THE STAIRCASE på HBO Max er en ny miniserie om en true crime-sag, der blev  ret veldokumenteret i en Netflix-dokumentar. Denne fiktive vinkel på sagen har et eminent cast, men dem, der har set dokumentaren, kender allerede alle de vilde udviklinger. Læs vores The Staircase serieanmeldelse her!

THE STAIRCASE er en ny HBO Max-serie i genrerne krimi, thriller, drama og biografi. Med andre ord er vi ude i true crime-subgenren med denne serie, da biografielementet refererer til hele “baseret på en sand historie”-delen. Derudover har denne sag været ret godt dækket i Netflix-dokumentaren af samme navn.

LÆS OGSÅ

Vores anbefaling til de bedste true crime-serier på Netflix – heriblandt The Staircase >

Det betyder også, at der ikke er meget nyt at komme efter i denne HBO Max-serie, hvis du allerede har set Netflix-dokumentarserien. Når det er sagt, så er dette naturligvis en fiktiv vinkel på hele true crime-sagen. En sag, der har varet mange år. Det helt eminente cast i denne serie – med Colin Firth i den overskyggende rolle som mulig morder – er grund nok til at se denne produktion. Serien har otte afsnit.

Læs videre på vores The Staircase serieanmeldelse nedenfor. Du kan se de første tre afsnit på HBO Max fra 6. maj 2022.

Colin Firth som Michael Peterson

Hovedkarakteren i The Staircase er Michael Peterson, som bliver beskyldt for at have slået sin egen kone, Kathleen, ihjel. Han påstår, at hendes død var resultatet af, at hun ved et uheld faldt ned af trappen. Dette er bare den basale præmis, ligesom det var det i dokumentarserien. Det, der følger, er alle de små stykker af information, der får dig til at beslutte, om du tror på Michael Peterson eller anklagerens version af hvad, der skete.

Den altoverskyggende hovedrolle som Michael Peterson, spilles af Colin Firth, der er helt fantastisk. Hvis du har set dokumentaren, bør du genkende den rigtige Michael Petersons talemønstre og manerer. Måske er det også derfor, jeg synes, det føles lidt mærkeligt at se denne HBO Max-serie om sagen; Det er næsten for tæt på virkeligheden!

I andre roller ses store navne som Sophie Turner (Game of ThronesX-Men), Dane DeHaan (A Cure for Wellness), Patrick Schwarzenegger (Scouts Guide to the Zombie Apocalypse), Odessa Young (The Stand) og Olivia DeJonge (Better Watch Out). De spiller alle børn af ægteparret.

Derudover er der Parker Posey (Lost in Space), Rosemarie DeWitt (Black Mirror: Arkangel), Juliette Binoche (Ghost in the Shell) og Michael Stuhlbarg (The Shape of Water). Og det er bare for at nævne nogle stykker!

The Staircase – Anmeldelse | HBO-serie

En meget voldsom oplevelse

Selvom denne historie allerede er kendt af mange på grund af Netflix-dokumentarserien, så prøver denne HBO Max-produktion at gøre det mere relatérbart ved ikke kun at give fakta, men også at vise dem. Dette resulterer i nogle virkelig brutale scener, der giver en voldsom udlægning af, hvad der kunne være sket. Når Petersons forsvarsadvokat kommer med deres fremlægning af hvordan hans kone, Kathleen, kunne dø sådan en voldsom død, så ser vi det.

Det sker (ifølge deres udlægning), da hun falder ned af trappen, og her ser vi, hvordan det kunne være sket. Toni Collette (der blev snydt for alverdens priser for sin rolle i Hereditary) spiller Kathleen, og vi bliver vist hendes voldelige død, når hun falder ned af trappen. Det er en dødsscene, der tager pænt lang tid, da hun glider i sin eget blod efter at have slået hovedet og skader sig selv over flere omgange.

Det er nok en af de mest intense og svære dødsscener, jeg nogensinde har set, fordi det hele ser så ægte ud!

Det er selvfølgelig bare én vinkel på, hvordan Kathleen døde. En anden kommer fra anklageren, der mener, at Michael Peterson slog sin kone ihjel. Toni Collette er altså kun med i denne HBO Max-serie via flashbacks, som et lig, og til de scener, der prøver at forklare, hvordan Kathleen endte sine dage for enden af en trappe.

Se The Staircase miniserien på HBO Max!

Skaberen af denne fiktive vinkel på sagen, der blev gjort kendt i en dokumentar, er Antonio Campos. Han er også instruktør på denne serie sammen med Leigh Janiak. Sidstnævnte lyder måske bekendt for gyserfans, da hun instruerede sidste års gyser-trilogi på Netflix; Fear Street.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Fear Street på Netflix – der begyndte med “del 1: 1994” her >

Antonio Campos har også tidligere lavet den stjernespækkede Netflix-thriller The Devil All the Time.

Overordnet set er jeg ikke helt sikker på, hvad jeg skal synes om denne HBO Max-serie. Skuespillerne er fantastiske, og produktionskvaliteten er helt i top. Men da jeg har set dokumentaren, er jeg ikke sikker på, at jeg er det rette publikum til denne serie. Jeg kender alle drejninger i historien, så der kan jeg ikke blive overrasket.

Jeg blev til gengæld både chokeret og ubehagelig til mode, da jeg så scenerne, hvor Kathleen dør – uanset om det er via et uheld eller mord.

Men det er vel ikke nok grund til at lave en fiktiv historiefortælling på en sand historie; At få lov til at vise de mest grusomme dele! I stedet er min konklusion, at denne HBO Max-serie er lidt ligesom en amerikansk genindspilning af en udenlandsk produktion. Nogle kan ikke lide at se dokumentarer, så de får nu en fiktiv version af historien. For dem må det være en fantastisk oplevelse at se The Staircase.

For mig føles det lidt som om, jeg allerede har set originalen, og jeg er stadig lidt i tvivl om, hvad jeg synes om denne genfortælling.

The Staircase har premiere med de 3 første afsnit på HBO Max den 6. maj 2022. De resterende fem afsnit kommer ugentligt med en sæsonfinale den 10. juni 2022.

FAKTA

Skaber: Antonio Campos
Instruktører: Antonio Campos, Leigh Janiak
Manuskript: Antonio Campos, Maggie Cohn
Medvirkende: Colin Firth, Toni Collette, Michael Stuhlbarg, Juliette Binoche, Dane DeHaan, Olivia DeJonge, Rosemarie DeWitt, Tim Guinee, Patrick Schwarzenegger, Sophie Turner, Vincent Vermignon, Odessa Young, Parker Posey

Plot

The Staircase er baseret på en sand historie og undersøger Michael Petersons liv, hans vidtstrakte familie i North Carolina og hans kone Kathleen Petersons mistænkelige død.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg