THE SANDMAN på Netflix er en ny fantasy-gyserserie baseret på den populære tegneserie. Sæson 1 har 10 afsnit og dækker de to første bøger. Jeg var ikke sikker på, at jeg ville kunne lide den i starten, men jeg endte med at elske denne serie. Læs vores anmeldelse af The Sandman sæson 1 her!

THE SANDMAN er en ny Netflix-serie inden for fantasy- og horror-genrerne. Den er baseret på den prisvindende DC-tegneserie skrevet af Neil Gaiman. Jeg har ikke læst tegneserierne, men efter hvad jeg kan forstå, burde fans af tegneserierne elske denne Netflix-adaption.

Den er visuelt fantastisk, virker ret tro mod billedsproget fra tegneserierne og har så meget hjerte og sjæl. Denne første sæson har 10 afsnit, der hver har en spilletid på ca. en time (nok nærmere 45-55 minutter).

Efter afsnit 1 var jeg ikke sikker på, hvad jeg skulle forvente af denne serie. Ved afsnit 2 var jeg helt fanget og “bingede” resten af sæsonen.

Læs videre på vores anmeldelse af The Sandman sæson 1 nedenfor. Serien har premiere på Netflix den 5. august 2022.

Afsnit 1 sætter simpelthen scenen

Det første, du skal vide om den nye Netflix-serie The Sandman er, at du ikke kan bedømme den efter første afsnit. Faktisk kan du ikke bedømme den efter nogle af de enkeltstående afsnit. På trods af at det er én komplet fortælling, har hvert afsnit sin egen historie.

I den forstand har jeg lyst til at sammenligne den med en serie som Black Mirror, da hvert afsnit skal vække deres egne følelser og tanker. Som fx afsnit 5, der vil trække dig i mange forskellige retninger, før det er slut.

Som sådan spænder episoderne fra at være hjertevarme og hjerteskærende på de mest elegante og intelligente måder – du vil vide, hvad jeg mener fra det sekund, du møder “Gregory” – til at have lange perioder med brutal rædsel. Med andre ord, lad dig ikke narre af det noget blide og langsomme afsnit 1. Det sætter blot scenen!

Indrømmet, først var alt, hvad jeg kunne tænke “Hvorfor ligner The Sandman Ben Stiller i Zoolander?!”. Jeg kom over denne første besættelse af hans udseende, efterhånden som historien skred frem. De karakterer, vi møder (og lærer at kende gennem flere episoder), er det, der virkelig gør denne historie til ren magi.

The Sandman: Sæson 1 – Anmeldelse | Netflix-serie

Hver episode skiller sig ud på sin egen måde

For god ordens skyld er “The Sandman” også kendt som Morpheus eller blot “Dream”. Han har en del søskende såsom Death (Døden), Desire (Begær), Despair (Fortvivlelse) og et par andre, som jeg vil lade dig opdage på egen hånd. Medmindre du er bekendt med tegneserierne og allerede kender dem, naturligvis.

Hvis det er tilfældet for dig, så kan du bare glæde dig til at se dem komme til live på en “live-action” måde her.

Selvom hver episode byder på noget særligt, har jeg stadig lyst til at fremhæve afsnit 5. Det er et ægte gyserafsnit og kan næsten stå alene – som afsnit 8 af The Haunting of Bly Manor, men på en helt anden måde! Også afsnittet, hvor vi møder Dreams søster, Death (Døden), er et mesterværk. Absolut blændende!

The Sandman er officielt beskrevet som “en rig, karakterdrevet blanding af myte og mørk fantasi vævet sammen gennem ti episke afsnit over Dreams mange eventyr”, og dette er faktisk spot-on. Især det med, at serien er karakterdrevet og bygger på myte og mørk fantasi. Nogle gange meget mørk og ond!

The Sandman: Sæson 1 – Anmeldelse | Netflix-serie

Den geniale casting i The Sandman

Selvom jeg måske føler, at The Sandman (eller Dream) lignede Ben Stiller i Zoolander, kan jeg sagtens se, at han også ligner karakteren i tegneserien meget. Tom Sturridge (Velvet BuzzsawIrma Vep) er perfekt castet i denne rolle. Hans karakter er ikke særlig sympatisk, mens de andre karakterer, vi møder (for det meste!) er langt mere sympatiske.

Eller, okay, de er enten sympatiske eller de perfekte skurke, som vi jo også elsker at opleve. Faktisk er selv skurkene ikke kun onde for at være onde. De har bare en tendens til at have deres egne idéer og drømme for vores verden. Deres drømme ligner bare mere mareridt og er normalt ikke noget, der er til gavn for menneskeheden.

Især skal jeg fremhæve Boyd Holbrook (The Predator) som The Corinthian. Du vil bare aldrig have ham til at forlade skærmen. Han er så gådefuld og intens på alle de rigtige måder. En klassisk skurk, der løber med al opmærksomheden!

Og så er Gwendoline Christie (Game of Thrones) selvfølgelig ret fantastisk som den mægtige Lucifer. Helt ærligt, hvordan kan hun ikke bare være perfekt som denne faldne engel, der er større end både livet og døden?! Igen, så virker Dream (The Sandman) bare som en lilleput ved siden af hende. Både rent fysisk og når det gælder personlighed.

Se sæson 1 af The Sandman på Netflix nu!

Skaberne af The Sandman som en Netflix-serie er Neil Gaiman, David S. Goyer og Allan Heinberg. Den er baseret på tegneserien skrevet af Neil Gaiman, så det er en ret god garant for, at den er lavet i samme ånd som det originale værk.

Og, ja, dette inkluderer ret fantastisk LGBTQ-repræsentation. Der er en del queer-karakterer (og relationer) i The Sandman. Vi taler om både seksualitet og kønsrepræsentation. Og alle disse karakterer og historier er alle ekstremt veludførte. Jeg ville da heller ikke forvente mindre af disse skabere.

Allan Heinberg er showrunner på serien, hvor også instruktørerne er meget interessante. Fra Jamie Childs (Doctor Who, Willow-serien) til Louise Hooper (The Witcher), Mairzee Almas (Y: The Last Man) og Coralie Fargeat (Revenge).

Denne første sæson af The Sandman dækker de to første bøger, så der er stadig masser af historier tilbage til flere sæsoner. Mens sæsonen byder på en komplet historie, ender den også med cliffhanger, der kunne blive til en fantastisk sæson 2.

Med Netflix ved du selvfølgelig aldrig, om der kommer flere sæsoner, men vi håber (og krydser fingre for), at vi får flere sæsoner!

The Sandman sæson 1 har premiere på Netflix den 5. august 2022.

FAKTA

Skabere: Neil Gaiman & David S. Goyer & Allan Heinberg
Medvirkende: Tom Sturridge, Boyd Holbrook, Patton Oswalt, Vivienne Acheampong, Gwendoline Christie, Charles Dance, Jenna Coleman, David Thewlis, Stephen Fry, Kirby Howell-Baptiste, Mason Alexander Park, Donna Preston, Vanesu Samunyai, John Cameron Mitchell, Asim Chaudhry, Sanjeev Bhaskar, Joely Richardson, Niamh Walsh, Sandra James Young, Razane Jammal, Mark Hamill

Plot

Efter mange år som fange drager Morpheus – drømmenes konge – ud på en rejse gennem flere verdener for at finde det, der blev stjålet fra ham, og genskabe sin magt.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.