THE HAUNTING OF BLY MANOR er den nye Netflix-serie, der er opfølgeren til The Haunting of Hill House. Sæsonen er baseret på Henry James’ fortællinger, og mange gyserfans vil nok savne de store gys. Den er dog skøn på sin egen måde. Læs vores The Haunting of Bly Manor anmeldelse her!

 

THE HAUNTING OF BLY MANOR er en ny Netflix-serie af Mike Flanagan. Han stod også bag den kæmpe succes The Haunting of Hill House, der af mange (også her på Heaven of Horror) anses for at være den måske bedste gyserserie på Netflix. Derfor er forventningerne også uhyggeligt høje til denne opfølger i “The Haunting”-serien. Også for høje!

Læs også: Vores anmeldelse af The Haunting of Hill House her >

Mange gyserfans vil nok savne de klassiske horror-elementer, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen. Uhyggen i denne serie er nemlig af en ganske anden slags. Og som omdrejningspunkt er (i endnu højere grad end med Hill House) det kærligheden, der gør det hele værd. Både den gode og den virkelig grumme.

Læs hele vores The Haunting of Bly Manor anmeldelse herunder. Vi har set samtlige 9 afsnit til denne anmeldelse.

En ny Netflix-serie fra Mike Flanagan

Først og fremmest skal det lige understreges, at vi er ude i en helt ny historie, og derfor også udelukkende nye karakterer. Mens The Haunting of Hill House var baseret på en bog af Shirley Jackson, så er The Haunting of Bly Manor baseret på historier af Henry James. Ja, det er primært “The Turn of the Screw”, men faktisk er sæsonen en hybrid af flere andre af hans fortællinger.

Det skal dog ikke afsløres hvilke historier, der er tale om her, da det uden tvivl ville være spoilerfyldt.

Vi er altså ude i samme form for antologi-serie, der benyttes af Ryan Murphy til American Horror Story-serien. Hver sæson er helt sin egen, mens fællesnævneren er de utroligt mange gengangere blandt castet. Noget både Ryan Murphy og Mike Flanagan er kendt for på tværs af alle deres respektive produktioner.

De første fire afsnit er absolut gode, men lige i løbet af disse episoder vil mange nok sidde på stikkerne efter de store gyser-øjeblikke. Der er chok og overraskelser, men på en ganske anden måde, end Hill House præsterede. Desuden vil dem, der har set filmen The Turning for nyligt nok synes, at historien indledningsvis er bekendt, da de er baseret på samme historie.

Det første solide twist i The Haunting of Bly Manor kommer med episode 5, hvor rigtig mange ting falder på plads. Det er ligesom at finde nøglen til at forstå rigtig mange del-elementer fra de første fire episoder. Igen i afsnit 8 kommer et helt anderledes afsnit, der afslører grundlæggende detaljer og fakta, der vedrører selve grundhistorien.

The Haunting of Bly Manor – Netflix anmeldelse

Bly Manor handler grundlæggende om kærlighed

The Haunting of Bly Manor handler helt grundlæggende om kærlighed. Det lyder måske lidt mærkeligt til en gyser-serie (hvilket mange nok skal påstå, at dette slet ikke er på trods af spøgelser og drab), men sådan er det altså. Husk dog gerne på, at Hill House sæsonen i stor stil også handlede om kærligheden blandt især Crain søskendeflokken og deres forældre.

Vi kommer dog alligevel ikke uden om, at vi med denne sæson får en meget anderledes stemning. Der er også skruet helt ned for de rendyrkede skræk-elementer, der fungerede så fantastisk i The Haunting of Hill House.

Stemningen er denne gang mere intens og tung på en ny måde, da vi er ude i en langt dybere form for rædsel. Bare rolig, der er stadig spøgelser med i historien om at være hjemsøgt, selvom det er en ret mild omgang for mange gyserfans. The Haunting of Bly Manor er nemlig først og fremmest en kærlighedshistorie.

Det er også den officielle udmelding fra Mike Flanagan selv, så det er ikke bare noget, vi sidder og “synes”. Mange anmeldere verden over er ret splittet over denne sæson og giver den enten en lunken, lun eller meget varm anmeldelse. Jeg er endnu ikke faldet over nogen, der er decideret negative, hvilket også ville undre, da kvaliteten og helhed absolut intet fejler.

The Haunting of Bly Manor – Netflix anmeldelse

Se The Haunting of Bly Manor på Netflix

Foruden Mike Flanagan selv, der denne gang kun instruerer episode 1, så er der et imponerende udvalg af andre instruktører med inde over sæsonens afsnit. Instruktørerne er Ciaran Foy (Eli), Liam Gavin (A Dark Song), Yolanda Ramke & Ben Howling (Cargo), Axelle Carolyn (Soulmate) og E.L. Katz (Cheap Thrills).

The Haunting of Bly Manor består af 9 afsnit, der alle er skrevet af forskellige manuskriptforfattere. Alligevel er der helt tydeligt en rød tråd, der med fast greb følger seeren igennem fortællingen fra start til slut. Det er jo også stadig Mike Flanagan selv, der har haft det forkromede overblik og sat selve rammerne for historien.

Var The Haunting of Bly Manor kommet først, så tror jeg faktisk, den ville få langt pænere ord med på vejen og blive set som et solidt horror-drama. Nu kommer den nok til at stå i skyggen af Hill House, som jeg da også selv havde svært ved at abstrahere fra i starten. Jeg må dog erkende, at The Haunting of Bly Manor i dén grad har sat sine klør i mig, og jeg er nu stor fan!

The Haunting of Bly Manor udkommer på Netflix den 9. oktober 2020.

FAKTA

Skaber: Mike Flanagan
Medvirkende: Victoria Pedretti, Henry Thomas, Amelie Bea Smith, Benjamin Evan Ainsworth, Rahul Kohli, Amelia Eve, T’Nia Miller, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel, Tahirah Sharif.

Plot

England i 1980’erne. Efter en au pairs tragiske død, hyrer Henry Wingrave en ung amerikansk barnepige til at passe hans forældreløse niece og nevø, der bor på Bly Manor med husets kok, Owen, forstanderen Jamie og husholdersken, Mrs. Grose. Men alt er ikke som det ser ud til i huset, og fortidens mørke hemmeligheder venter på at komme ud i lyset. Hos Bly Manor betyder død ikke borte.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg