THE STAND er den nye HBO Nordic-gyserserie baseret Stephen Kings bog “Opgøret”. Der er yderst velkendte ansigter i nærmest alle roller – de større såvel som de meget små. Og ja, selve plottet føles helt sikkert mere relevant end nogensinde før. Læs vores The Stand serie-anmeldelse her!

THE STAND er den nye gyserserie på HBO Nordic, der er baseret på Stephen Kings “Opgøret”. En historie, der starter med en pandemi, og derfor virker uhyggeligt bekendt lige nu. Kun de knap 1% af befolkningen, der er immune overfor den influenza-lignende sygdom “Captain Trips”, overlever.

Så slemt har vi det trods alt ikke, men vi lever jo heller ikke i en virkelighed, der er skrevet af Stephen King.

Læs videre på vores The Stand serie-anmeldelse herunder, der er baseret på de første seks ud af i alt ni afsnit.

Et skønt cast

Vi har allerede skrevet om The Stand-serien et par gange i forbindelse med diverse nyheder. Især nyheder om hvilke skuespillere, der blev castet, har fyldt en del. Slutresultatet er en rollebesætning af velkendte navne og ansigter på tværs af karakterer store som små. Også de meget små, der kun har få replikker og et par minutters skærmtid.

En af de mest ikoniske karakterer fra Opgøret (både bogen og tv-serien fra 1994) er naturligvis Randall Flagg. Han er faktisk ikke så meget med i de første par afsnit, men han gør alligevel indtryk. I denne nye The Stand udgave, spilles Randall Flagg af Alexander Skarsgård, der virker meget hjemmevant i rollen. Bevares, har man spillet Erik Northman, så er Randall Flagg da også til at overkomme.

Hans modstykke Mother Abagail (eller Abagail Fremantle) spilles af Whoopi Goldberg. Og ja, hun fungerer også rigtig godt i denne rolle, selvom hun dog må have en ordentlig omgang “aldrings”-makeup på. Hun er trods alt stadig et par årtier fra at være en dame over de 100 år.

Så er der de fem personer, der udvælges af Mother Abagail (eller altså, af Gud, men via hende), og her ser vi både velkendte og ret uprøvede kræfter.

James Marsden (Westworld) er Stu Redman, Jovan Adepo (Overlord) er Larry Underwood, Greg Kinnear er Glen Bateman, Henry Zaga (New Mutants) er Nick Andros (der ofte “taler” for Mother Abagail) samt Odessa Young (Assassination Nation) som Frannie Goldsmith. Alle fem fungerer godt for mig, så jeg har ingen klager!

The Stand – Anmeldelse [HBO Nordic]

Nye portrætter af andre velkendte karakterer

Der er også en række karakterer, der bevæger sig et sted mellem Randall Flagg og Mother Abagail. Her tænker jeg konkret på Nadine Cross og Harold Lauder. Nadine Cross spilles ret eminent af Amber Heard (All the Boys Love Mandy Lane), der er meget afdæmpet. Harold Lauder spilles af Owen Teague (It), der igen viser, at han er perfekt til de meget uligevægtige typer. Han er fantastisk… og ekstremt uhyggelig på en meget realistisk måde!

En anden ikonisk karakter er Trashcan Man, der først dukker på i afsnit 6. Han spilles af Ezra Miller (Hvad med Kevin?), der giver den fuld gas som en ung mand, man bare ikke kan nå! Nat Wolff (Death Note) spiller Flaggs højre hånd, Lloyd Henreid. Han er lidt over-the-top, men jo længere frem, vi kommer, des bedre virker det for mig!

Og er der den skønne Tom Cullen, der omgående blev en af mine favoritter. Faktisk har jeg citeret dele af hans faste mantra, lige siden jeg så ham første gang. Han spilles af Brad William Henke (Split), der skaber en perfekt Tom Cullen for mig.

The Stand er en serie, der ikke kan spoiles

Eftersom serien vises på HBO Nordic herhjemme, så betyder det naturligvis, at du må væbne dig med tålmodighed, da der “kun” kommer ét afsnit om ugen. Til gengæld får vi serien samtidig med frigivelsen i USA, hvor den vises på CBS All Access (der også har Jordan Peeles Twilight Zone-reboot).

Du kommer derfor ikke til at blive spoilet ad den vej (via amerikanske medier eller seere).

Og ja, det ér faktisk muligt at blive spoilet, da Stephen King selv har været med til at skrive en ny slutning. Selvom du kender bogen – og den forrige filmatisering fra 1994 – skulle der altså være noget nyt på vej.

Vi har lige nu set de første seks afsnit, så vi mangler lige den sidste tredjedel, da der er 9 afsnit i miniserien. Med andre ord ved vi altså heller ikke, hvad slutningen byder på. Og selvom vi principielt undgår spoilers, så er vi altså denne gang helt ude af stand til at spoile.

Nu er Stephen King (der er blandt vores absolut yndlingsforfattere her på HoH) notorisk kendt for ikke at skrive de bedste slutninger. Det er dog blevet betydeligt bedre, så herfra krydser vi fingre for en stærk slutning, der kan overraske positivt.

Måske endda inspireret af den virkelighed, vi lever i lige nu?! Det må tiden vise.

The Stand – Anmeldelse [HBO Nordic]

Se The Stand på HBO Nordic

Skaberne af The Stand serien i sin 2020 udgave er Josh Boone og Benjamin Cavell. Manuskriptforfatter Benjamin Cavell har arbejdet på flere succesfulde tv-serier som Homeland og Justified, mens Josh Boone var instruktør og manuskriptforfatter på The New Mutants, der ikke ligefrem var det store sus.

Lige præcis dén film var dog årevis undervejs og igennem diverse re-shoot og omklipninger, så det er nok ikke ligefrem hans vision i slutresultatet. ​Jeg har også set den første serie baseret på Opgøret (fra 1994), men synes faktisk, det er forfriskende med denne nye udgave på mange måder.

For mig føles denne omgang (for det meste!) mere afdæmpet og naturlig, mens den første omgang blev ret teatralsk og skabet. I hvert fald ved et gensyn nu, selvom jeg også nød mange dele af den første. Jeg ved, der er mange, som rent principielt er imod remakes af enhver art. Har man den holdning, vil det være oplagt at fokusere på alt det, der ikke rammer helt plet.

Der er også klart en udfordring ved, at serien udkommer ét afsnit ad gangen, da de første tre afsnit primært præsenterer karakterer. Fra afsnit 4 går det dog ret stærkt med selve hovedplottet om kampen mellem de gode og det onde, så du skal “bare” være tålmodig. Noget, der takket være især Netflix, efterhånden er fremmed for mange af os.

The Stand har premiere på HBO Nordic den 17. december 2020. Sidste afsnit kommer den 11. februar 2021.

FAKTA

Skabere: Creators: Josh Boone, Benjamin Cavell
Medvirkende: James Marsden, Owen Teague, Jovan Adepo, Alexander Skarsgård, Whoopi Goldberg, Nat Wolff, Amber Heard, Brad William Henke, Katherine McNamara, Odessa Young, Henry Zaga, Gordon Cormier, Ezra Miller

Plot

Efter verden er lagt i ruiner i efterveerne af en menneskeskabt pest, følger en kamp af bibelske proportioner mellem de overlevende.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg