PARANORMAL ACTIVITY: NEXT OF KIN på Paramount+ er nyeste skud på stammen i den succesfulde gyserfranchise. Vi er ude i en spinoff, og denne gyserfilm kan sagtens stå alene. Læs vores fulde Paranormal Activity: Next of Kin anmeldelse her!

PARANORMAL ACTIVITY: NEXT OF KIN er en ny Paramount+ gyserfilm. Som titlen afslører, er den del af Paranormal Activity-franchisen, der begyndte for over et årti siden. Første film er fra 2007, hvor den med sit micro-budget gik hen og tog biografpublikum med storm. Dermed blev den startskuddet til franchisen.

Vi er stadig ude i en “found footage” film, hvor der er noget overnaturligt på spil. Der bliver dog også refereret til et par andre velkendte gyserfilm, hvilket gyserfans nok vil sætte pris på. Vi kan nemlig fange de fleste af de “Easter Eggs”, der hylder ikoniske scener fra andre gyserfranchises.

Derudover er der faktisk også en smule humor i denne film. Den kommer dog primært fra en decideret Prins Valiant frisure, der pludselig lander på hovedet af lydmanden, som spilles skønt af Dan Lippert.

Læs videre på vores Paranormal Activity: Next of Kin anmeldelse herunder og find den på Paramount+ nu.

Mere fart over feltet

Selvom denne nye gyserfilm er del af en større gyserfranchise, så er vi som sagt ude i en spinoff, der sagtens kan stå alene. For dem, der bare ikke var vilde med det langsomme tempo i allerførste Paranormal Activity, kan jeg fortælle, at det går betydeligt hurtigere i denne film.

Paranormal Activity: Next of Kin er dog stadig god til at skabe den ubehagelige uhygge, der gennemsyrer det meste af filmen. Ja, der er også jumpscares, men det er næsten mere de scener, hvor man ser noget klamt eller ubehageligt, der rammer hårdere. Med andre ord, så er der lidt af det hele i denne omgang.

Og ja, du vil helt sikkert kunne gætte nogle udviklinger på forhånd, men det virker i dén grad også som om, det er meningen. Altså, at der lige hviles ved noget et øjeblik, som om filmskaberen nærmest giver os gyserfans et vink med en vognstang og siger: Du ved godt, at det her bliver vigtigt senere, ikk?!

Det er det modsatte af den såkaldte “red herring“, der prøver at snyde sit publikum til at tro én ting ved at vise dem noget forkert. Den slags hader jeg, mens dette føles som om, vi tages med på rejsen. Dét elsker jeg!

Paranormal Activity: Next of Kin – Anmeldelse

En hyldest til gyserfilm

Som nævnt tidligere, så er der også en del hyldester til andre gyserfilm, du helt sikkert kender til som gyserfan. Det er endnu en måde, vi inkluderes på.

Der er eksempelvis et par skud, der er som taget direkte fra The Blair Witch Project (1999). Det passer også med, at vi i denne omgang Paranormal Activity får betydelig bedre kameraføring, da plottet går på, at en dokumentar filmes. Altså, præcis som med The Blair Witch Project. Det er også derfor, der er en lydmand (ham med Prins Valiant-håret).

I sidste del af filmen er der et par skud, der smager ret meget af [REC], som jo er en anden kæmpe gyserfranchise med et overnaturligt twist. I øvrigt også en franchise, der udvikler på konceptet, præcis som denne har gjort.

Og så er der altså også lige det ikoniske “ung kvinde kører væk, men kigger sig tilbage og skriger”-skud. En scene, der bør virke utrolig velkendt for fans af Motorsavsmassakren / The Texas Chainsaw Massacre.

I øvrigt føles disse små Easter Eggs helt klart som en hyldest til både diverse gyserfilm og os gyserfans, der kan fange dem. Vi er uden tvivl gået glip af endnu flere, men lige disse tre stod meget tydeligt frem for os, da vi så filmen for første gang.

Se Paranormal Activity: Next of Kin på Paramount+ nu!

William Eubank er instruktøren bag denne nye Paranormal Activity-film. Før denne lavede han Underwater (2020) der desværre aldrig rigtig fik en chance. Det er en skam, da den faktisk er langt bedre, end mange nok forventede. Forhåbentlig får denne nye film noget mere kredit til instruktøren.

Manuskriptet er skrevet af Christopher Landon, der har været del af Paranormal Activity-franchisen siden anden film. Han instruerede endda også spinoff-filmen The Marked Ones fra 2014. Derudover har han skrevet og instrueret på film som Scouts Guide to the Zombie Apocalypse (2015) og senest Freaky (2020).

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Christopher Landons Happy Death Day 2U  her >

Den absolutte hovedrolle i denne Paranormal Activity 2021 film er i øvrigt Emily Bader. Du vil måske genkende hende, hvis du har set gyserfilmen House of the Witch. Hun er helt klart endnu en af de skuespillere, der snildt kunne få en livslang karriere som “Final Girl” i vores elskede genre.

Det er ret genialt, at Paramount+ får denne film på streamingtjenesten lige op til Halloween-weekenden. Herfra er vi i hvert fald ikke blege for at give den en anbefaling, så sæt du den roligt på din liste over gyserfilm, der skal have en chance til denne gyser-højtid.

Paranormal Activity: Next of Kin kan ses på Paramount+ fra den 29. oktober 2021. Derudover kan filmen både købes og lejes digitalt fra samme dag.

FAKTA

Instruktør: William Eubank
Manuskript: Christopher Landon
Medvirkende: Emily Bader, Roland Buck III, Dan Lippert, Henry Ayres-Brown

Plot

I PARANORMAL ACTIVITY: NEXT OF KIN følger vi dokumentaristen Margot (Emily Bader). Hun rejser til et øde Amish samfund, hvor hun håber, hun vil møde sin mor, som hun mistede for lang tid siden og resten af sin familie. Her oplever Margot en lang række mærkelige begivenheder, og hun indser, at det Amish-samfund, der har budt hende velkommen muligvis gemmer på skumle hemmeligheder.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.