Get Out er lige så uhyggelig, som den er relevant. Jordan Peele har skabt intet mindre end en genial gyserfilm med en skarp dosis af sarkasme, der holder publikum i konstant skak!

Vi var  ærgerlige over, at Get Out ikke skulle udkomme i Danmark, da traileren så fantastisk ud. Heldigvis viste det sig, at selve filmen var endnu bedre, end nogen havde drømt om, så den indspillede hurtigt over 100 millioner dollars. Det betød, at den fluks blev hentet hjem til dansk biografdistribution, og det skal du altså ikke gå glip af!

Dette er på alle måder en klassisk gyserfilm, men den er højaktuel med racespændinger som omdrejningspunkt. Dog ikke på nogen måde, jeg ville have forventet. Den er innovativ i stil og fremgangsmåde, og så er der ingen smarte effekter eller CGI. Det er i sig selv en lettelse nogle gange, når historien får lov til at være helt i centrum.

Og bare rolig, det er hverken en flad, blid eller simpel historie. Den får sateme én over nakken, og man er som publikum banket helt tilbage i sædet. Fordomme og antagelser udstilles, omtales og kommenteres på en ekstremt forfriskende måde.

Get Out - thriller

Get Out vil nok virke bekendt for enhver minoritet

Selvom nogle elementer er dejligt karikerede, så er andre altså helt nede på jorden. Regulære hverdagsting, som mange ikke-hvide mennesker nok desværre genkender alt for godt. Det er også en af grundene til at se denne film i biografen. Gerne i en storby, hvor der formentlig vil være stor variation i publikum. Reaktionerne undervejs er nemlig guld værd.

Som hvid kvinde kan jeg ikke påstå, at jeg helt kan forholde mig til hovedpersonens oplevelser. Som homoseksuel kvinde har jeg til gengæld oplevet nogle lignende situationer. Primært af den mere komiske variant, som også fremhæves i denne film. Antagelsen at alle sorte (eller i mit tilfælde homoseksuelle) mennesker kender hinanden, lever i bedste velgående.

Sjovt nok, så bliver det også vendt, hvor skønt det er, når man er minoritet ved en forsamling og pludselig ser en anden som en selv. Det gælder for den sags skyld også, hvis man er ene mand eller kvinde i en forsamling og pludselig ser en anden af eget køn. Man behøver altså ikke være en minoritet i hverdagen for at kunne forholde sig til det, at føle sig palle-alene-i-verdenen i en given situation.

Jeg har dog også oplevet, at venner, der ikke er hvide, har været i situationer som også vendes i denne film. Heldigvis kun ting fra starten af filmen, for det bliver ret vildt mod slutningen. Min pointe er bare, at der vitterlig er meget i denne film, der nærmest kan betegnes som social realisme. Det bliver bare præsenteret med et sarkastisk glimt i øjet, og ender i et vanvittig lækkert klassisk gys, så det bliver serveret på en forfriskende måde.

Lige præcis humor og horror er altså en fantastisk måde at få de svære budskaber igennem. Og det er her, Get Out virkelig excellerer!

Fantastiske præstationer fra samtlige skuespillere

Når en historie er bundet så meget op på plot og karakterer, som det er tilfældet med Get Out (i modsætning til vilde effekter eller actionsekvenser), så skal skuespillerne bare levere. Det er heldigvis intet problem i denne film, hvor alle er i absolut topform.

Den primære hovedkarakter som Chris Washington spilles af Daniel Kaluuya. Han er så skarp i sin præstation, at man som publikum straks føler, man har kendt ham i hundrede år. Det er ret vigtigt, da det er ham, vi følger hele vejen igennem. Han er vores guide igennem denne historie, og som sådan er han fornuftig, helt afslappet og rolig. Dog stiller han heldigvis også spørgsmålstegn ved situationer, der virker lidt for mystiske.

Hvis du synes, Daniel Kaluuya virker bekendt, så er det måske fordi, du har set ham i Sicario eller et afsnit af Black Mirror (han spillede hovedrollen i afsnit 2 fra første sæson). Han skal også være med i Marvels Black Panther filmatisering, så vi kommer nok til at se masser til ham i fremtiden.

Get Out - thriller

Selvom Daniel Kaluuya spiller hovedrollen, så har han dog også den mest normale karakter, mens de andre har meget mere skæve og vanvittige vinkler at arbejde med. Som filmens herligt komiske indslag har vi Chris’ bedste ven, Rod, der arbejder for TSA (sikkerhedsvagterne i lufthavnen). Han er meget stolt af sit job og tager det yderst alvorligt. Det kommer der nogle sjove historier ud af, og også nogle perfekt placerede kommentarer til sikkerhedsniveauet i lufthavne.

Rod spilles af Lil Rey Howery, og jeg kunne faktisk godt tænke mig en hel film med denne karakter. Det ville nok være en komedie, men det er trods alt også der, filmens skaber Jordan Peele normalt arbejder mest. Man har da lov til at håbe!

Skarp, sarkastisk og fyldt med budskaber

I forhold til præstationer, var jeg dog mest overrasket over Allison Williams, der spiller rollen som Chris’ kæreste, Rose. Hvis du kender Allison Williams, er det sikkert fra HBO-serien Girls. Den har jeg ikke selv set, men det overvejer jeg da at gøre nu. Dette er oven i købet en spillefilmsdebut for Allison Williams.

Hun har selv sagt i mange interviews, at hun bare ville have en solid film at starte sin filmkarriere med. Efter den store succes med Girls var der nok med tilbud, men hun vidste også, at hvis ikke hun valgte den rette film, så kunne det hurtigt blive den eneste spillefilm, hun kom til at lave.

Og dét må man sgu give hende; Hun ramte helt plet med valget af Get Out.

Der er også andre mere eller mindre velkendte ansigter. Betty Gabriel (The Purge: Election Year) spiller hushjælpen Georgina, der helt klart er en af de mest mindeværdige karakterer fra traileren. Og bare rolig, hun leverer varen gennem hele filmen.

Get Out - thriller

Det samme gælder den sprintende gartner, der spilles af Marcus Henderson, som er med i Insidious: Chapter 4. Hushjælpen og gartneren har relativt små roller, men de får meget at arbejde med, som gør dem yderst mindeværdige!

Sidst, men ikke mindst, så har vi Catherine Keener (An American Crime) og Bradley Whitford (The Cabin in the Woods). De spiller deres roller med en perfekt distance, så vi aldrig helt får lov til at komme for tæt på. Det er lidt i modsætning til karakteren, der spilles af Caleb Landry Jones, som straks virker ret ubehagelig. Det er også meningen, og han er absolut god til dette, som det så allerede vi, da han medvirkede i Antiviral.

Jordan Peele har både skrevet og instrueret Get Out. Selvom han normalt er mest kendt for at lave komedie, så kan du være helt rolig. Han leverer en perfekt gyserfilm. Både hvad angår historie, manuskript og instruktion. Den sidder lige i skabet! I øvrigt, så er dette Jordan Peeles spillefilmsdebut, hvilket nærmest i sig selv er uhyggeligt. Hvordan i alverden vil han overgå denne genistreg af en film?

Fakta

Biografpremiere: 30-03-2017
Genre: Horror, Thriller
Instruktør: Jordan Peele
Medvirkende: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Catherine Keener m.fl.

PLOT: Det er altid lidt akavet at blive præsenteret for familien som den nye kæreste – men meget mere for Chris, fordi han er en ung, sort mand, der bliver introduceret til en velhavende hvid middelklasse familie. Roses forældre er dog overstrømmende imødekommende og fortæller friskt, at de ville have stemt på Obama en tredje gang, hvis det havde været muligt. Faktisk er de nærmest ved at falde over sig selv for at undskylde, at de har to afroamerikanere ansat som hushjælp. Chris bliver dog mere foruroliget over den måde netop havemanden og tjenestepigen kigger på ham. Og så er han ikke helt tryg ved svigermors tilbud om at hypnotisere ham, så han kan kvitte smøgerne. Der er helt afgjort noget, der er foruroligende ved den høflige Armitage-familie. Chris kan bare ikke gennemskue hvad… før det er for sent.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg