EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE er den vildeste genre-hybrid, der reelt kommer i kontakt med samtlige filmgenrer. Sci-fi og action er nok de primære, men der er også en kærlighedshistorie. Den er helt vanvittig – og jeg elskede det. Læs vores Everything Everywhere All at Once filmanmeldelse her!

EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE er en ny film, der spiller på hele multiverse-tankegangen. Præcis som Doctor Strange in the Multiverse of Madness gjorde det. To uger i rap får vi altså film, der udspiller sig i multiverset. Og hvis vi lige ser bort fra de fede Sam Raimi-detaljer, der leder tankerne direkte hen på Evil Dead-universet, så er det her klart den bedste af de to multiverse-film.

Vi er ude i den vildeste genre-hybrid, der reelt kommer i kontakt alt fra sci-fi og action til drama og komedie, men dog er en kærlighedshistorie helt grundlæggende. Kærlighed til livet, andre mennesker og verden generelt. Er du til multiverse-fortællinger, så må du ikke gå glip af denne genistreg af en film.

Læs vores Everything Everywhere All at Once filmanmeldelse her!

Michelle Yeoh er magisk!

Der er så meget ved Everything Everywhere All at Once, der snildt kunne have været reduceret til de sædvanlige floskler. Hovedpersonen kunne eksempelvis have været en max 30-årig person, der blev spillet af en knap 30-årig nyere stjerne. I stedet tager man den super seje Michelle Yeoh (Morgan, Boss Level) og viser hende i et væld af vanvittige “Evelyn” variationer.

Grundlæggende er Evelyn en træt vaskeri-ejer, hvor al glæde er forsvundet, og alt kører på rygraden. Eller rettere, alt er lige ved at falde fra hinanden, og Evelyn påtager sig alverdens byrder. Ikke mindst på grund af forventningspresset fra hendes far, der spilles af James Hong (Blade Runner, Hvem springer kineserne for?). James Hong er god, som altid, men Michelle Yeoh er altså helt fænomenal!

MERE MED MICHELLE YEOH

Du kan se hende spille sammen med bl.a. Lena Headey i Gunpowder Milkshake på Netflix >

Og så er der Evelyns mand, Waymond, der spilles fantastisk af Ke Huy Quan. Hvis han virker underligt bekendt, så skal du bare forestille dig ham som meget yngre og placere ham ved siden af Harrison Ford. Han var nemlig “Short Round” i Indiana Jones og templets forbandelse (1984) og “Data” i Goonierne fra 1985. Især Indiana Jones-filmene har jeg set til hudløshed, så derfra genkendte jeg ham først.

Gjorde du også det, vil du nok især nyde, når Waymond siger”Snap out of it!” på præcis samme måde, som Short Round gjorde det. Der er faktisk et væld af popkultur referencer drysset ud over hele spilletiden af Everthing Everywhere All at Once. Inklusiv en noget aparte genskabelse af en ikonisk scene fra Stanley Kubricks Rumrejsen år 2001 (1968).

Everything Everywhere All at Once – Anmeldelse

Den er helt vanvittig… og jeg elskede det!

Nå ja, og så er der vores allesammens Final Girl, Jamie Lee Curtis, i den fedeste (og mærkeligste) rolle. Altså, mit Halloween-outfit er hjemme nu!

Præcis som Evelyn, så udvikler også Deirdre (Jamie Lee Curtis) sig gennem de mange multiverser. Det er både rørende og til tider helt grotesk. Hun arbejder for det amerikanske skattevæsen, der hele tiden jagter det vaskeri, Evelyn driver med sin mand. Foruden Waymond og Deirdre, så er den sidste store spiller, i alle Evelyns universer, hendes datter Joy. Hun spilles af det nye stjernefrø Stephanie Hsu (The Path), der formår at leve op til det vilde cast, hun er del af i denne film.

Med Everything Everywhere All at Once er vi ude i en form for fri leg med filmmediet. Det er ikke kun alverdens filmgenrer, der kombineres i denne vilde genrehybrid. Det er også karaktertyper, visuelle stilarter, og alt andet inden for filmmediets rammer. På sin vis er det altså på samme måde som med Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Her er det bare meget mere charmerende og elegant udført. Nå ja, og så hænger det rent faktisk solidt sammen med selve historien! Godt nok er meget af det helt vanvittigt undervejs, men jeg elskede det. Ikke mindst da hele fortællingen i sidste ende bindes sammen, så moralen i dette sci-fi mega-hybrid eventyr køres flot hjem.

 

Everything Everywhere All at Once – Anmeldelse

Se Everything Everywhere All at Once i de danske biografer nu!

Dan Kwan og Daniel Scheinert har skrevet og instrueret Everything Everywhere All at Once sammen. De to har tidligere lavet filmen Swiss Army Man (2016) sammen efter samme konstellation. Den var også en vild genrehybrid med Paul Dano (The Batman) og Daniel Radcliffe (Horns) i hovedrollerne. Sidstnævnte spillede faktisk et lig i filmen.

Everything Everywhere All at Once er helt klart en film, der er værd at se i biografen. Den er visuelt helt fantastisk, og på lydsiden er der også masser af guf at komme efter. Ser du den i hjemmebiografen, så skal du meget gerne have et ordentligt surround sound system, hvis du skal have detaljerne med. Den tåler fint et gensyn i hjemmebiografen, men den fortjener, at du oplever den i biografen først!

Og ja ja, den er nok et my for lang med en spilletid på rundt regnet 2 timer og 20 minutter. Men jeg vil hellere se denne film fem gange i rap end sidde igennem en dødkedelig film på halvanden time. Og dem ser vi så rigeligt af, når vi anmelder film til både denne danske hjemmeside og vores engelske website.

Jeg taler af grum og bitter erfaring, når jeg siger, at en halvanden times film kan føles mange gange længere end en helaftensfilm, der måske er en smule for lang. Personligt, så er der nemlig ikke rigtig noget, jeg ville have været foruden. Inklusiv de mærkeligste og de mest stille scener. Det er nemlig alt sammen vanvid af absolut bedste skuffe!

Everything Everywhere All at Once har premiere i de danske biografer den 12. maj 2022.

FAKTA

Biografpremiere: 12. maj 2022
Instruktører: Dan Kwan & Daniel Scheinert
Manuskript: Dan Kwan & Daniel Scheinert
Medvirkende: Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis, James Hong, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan

Plot

Michelle Yeoh spiller renseriejeren Evelyn Wang, der både må slås med skattevæsenet og de omvæltninger, hun pludselig kastes ud i, hvor kun hun alene kan redde verden ved at udforske andre verdener gennem de liv, hun kunnet have levet. 

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg