MIDNIGHT MASS på Netflix er en ny gyserserie fra den fantastiske gyserskaber Mike Flanagan. Denne serie er dog lidt anderledes end hans andre Netflix-serier. Alligevel er den stadig fantastisk og skræmmende på flere nye måder. Læs vores Midnight Mass serieanmeldelse her!

MIDNIGHT MASS er den nye Netflix-gyserserie fra Mike Flanagan. Gyserfans har nok høje forventninger til hans produktioner, og han leverer i dén grad igen. Du skal bare ikke forvente det samme, som hans “The Haunting of“-antologiserie leverede. Det her er noget helt andet… men stadig skræmmende.

Der er bare den forskel, at det er skræmmende på en anden måde. Selv Stephen King har dog anbefalet serien før dens udgivelse, så der er altså stadig masser at komme efter. Desuden er der rigtig mange velkendte ansigter fra tidligere Mike Flanagan film og serier.

Plus et par nye ansigter naturligvis. Af “de nye i klassen” vil nok især Hamish Linklater gøre solidt indtryk som præsten, der kommer til det afsides samfund på Crockett Island. Han bringer en del nyt og meget spændende med sig. Og så siger vi ikke mere om dét, da du selv skal opleve resten.

Læs videre på vores spoilerfri Midnight Mass anmeldelse nedenfor. Vi har set alle 7 afsnit af serien til denne serieanmeldelse.

Død, religion og fanatikere

Det lader til, at døden altid er et gennemgående tema i Mike Flanagans Netflix-serier. I begge The Haunting of… var spøgelser omdrejningspunktet. Eller rettere, den påvirkning de døde har på de levende – og hvordan disse spøgelser nogle gange kan være ekstremt farlige!

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Mike Flanagan første Netflix-serie The Haunting of Hill House her  >

I Midnight Mass er døden stadig særdeles meget i fokus, men det er på en ganske anden måde. Der er overnaturlige elementer i historien, som vi ikke vil afsløre her. Men spøgelser er ikke en del af plottet. I stedet har religion og fanatisme de helt store hovedroller.

Noget der, for mange, nok kan skabe uhygge på en langt mere vedkommende og genkendelig måde end spøgelseshistorier. Som altid i Mike Flanagans produktioner er historien også meget karakterdrevet, hvilket til tider giver nogle meget lange scener med få klip og en masse dialog.

Det er ikke for alle, men det giver mening i sidste ende. 

Midnight Mass – Anmeldelse | Netflix Gyserserie

Essensen af Mike Flanagan

Til tider kan Midnight Mass være svær at se på grund af det helt store emne: Religion. Især hvis du enten er meget religiøs eller decideret imod religion. Men du kan være sikker på, at Mike Flanagan har et formål med sin fortælling og løbende giver flere vinkler på emnet via sine karakterer.

Som tidligere alterdreng og tørlagt alkoholiker er Midnight Mass et meget personligt projekt for Mike Flanagan [en hovedperson har samme baggrund]. Denne serie har helt sikkert været et passionsprojekt, der har været under udarbejdelse i et årti.

I Hush skrev hovedrollen (spillet af Kate Siegel) en bog med titlen Midnight Mass, og en bog med samme titel var med i hans Stephen King-gyserfilm Gerald’s Game.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af HUSH, hvor Midnight Mass “medvirkede” første gang >

Når folk tidligere har spurgt ind til, hvad dette “Midnight Mass” var, når han teasede det med forskellige “Easter Eggs” i andre produktioner, så svarede Mike Flanagan: “Det er den bedste ting, jeg aldrig har lavet!”

Men dét har han nu.

Både den lange rejse mod produktionen, og det endelige resultat viser om noget, at dette er et passionsprojekt for Flanagan. Heldigvis ikke på nogen dårlig måde. Mike Flanagan er nemlig (heldigvis!) ikke bange for at vise hans holdning til fanatisme, og det er noget af det, jeg elsker ved Midnight Mass.

Det kan godt være, at jeg sang i kirkekor, da jeg var barn, men jeg vil ikke ligefrem kalde mig selv religiøs i dag. Fanatikerne i denne verden er en stor grund til dette, og Flanagan kaster både en massiv spotlight i retning af denne udfordring og gør plads til de folk, der tror med kærlighed i fokus.

Uanset om de beder til Gud, Allah eller et helt tredje navn.

Midnight Mass – Anmeldelse | Netflix Gyserserie

Det tårnhøje niveau fortsætter

På en “Mike Flanagan serie-skala” må jeg erkende, at jeg er helt forelsket i The Haunting of Hill House og The Haunting of Bly Manor, hvilket gør, at Midnight Mass lander på en tredjeplads for mig. Det er dog ikke negativt, når nu niveauet er så højt.

Denne serie er stadig fantastisk, vidunderligt tankeprovokerende og fuldstændig skræmmende på sin helt egen måde. Faktisk er det bare et luksusproblem, og jeg er ret lettet over, at Mike Flanagan holder fast i sit tårnhøje niveau, når nu andre går mere på kompromis med deres stil.

James Wan har efterhånden kastet sit gode navn lidt meget i grams. Uagtet ens holdning til Malignant (jeg er ikke fan), så er manden altså også officiel producer på Spiral, der er del af hans egen Saw franchise. Dén kan man ikke sådan lige forsvare!

Ja, jeg er lidt skuffet over nogle gysermestre disse dage (Neil Marshall er en anden), men så er det netop, at man lærer at sætte endnu mere pris på dem, der holder niveauet. Dét gør Mike Flanagan med Midnight Mass.

Se Midnight Mass på Netflix

Midnight Mass har 7 afsnit, der hver varer omkring 1 time. Alle afsnit er instrueret af Mike Flanagan selv, og han har også været med til at skrive hvert eneste afsnit. Igen, det ér jo et passionsprojekt, som stammer direkte fra hans egne oplevelser og holdninger – tilsat lidt ekstra overnaturligt gys, naturligvis.

Som altid, så bare husk på, at mennesker ofte er meget mere farlige end noget overnaturligt!

Måske denne serie ikke er for alle, men jeg vil på alle måder opfordre dig til at se den. Måske følgende spoilerfri teasere kan hjælpe lidt: Afsnit 5 ender med en vild scene, hele afsnit 6 er fantastisk blodigt og ekstremt voldsomt, hvilket fører til sidste afsnit (7), der er intenst, hjerteskærende og effektivt!

Rigtig god fornøjelse med en mere eftertænksom Mike Flanagan Netflix gyserserie, der i dén grad stiller de helt store spørgsmål.

Hvis du har nogle spørgsmål om Midnight Mass, efter du har set serien, så læs evt. vores engelske artikel her > 

Midnight Mass udkommer på Netflix den 24. september 2021.

FAKTA

Skaber & Instruktør: Mike Flanagan
Medvirkende: Kate Siegel, Rahul Abburi, Crystal Balint, Matt Biedel, Alex Essoe, Annarah Cymone, Annabeth Gish, Rahul Kohli, Kristin Lehman, Robert Longstreet, Igby Rigney, Samantha Sloyan, Henry Thomas, Michael Trucco

Plot

En ung karismatisk præsts ankomst afstedkommer fantastiske mirakler, ildevarslende mysterier og fornyet religiøs entusiasme i en hensygnende by desperat efter troen.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.