SILO på Apple TV+ er en ny dystopisk sci-fi-serie med et fantastisk cast. I starten fokuserer hvert afsnit på et par nye karakterer, men stjernen i serien er Rebecca Ferguson. Heldigvis er hun lige så fantastisk som altid. Læs vores Silo sæson 1 anmeldelse her!

SILO er en ny Apple TV+ sci-fi serie, hvor også thriller og drama spiller en vis rolle. Men altså, er det ikke altid tilfældet med denne type science fiction-historier? Du skal i hvert fald ikke lade dig snyde af den officielle “drama” betegnelse.

Det her er en dystopisk sci-fi-historie, der finder sted efter en tilsyneladende apokalyptisk begivenhed for mere end hundrede år siden.

Rebecca Ferguson er både med i serien, hvor hun spiller hovedrollen, og ombord som executive producer. Sæson 1 har ti afsnit, og de varer typisk omkring en time. Hvis man skal tro Wikipedia, begyndte optagelserne af sæson 2 i sidste måned (april 2023). Eftersom serien er baseret på en bogserie med mange bind, giver det god mening.

Læs videre på vores Silo sæson 1 anmeldelse nedenfor. Serien har premiere på Apple TV+ med de to første afsnit den 5. maj 2023.

Alt foregår på samme sted – men det er kæmpestort!

I Silo møder vi de sidste ca. 10.000 mennesker på Jorden. De bor alle i en kæmpe silo (deraf titlen), og deres kilometerdybe hjem skal beskytte dem mod den giftige og dødbringende verden udenfor. Grundlæggerne (“Founders” på engelsk) byggede tilsyneladende dette sted for at redde det sidste af menneskeheden.

Eller sådan lyder historien om disse skønne “founders”, der nærmest forgudes. En historie, der hele tiden fortælles videre til næste generation af indbyggere i siloen.

Sandheden er dog, at ingen rigtig ved, hvornår eller hvorfor siloen blev bygget.

Det betyder selvfølgelig, at der er en del nysgerrige mennesker i denne underjordiske verden. Det opfordres dog ikke ligefrem at stille spørgsmål. Faktisk kan det resultere i konsekvenser, der kan være fatale.

Sig aldrig, at du vil udenfor!

Der er én hovedregel for siloen; Du må aldrig sige, at du vil udenfor! Hvis du ytrer dette ønske, så kommer du nemlig ud. Og du kan ikke blive lukket ind igen.

Du er dog altid fri til at forlade siloen, så det er ikke fordi, du er tvunget til at blive. Spørgsmålet er dog, om du er klar på konsekvenserne. Det at forlade siloen kan nemlig ske på to måder; Som en decideret straf eller fordi en person selv ønsker det.

Uanset årsagen, så bliver vedkommende altid bedt om at rense det kamera, der viser alle i siloen, hvordan det står til i den døde og giftige verden udenfor. Indtil videre har folk altid valgt at rense kameraet, så billedet af verdenen igen står knivskarpt. Men det betyder også, at indbyggerne bagefter ser de “udsendte” falde døde om.

Det er i hvert fald hvad, man ser, når man kigger inde fra siloen.

Meget tidligt lærer vi dog, at ikke alt er, som det ser ud til. Og selvom du skal vente et stykke tid på de fleste svar, så er det en fascinerende rejse mod sandheden. Hver gang man lærer noget nyt, opstår der desuden nye spørgsmål. Eftersom det er et sci-fi-mysterium, skal vi finde svarene ét efter ét, og det fungerer godt i Silo.

Silo – Anmeldelse | Dystopisk Sci-fi-serie | Apple TV+

Rebecca Ferguson leder an mod sandheden

Rebecca Ferguson (Doctor Sleep, Dune, Life) har hovedrollen som Juliette Nichols. Hun er ingeniør og har det vel nok vigtigste job i hele siloen; Hun skal holde en kæmpe generator i gang, så der er lys og luft til alle indbyggere.

Mange ser dog ned på både hende og de andre i hendes del af siloen. De bor nemlig i bunden, mens de fine bor i toppen.

Ak ja, nogle ting ændrer sig aldrig. Heller ikke en en dystopisk fremtid, hvor dem i toppen ikke anerkender arbejdet af dem i bundet. Men når lokummet brænder (eller ikke vil skylde ud), så er dem, der får beskidte hænder af deres job, pludselig gode nok.

Og nej, det er intet politisk manifest, men noget sci-fi elsker at belyse, da vi mennesker er så gode til at opdele hinanden i kasser. I Silo bliver dette meget tydeligt. På sin vis præcis som i Snowpiercer!

I alle tilfælde møder vi Juliette (Rebecca Ferguson), da hun i dén grad leder efter svar.

En hun elsker er død, og det betragtes som selvforskyldt, men hun ved, at det må være mord. Mens hun selv undersøger omstændighederne for dette mord, opdager hun en række andre ting. Alt sammen noget, hun ikke bør vide, og som afslører noget vildere, end hun nogensinde kunne have forestillet sig.

Det imponerende cast

Silo har helt overordnet et fantastisk cast, og mens Rebecca Ferguson spiller hovedrollen, så er hun faktisk ikke med i afsnit 1. Kun i de sidste sekunder nærmest. I det første afsnit er hovedpersonerne portrætteret af Emmy-nominerede Rashida Jones (Parks and Recreation) og David Oyelowo ( The Girl BeforeThe Cloverfield Paradox).

I hvert afsnit møder vi flere karakterer, som hver især spiller en rolle i at komme til bunds i, hvad sandheden er.

Blandt de andre medvirkende ser vi Will Patton (Halloween-trilogien), Common (Alice), Harriet Walter (Killing Eve), Tim Robbins (Castle Rock sæson 2), Chinaza Uche (Dickinson), Ferdinand Kingsley (The Sandman), Avi Nash (The Walking Dead), og Geraldine James (Guy Ritchies Sherlock Holmes).

For blot at nævne nogle få – og du kan godt forvente, at mange falder fra undervejs. Det er jo trods alt dystopisk sci-fi, vi er ude i.

Se Silo-serien på Apple TV+

Silo er baseret på Hugh Howeys New York Times bestsellertrilogi af dystopiske bøger – den første med titlen “Wool”. Faktisk var det selvudgivet via Amazon Kindle, så det er lidt af en vild succeshistorie, at det nu er en serie.

Som tidligere nævnt er der mange bøger i denne dystopiske sci-fi bogserie af Hugh Howey. Hvis alt går vel, kan vi se frem til en del sæsoner med historier fra siloens verden.

Selve serien er executive produceret af Graham Yost, der også er skaber af serien. Han var manuskriptforfatter til Speed (1994) og har været producer på fantastiske serier som The Americans

FLERE APPLE TV+ SERIER

Hvis du stadig ikke har set Servant, bør du virkelig overveje det >

Foruden Graham Yost, er også bøgernes forfatter Hugh Howey, hovedrolleindehaveren Rebecca Ferguson, og instruktøren Morten Tyldum executive producere på Silo. Den Oscar-nominerede norske instruktør Morten Tyldum (Apple TV+-serien Defending Jacob, The Imitation Game) instruerer desuden de første tre afsnit. 

Den nye Apple TV+ serie Silo er produceret til Apple TV+ af AMC Studios. Det samme studie, der gav os serier som The Walking Dead (og Fear the Walking Dead), The Terror og endda Creepshow gyserantologiserien siden den blev rebootet i 2019.

Sæson 1 har 10 afsnit, og serien får global premiere med de første to afsnit. Derefter må du væbne dig med tålmodighed, da der kommer ét nyt afsnit om ugen (hver fredag), frem til sæsonfinalen den 30. juni 2023.

Sæson 1 af Silo har premiere på Apple TV+ over hele verden fredag den 5. maj 2023.

FAKTA

Skaber: Graham Yost
Instruktører:
 Morten Tyldum, David Semel
Medvirkende: Rebecca Ferguson, Common, Harriet Walter, Chinaza Uche, Avi Nash, David Oyelowo, Rashida Jones, Tim Robbins

Plot

I en ødelagt, giftig fremtidsverden lever tusinder i en gigantisk underjordisk silo. Efter at stedets sherif bryder en vigtig grundregel, og flere indbyggere dør på mystisk vis, begynder teknikeren Juliette at afdække chokerende hemmeligheder og sandheden om siloen.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.