2017.

Og nu er det oprigtigt ikke for at “fatshame” nogen, men det er grotesk at se, hvor meget de to tiltalte tager på i mellemtiden. Det virker som om, der ligger en dokumentar begravet omkring maden i fængslet dér. Til gengæld virker de hverken mere eller mindre påvirkede af det, de har gjort ved 8-årige Gabriel Fernandez.

Filmskaberen bag The Trials of Gabriel Fernandez er Brian Knappenberger. Han har allerede lavet mange dokumentarfilm og -serier om vidt forskellige emner. Han har blandt andet lavet The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz (2014) og Netflix-dokumentaren Nobody Speak: Trials of the Free Press (2017).

Brian Knappenberger ved altså godt, hvordan en dokumentar skal skrues sammen og har også vundet en del priser (og været nomineret til endnu flere). Med The Trials of Gabriel Fernandez dokumenterer han en meget mørk og brutal sag. Den føles også mere intens og dyster end mange andre, da det netop omhandler mishandling, tortur og drab på et 8-årigt barn.

The Trials of Gabriel Fernandez er ude på Netflix fra den 26. februar 2020.

Plot

Det brutale mord på en dreng og den offentlige retssag mod hans værger og socialarbejdere stiller spørgsmålstegn ved, hvordan systemet beskytter sårbare børn.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg