Bird Box er Netflix-filmatiseringen af bogen med samme titel. Sandra Bullock har hovedrollen i den intense horror-thriller, der er instrueret af danske Susanne Bier.

Bird Box har alt det, der skal til for at lave en fantastisk film. Mens den måske ikke følger bogen helt, og dermed ødelægger lidt for fans af denne, så var vi meget tilfredse med resultatet. Vi har ikke læst bogen, så vi har intet at sammenligne den med.

Filmen er helt naturligt blevet sammenlignet meget med A Quiet Place. Dog er sammenligningen ikke helt relevant.

A Quiet Place handler om at være stille, så monstrene ikke fanger dig, og (på overfladen) handler Bird Box om ikke at se, fordi så kan “monstrene” fange dig.

Den store forskel er dog, at monstrene ikke “fanger dig” i denne film. De får dig til at begå selvmord. Det alene gør, at vi får en helt anden historie – og derfor en helt anden film.

Verdens undergang vises i øvrigt gennem en række voldsomme og intense (på den rigtig gode måde) scener. Når man kigger på monstret, så kommer ønsket om at begå selvmord omgående.

De inficerede er i øvrigt meget kreative i deres tilgang til at få det overstået. Lidt som i M. Night Shyamalan filmen The Happening, der dog var betydelig mindre vellykket – på alle måder!

Sandra Bullock bærer Bird Box

Som altid viser Sandra Bullock, at hun nemt kan bære en hel film. Det skal ikke forstås sådan, at filmen ikke er stærk nok uden hende. Men Bird Box handler primært om hendes karakter, Malorie. Først lærer vi hende at kende (i hvert fald kronologisk, da historien hopper frem og tilbage i tiden) i nogle scener med hendes søster.

Søsteren spilles af Sarah Paulson (American Horror Story), og det er en fornøjelse at se Ocean’s Eight medspillerne genforenet. Også selvom det kun er i et par scener – traileren afslører, hvordan dette hænger sammen.

Deres scener sætter dog tonen for både Malories karakter og selve filmen. Selvom der er noget mere humor i deres fælles scener, hvilket ikke er tilfældet for resten af filmen.

Derudover er de to unge børneskuespillere, der spiller henholdsvis Boy (Julian Edwards) og Girl (Vivien Lyra Blair) hjerteskærende gode. Særligt Vivien Lyra Blair gjorde imponerende stort indtryk i en meget vigtig scene i båden, hvor Malorie og børnene prøver at undslippe monstrene.

Bird Box anmeldelse

En homoseksuel mand er helten

I modsætning til hvad andre anmeldelser (fx Variety og The Hollywood Reporter) påstår, så begynder historien ikke med, at Douglas (John Malkovich) redder en gruppe mennesker ved at lukke dem ind i sit hus. Jeg aner ikke, hvordan de andre anmeldere har misforstået dette.

Den vrede, ældre, hvide mand (John Malkovich) redder absolut ikke dagen for nogen. Tværtimod kæmper han aktivt imod! Den store helt er derimod den asiatiske, homoseksuelle mand, Greg, der spilles af BD Wong (Jurassic World).

Det er faktisk en ret vigtig del af historien, da Douglas nægter at lukke flere ind i huset. Greg (Wong) påpeger derefter, at det er hans hus, og han vil ikke lade folk dø, når han kan redde dem.

Douglas (Malkovich) er nabo til Greg og hans mand. Med andre ord er han selv én af dem, der har søgt tilflugt i huset. Og det kommer også hurtigt frem, at han ikke ligefrem har været en god nabo til Greg.

Malkovich gør, hvad han gør bedst; spiller en koldhjertet og kynisk mand. Men i Bird Box giver det faktisk rigtig god mening.

Både John Malkovich og BD Wong leverer nogle smukke nuancer i deres scener sammen. Noget jeg personligt var ærgerlig over at opdage, at mange andre (anmeldere) ikke fangede.

Bird Box anmeldelse - Netflix

Diversitet på den rigtige måde!

Jeg bliver nødt til at fremhæve Trevante Rhodes (Moonlight), der spiller en krigsveteran, som er fast besluttet på at gøre det rigtige. Hans karakter, Tom, bliver straks glad for den stærke Malorie (Bullock).

Det faktum at hun er gravid, da de mødes, minder ham blot om hans søster. Selvom han ikke selv er forælder, ved han tydeligvis mere om emnet, end Bullocks karakter gør. Dette skaber et (på Malories side modvilligt) bånd mellem dem, der bærer historien frem.

Jeg elsker, hvor naturligt det føles, og hvor vigtigt det faktisk er. Vi får lov at se en sort mand som faderfigur, og ikke den sædvanlig “baby daddy” karakter, der ingen interesse har i børn.

Derudover vil jeg også lige nævne Lil Rel Howery, der igen leverer den perfekte mængde komik. Det var også hans job i Get Out, og han gør det endnu engang rigtig godt.

I Bird Box spiller han sci-fi forfatteren, Charlie, der til daglig arbejder i et supermarked. Og dette supermarked ender faktisk med at redde gruppen af fremmede mennesker, der sammen kæmper for overlevelse – bl.a. pga. madmangel.

Sammen med Charlie (Lil Rel Howery) er det især de to andre minoritetskarakterer, Greg (BD Wong) og Tom (Trevante Rhodes), der viser sandt heltemod, når det gælder. Tre stærke mænd, der kæmper for det rigtige. Dét elskede jeg!

Sandra Bullock karakteren er faktisk slet ikke en helt på samme måde. Men hun kæmper naturligvis for sig selv og resten af gruppen.

Susanne Bier gør det godt

Som dansker er det herligt at se Susanne Bier få en storfilm i hænderne. Hun har da også allerede vundet adskillige priser inklusiv en Oscar, Golden Globe, Emmy og en publikumspris ved Sundance.

Manuskriptet er skrevet af en af vores favoritter, Eric Heisserer. En af grundene til, at han er en favorit er, at han skriver stærke kvindelige karakterer, der ikke virker kunstige eller fortærskede. Han skrev for nyligt også den geniale Arrival.

Det lyder måske trivielt for nogle, men efter årtier med ret meget få stærke kvindelige karakterer, er det forfriskende pludselige at få så (relativt) mange.

Jeg kommer selv fra en generation, der er vokset op med Aliens Ellen Ripley og Terminators Sarah Connor som rollemodeller for stærke kvindelige karakterer. Og det er så det. Lige bortset fra vores elskede horror-genre, hvor “the final girl” næsten altid er den sidste overlevende.

Bevares, der er da også et par “gamer” heltinder som Alice fra Resident Evil og Tombraiders Lara Croft. Men der er lidt mere sexsymbol og lækre bevægelser end egentlig karakterindhold.

I disse dage får vi meget mere at vælge mellem, og karakterne er velskrevede og komplette. Det samme gælder i øvrigt i stadigt større grad for mandlige karakterer, så det er en win-win situation. Som man siger.

Bird Box kommer på Netflix

Bird Box har flere elementer af drama, end mange vil synes om. For mig løfter det historien, men det kommer selvfølgelig på bekostning af horror og sci-fi-delene. Vi ser ikke monstret. Men det gør de overlevende heller ikke.

Monstret er en enhed, der får dig til at gøre ting, og ikke et Godzilla-væsen, der river dig fra hinanden. Jeg elsker, at vi aldrig ser monstret, da uhyggen kommer fra monstrets effekt på mennesker fremfor at være en fysisk enhed.

Bird Box kommer på Netflix i hele verden fra 21. december 2018. Den får også begrænset premiere i udvalgte biografer herhjemme fra 13. december 2018.

Vi så Bird Box til AFI Fest 2018 (American Film Institute film festival), hvor filmen havde verdenspremiere den 12. november 2018 i Los Angeles. Naturligvis med præsentation af Susanne Bier og det primære cast. Her blev der klappet solidt af både instruktør og skuespillere efter visningen.

FAKTA

Premiere: 21. december 2018 på Netflix
Instruktør: Susanne Bier
Medvirkende: Sandra Bullock, Trevante Rhodes, Sarah Paulson, John Malkovich, BD Wong, Parminder Nagra, Machine Gun Kelly, Jacki Weaver, Lil Rel Howery

Plot

Da en mystisk kraft decimerer verdens befolkning, kan kun én ting siges med sikkerhed: Hvis du ser den, tager du dit liv. Ansigt til ansigt med det ukendte finder Malorie kærlighed, håb og en ny begyndelse, inden det hele optrævles igen. Nu må hun flygte med sine to børn ned ad en farlig flod til det sidste sted, hun kan føle sig sikker. For at overleve må de gennemføre den farefulde rejse med bind for øjnene.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg