Insidious 4: The Last Key var et overordentligt skønt gensyn med Lin Shaye og hendes trofaste hjælpere. Nå ja, og så var “the further” ikke ligefrem mindre dystert i denne film. Tværtimod!

Nu var Insidious 4: The Last Key jo slet ikke planlagt til visning i de danske biografer. Det var derfor ren luksus, at Nordisk Film biograferne satte en enkelt visning op i deres biografer landet over. Ikke mindst eftersom det også betød, at man pludselig sad i biografen med en flok “rigtige” horrorfans. Ja, man er jo ikke mindre horrorfan, hvis ikke man kunne nå denne ene visning, men stemningen var i hvert fald høj.

Eller rettere, den var ret så dyster. Og sateme om ikke der også er skruet godt op for jumpscares på den fede måde! Det er den der “katten efter musen”-agtige leg, hvor instruktøren hele tiden skaber en situation, hvor publikum forventer at blive skræmt. Naturligvis er det aldrig i disse øjeblikke, at det egentlige jumpscare kommer. Næ nej, det er lige før eller lige bagefter. Ofte sker det også på en helt rolig måde. Altså, ikke et monster der springer frem, men et barn der roligt går forbi i baggrunden. Fy for satan, dét er sgu effektivt.

Der var da også skrig, skrål og meget mandige brøl flere gange undervejs i visningen af Insidious 4: The Last Key.

Det faktum at den blev vist uden undertekster – den er jo ikke lavet til dansk biografpublikum – betød også at der kun var minimalt snak undervejs. Skulle nogen komme til at sige mere en bare en enkelt sætning eller to, var der ofte en der (forholdsvis roligt) tyssede, så alle kunne følge med i dialogen. Efter at have været til mange pressevisninger de seneste måneder, blev vi mindet om, hvorfor vi elsker at gå i biografen med andre gyserfans.

Insidious: The Last Key

Lin Shaye er stjernen

Altså, der kan vist ikke være meget tvivl om at stjernen i Insidious universet er Lin Shaye. Ja ja, bevares, jeg ved godt, at James Wans faste leading man, Patrick Wilson fra The Conjuring filmen, spillede hovedrollen i den første. Men allerede dengang var det jo Lin Shaye, der stjal hele showet!

Insidious: The Last Key får vi lov til at opleve dele af både hendes barndom og ungdom. Det var bestemt ikke en sjov tid. Ikke kun fordi hun allerede dengang så spøgelser og andre væsener (læs: dæmoner). Nej, nærmere fordi hendes far var en satans karl, der absolut ikke kunne lide, at hans lille pige kunne se ting, der ikke var der.

Det er et perfekt indblik i Elise Rainier karakteren, der sådan set altid er blevet skræmt af det, hun ser. Hun fortsætter bare altid direkte imod sin frygt, da hun ved, at ingen andre kan bekæmpe det, de jo ikke kan se. Det er denne sårbare styrke, Lin Shaye altid har formået at fange til perfektion. Faktisk kan hun ikke rigtig gøre noget galt i min bog.

Denne gang møder vi også hendes forældre, der byder på henholdsvis lys og mørke. Mor spilles af Tessa Ferrer, som flest nok kender fra Grey’s Anatomy, men hun fik sin debut i gyserkortfilmen Excision fra 2008, der blev til Excision spillefilmen i 2012 (vi har anmeldt den crazy film her).

Josh Stewart, som mange nok kender fra The Collector, The Collection og senest The Neighbor, spiller den ubehagelig far. Derudover må vi lige fremhæve de to skuespillere, der spiller Elise som yngre.

Hana Hayes spiller Elise som teenager, mens Ava Kolker spiller Elise Rainier som lille pige. Især Ava Kolker er virkelig god i denne. Hendes debut var allerede tilbage i 2011, hvor hun spillede “Three Year Old Girl” i American Horror Story. Siden da har hun lavet en del Disney og komedieserier, men nu vender hun da tilbage til gysergenren.

Insidious: The Last Key

De perfekte sidekicks

Selvom Elise Rainier (Lin Shaye) er stjernen i Insidious 4: The Last Key, så er hendes to mandlige assistenter virkelig også uundværlige. Lige siden første film har de budt på perfekt timet comic relief (komiske indslag), og det gør de bestemt også i denne seneste film.

Især Tucker (Angus Sampson) ynder at præsentere de tre kolleger ved at sige “She’s the psychic, we’re the sidekick”. Prøv lige at sige det højt tre gange, og så forstår du, hvorfor det slet ikke giver mening for dem, han siger det til. Han er et kæmpe brød, der altid vil have noget – en date, noget mad eller bare lidt ros – og Angus Sampson (Mad Max: Fury Road, Winchester) spiller rollen perfekt.

Som hans modstykke har vi igen Specs (Leigh Whannell), der er ligeså sød og imødekommende som altid. Tucker og Specs har deres faste interne kampe om, hvem der har det bedste tech og kan hjælpe Elise mest, men det tager (heldigvis) aldrig overhånd.

Til gengæld afsløres det, at deres Mormon-lignende uniform er Elises idé. Og det er ikke ligefrem noget, de selv synes om, men de respekterer hende så meget, at de bare gør det. Hun er jo “the psychic”, og de er bare “the sidekick”.

Måske er Insidious 4 den bedste i rækken

Nu er den første film i en franchise altid noget særligt. Det er den, der starter hele universet og sætter rammerne for en ny fortælling. Eftersom Insidious 4: The Last Key går tilbage og fortæller hele historien og kommer med en ny historie, så er den dog min favorit. Som absolut minimum er Insidious 4 på højde med den første film. Det siger ikke så lidt. Slet ikke fra en kæmpe James Wan fan som mig.

Leigh Whannel skrev den første film og har også skrevet manuskriptet til denne. Ja, det er ham, der spiller Specs, men han har ofte en vigtig rolle i de film, han skriver, hvor James Wan instruerer – se bare på Saw. Til gengæld er det ikke længere James Wan eller Leigh Whannell, der står for instruktionen. James Wan instruerede Insidious 1 og Insidious 2mens Leigh Whannell instruerede Insidious 3.

Denne gang er det Adam Robitel, der også instruerede den vanvittigt gode (og bare vanvittig ubehagelige) The Taking of Debra Logan. Det var faktisk hans debut som spillefilmsinstruktør. Hvis ikke du har set den, så skal du virkelig prioritere det. Læs vores anmeldelse af The Taking of Debra Logan her!

Insidious 4: The Last Key er kun hans anden spillefilm, men senere i år kommer The Maze, så nu er han i fuld gang.

Straks du får chancen for at se Insidious 4: The Last Key, så skal du altså slå til. Skulle det ske, at den kommer i biografen igen, så må du ikke snyde dig selv for oplevelsen. Og ellers kommer den på DVD og VOD herhjemme til maj.

FAKTA

DVD-premiere: 24. maj 2018
Genre: Horror, Thriller
Instruktør: Adam Robitel
Medvirkende: Lin Shaye, Leigh Whannell, Angus Sampson, Kirk Acevedo, Josh Stewart, Tessa Ferrer, Ava Kolker

Plot: Insidious 4: The Last Key tager udgangspunkt i Elise (Lin Shaye), der vender tilbage til sit barndomshjem, der stadig er hjemsøgt – ligesom dengang hun boede der som barn.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.