Med NOPE er Jordan Peele tilbage med sin tredje spillefilm. Og ja, naturligvis bliver han i vores elskede genre, så det er endnu en stærk gyserfilm fra hans side. Denne gang også med mere science fiction. Læs mere om Jordan Peele og hans arbejde med NOPE her! (advertorial)

NOPE er skabt som en vaskeægte “sommer-blockbuster”, der gerne skal kunne overbevise filmelskere om at tage en solpause og smutte i biografen. Den er vi helt med på, og vi er med garanti ikke de eneste.

Siden første spillefilm fra Jordan Peele har både biografer og filmelskere ventet med længsel på nye film fra filmskaberen med sin helt egen stil.

I vanlig Jordan Peele-stil er det hverken hajer eller andre storladne projekter med hele byer, der forsvinder i en klimakatastrofe. Næ nej, i stedet er vi ude på landet i Californien, hvor de to hovedpersoner arbejder med dyre-skuespillere. De opdrætter heste, der bruges i film.

Jordan Peele leger med sci-fi i gyserfilmen NOPE

Sci-fi i genrefilm

Sjovt nok udspiller filmen sig i nærheden af Santa Clarita, der også er en by med en vis genkendelighed i navnet efter Netflix gyser-komedieserien af samme navn. Det er dog ikke zombier, vi er ude i med NOPE, men derimod en mere udenjordisk ballade.

Der er nemlig noget mærkeligt i skyerne ude over de store vider ved familiens ranch. Og den slags skal naturligvis gerne fanges på kamera, hvis nogen skal tro på, at der er rumvæsener på spil.

Når man arbejder med skyer og en masse “kig mod himlen”, byder det også på sine helt egne udfordringer. Skyer bevæger sig konstant, og det går jo ikke, når man skal vise noget konkret på himlen. Derfor er der over 700 visual effects skud i NOPE og kun en håndfuld helt ægte skyer, der er med i filmen.

Peele inspireret af Spielberg

Allerede fra traileren er det tydeligt, at Steven Spielbergs NÆRKONTAKT AF TREDJE grad har været en inspiration. Noget Jordan Peele også bekræfter.

Dog har NOPE naturligvis sin helt egen vinkel på netop denne “alien”-historie, så det er ikke fordi, du kan lure filmens udvikling på forhånd. Hvis der er noget, Jordan Peele leverer, så er det en innovativ og overraskende fortælling.

Det er faktisk netop dét, der er blevet et varemærke for Jordan Peele. Den simple fortælling, der udvikler sig på uventet vis, og er ekstremt karakterdrevet, selvom diverse genrer er med inde over.

Selvom mange ikke forbinder Jordan Peele med sci-fi som det første, så er alle hans tre spillefilm reelt solide genre-hybrider, der bygger på gyser, thriller og sci-fi. Det er fantastisk.

Jordan Peele leger med sci-fi i gyserfilmen NOPE

Daniel Kaluuya genforenes med Jordan Peele

NOPE er som sagt tredje gyserfilm fra instruktør og manuskriptforfatter Jordan Peele, og denne gang er Daniel Kaluuya, som havde hovedrollen i Peeles debutfilm GET OUT, tilbage.

Daniel Kaluuya blev i øvrigt Oscar®-nomineret for sin præstation i netop GET OUT. Det var dog Jordan Peele, som modtog en Oscar® for sit fantastiske manuskript.

LÆS OGSÅ

Vores 6-stjernede anmeldelse af GET OUT her >

Denne gang deler Daniel Kaluuya hovedrollen med Keke Palmer, der senest spillede titelrollen i ALICE. De to skuespillere er ikke et par, men derimod bror og søster, der kæmper for at videreføre arven fra deres far, der var lidt af en Hollywood-legende.

Nu står de med en ranch, hvor der skal opdrættes heste til Hollywood-produktioner. Om det er noget, de selv brænder for, er sådan set underordnet. Netop derfor er det måske også meget nemt at kaste sig over de mærkværdige ting, der pludselig sker omkring dem.

Derudover har vi også den altid skønne Steven Yeun som deres nabo. Han driver en hel forlystelsespark (der er jo plads nok i Californiens mere landlige områder) og har sin egen særlige baggrundshistorie. Hans historie er i sig selv en fascinerende omgang, som du godt kan glæde dig til.

Steven Yeun har i de seneste år haft en fantastisk karriere, der endda bød på en Oscar-nominering (for Minari) her for nyligt. Derudover kender mange gyserfans nok Steven Yeun fra THE WALKING DEAD tv-serien samt film som MAYHEM eller den sydkoreanske BURNING.

Jo jo, det er (mildest talt) lidt af et dream-team, der er samlet her til NOPE.

Jordan Peele leger med sci-fi i gyserfilmen NOPE

Gør Jordan Peele det igen med NOPE?

Lige siden megasuccesen med sin debutfilm, GET OUT, har forventningerne til Jordan Peeles film været nærmest uhyggeligt høje. Ikke alle var lige begejstrede for US, men vi elskede den. Faktisk er den kun endnu mere fantastisk ved et gensyn, så den kan varmt anbefales.

Eksempelvis som opvarmning til NOPE, så man kommer lidt ind i hovedet på Jordan Peele igen.

Hvis der er én ting, man kan være sikker på at få fra Jordan Peele, så er det noget, der skiller sig ud. Han gentager ikke bare de samme plots eller virkemidler, men han holder fast i at have sin egen unikke stil.

Af den grund alene kan du være sikker på, at ja, Jordan Peele gør det igen med NOPE. Han leverer en fortælling, der overrasker, og bruger skuespillere og virkemidler, der gør det hele lidt mere skævt og uventet.

Herfra har vi været meget store fans af Jordan Peele fra første film. Faktisk så vi GET OUT, før den var premieresat i Danmark. Vi var så heldige at være i USA dagen inden, GET OUT havde premiere og fangede en forpremiere dagen før.

Allerede dér vidste vi, at verden havde fået en ny genrefilm-mester, og heldigvis har Jordan Peele bekræftet dette med hver ny film. NOPE er ingen undtagelse. Især fordi han igen gør noget, der er anderledes og leger med publikums forventninger på nye måder. Glæd dig!

NOPE har dansk biografpremiere den 18. august, og du kan se hvilke biografer, den går i her >

Advertisement

Forfatter

  • Nadja "HorrorDiva" Houmøller

    Jeg kan huske den første gyser, jeg så, da jeg var ca. 8-9 år. Det var nemlig 'Poltergeist', som min far havde optaget, og jeg efterfølgende sneg mig til at se, mens jeg var alene hjemme. Og det var på trods af, at min far udførligt havde lavet et grøn/gul/rød-system over hvilke film, jeg måtte se og ikke se... 'Poltergeist' var selvfølgelig en af de røde. Siden da har jeg haft en massiv interesse i at se gyserfilm, og jeg har altid fulgt med i hvilke kommende gysere, der var undervejs. Jeg foretrækker uden tvivl de lidt nyere gyserfilm. Et udpluk af mine favoritfilm: El orfanato, [REC], The Others, 28 Days Later, Eden Lake, The Descent, Se7en, Drag Me to Hell, The Mist, Haute Tension, Martyrs, The Strangers, The Cabin in the Woods. Udover min store interesse for horror-genren, har jeg også studeret 'Art of Film' på Berkeley, Californien, USA.

    Vis alle indlæg