Y: THE LAST MAN udkommer på Disney+ (under Star) herhjemme og er bestemt seværdig. Især hvis du er fan af sci-fi og post-apokalyptiske historier. Alene rollelisten og det ret vilde plot betyder, at alle genrefans bør give den et skud. Læs vores Y: The Last Man anmeldelse her!

Y: THE LAST MAN på Disney+ (under Star) er en sci-fi thriller-serie, der i dén grad kommer godt fra start. En mystisk (og meget pludselig) sygdom betyder, at alle hankønsvæsener dør. De hoster, sprutter blod et par sekunder, og så er de døde. Bare sådan lige pludselig.

Eller rettere, næsten alle hankønsvæsener, for vi følger nemlig en mand (og hans lille abe, der også er en han), der på mærkværdig vis har overlevet denne plage.

Jeg var helt med fra første afsnit, og da jeg havde set de første tre, ville jeg straks have mere. Men ak, så må man vente til næste uge. Der er 10 afsnit i sæson 1, og de sidste syv frigives ugentligt. Nu er jeg ikke selv bekendt med den tegneserie, der danner grundlag for serien, så jeg ved ikke, hvor godt den følges.

Læs videre på vores Y: The Last Man anmeldelse herunder. Du finder de første tre i Star-sektionen af Disney+ fra den 22. september 2021.

Det var en mandeverden

Det, der hurtigt er fascinerende ved denne post-apokalyptiske fortælling, er den uundgåelige erkendelse, at vi alle er nødvendige. Men det er så sandelig også en kommentar på, at rigtig mange områder er domineret af mænd. Nu hvor der kun er kvinder tilbage, så skaber det en del problemer!

Og ja, der er også områder, der er domineret af kvinder, men det er i sagens natur jo ikke den store udfordring i denne nye verdens orden. De områder, der var en (næsten udelukkende) mandeverden, er nu en reel udfordring.

Det er da også tydeligt, at de udfordringer, vi lige nu kæmper med i den virkelige verden, også er blevet inkluderet i Y: The Last Man. Serien er således opdateret meget passende i forhold til tegneserien. Ikke mindst i forhold til konspirationsteorister, “Karen”-kvinder, og andet festligt, der kun skaber nye problemer.

Utroligt nok har erfaringerne med de sidste års politiske tumult (især i USA) samt den aktuelle pandemi (i hele verden) gjort meget for vores realitetssans. Nu ved vi jo, at folk har en tendens til at reagere voldsomt uhensigtsmæssigt. Også selvom det ikke gavner hverken dem selv eller andre. Dét er da uhyggeligt!

Y: The Last Man – Anmeldelse (Disney+)

En række skønne karakterer i Y: The Last Man

Y: The Last Man viser fra starten en række interesante og fascinerende karakterer. Både af den slags, du umiddelbart synes godt om, og dem, du ved, kommer til at blive møghamrende irriterende. Selve “Y”-karakteren er desværre i sidste kategori (som jeg ved, det var tilfældet i tegneserien).

Han er et stort barn, der er vanvittig forkælet og tror, at verden drejer sig om ham og hans ønsker. Både før og efter denne “begivenhed”, der altså har kostet alle andre mænd livet. Ikke ligefrem de bedste udsigter for vores fælles fremtid.

Y (eller Yorick, som er hans fulde navn) spilles af Ben Schnetzer, der gør det virkelig godt. Altså, det må man jo give manden; Han er dygtig til at spille irriterende og forkælet! Helt generelt er Y: The Last Man fuld af skønne skuespillere.

Diane Lane er helt perfekt som kvinden, der umiddelbart efter “plagen” skal forsøge at få USA sikkert videre som præsident. Men okay, Diane Lane (der jo også spillede Martha Kent, mor til Superman) er også ideel i disse roller, hvor der skal skabes troværdighed og håb. Selv når det betyder, at man også skal lyve lidt. Det er diplomati også!

Skuespillere man lægger mærke til

Derudover er den hemmeligheds fulde Agent 355 en karakter, jeg straks havde som favorit. Hun har fokus på sin aktuelle mission og kigger helt koldt på fakta og agerer. Agent 355 spilles af Ashley Romans (NOS4A2) og gør, at jeg tænker, hun skulle klart være i min gruppe også!

Derudover er Amber Tamblyn (The Grudge 2, The Ring) ret fantastisk som en lynende intelligent og ret farlig karakter. Ret irriterende, så jeg elskede at hade hende (eller i hvert fald have mistro overfor hende) helt fra starten. Også Olivia Thirlby (The Darkest Hour) er med som “Hero”, der er søster til Y.

Et meget interessant element i Y: The Last Man kommer også i form af Sam, der er bedste ven til Hero. Sam er nemlig trans, og derfor ser du en mand, der jo ikke bør kunne eksistere.

Den nye verden er derfor et helvede for mennesker som Sam, der nu konstant skal forklare situationen – og testosteron er, præcis som anden medicin, hurtigt en mangelvare. Sam spilles med hjerte og integritet af skønne Elliot Fletcher (Tell Me Your Secrets).

Se Y: The Last Man på Disney+ under Star-fanen!

Y: The Last Man er baseret på en tegneserie af Brian K. Vaughan og Pia Guerra. Begge er også executive producers på denne adaption. Brian K. Vaughan har arbejdet som manuskriptforfatter på en række serie som Lost og Stephen King-serien Under the Dome, så en tv-serie adaption virker næsten oplagt.

Eliza Clark er skaber af selve serien (eller “udvikler” eftersom den er “skabt” som tegneserie). Hun har også skrevet de første to afsnit. Tidligere har Eliza Clark arbejdet på serier som The Killing, Extant, and Animal Kingdom.

De første to afsnit er desuden instrueret af den danske instruktør Louise Friedberg (House of Cards). Og ja, alle instruktører på de 10 afsnit i sæson 1 er kvinder, hvilket kun føles passende ud fra selve plottet.

Også instruktør Destiny Ekaragha (The End of the F***ing World) og Daisy von Scherler Mayer (The Walking Dead) står hver for to afsnit. De sidste fire afsnit er instrueret af Mairzee Almas (Shadow and Bone), Cheryl Dunye (Lovecraft Country), Karena Evans (Snowfall) og Lauren Wolkstein (Dare Me).

Har du Disney+, skal du helt sikkert give den serie en chance. Ikke mindst fordi den har uhyggeligt mange bekendte indslag, der tydeligt viser, at den er inspireret af vores aktuelle virkelighed.

Y: The Last Man er tilgængelig på Star på Disney+ fra den 22. september 2021 med de tre første afsnit, hvorefter der kommer et nyt afsnit hver onsdag.

Opdatering oktober 2021: Det er nu meldt ud, at FX ikke ønsker at lave en sæson 2 af Y: The Last Man.

Plot

Y: The Last Man foregår i en post-apokalyptisk verden, hvor en katastrofe udrydder alle dyr med et Y kromosom på nær én ciskønnet mand og hans kæleabe. Serien følger de overlevende i denne nye verden, hvor de kæmper med at genskabe, hvad der gik tabt, og får muligheden for at bygge noget bedre.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.