DOCTOR STRANGE 2: IN THE MULTIVERSE OF MADNESS er nyeste Marvel-film, der reelt er en Marvel-gyser. Især sidste del af filmen byder på et væld af genkendelige greb fra instruktøren, Sam Raimi. Læs vores Doctor Strange: In the Multiverse of Madness anmeldelse her!

DOCTOR STRANGE 2: IN THE MULTIVERSE OF MADNESS er en ny Marvel-gyser af en ægte gyserinstruktør i form af Sam Raimi. Han er jo ikke ligefrem ny i Marvel-regi, da han også stod bag de første tre Spider-Man film med Tobey Maguire i titelrollen. Denne omgang Marvel er dog noget ganske andet.

Lad os straks slå et par detaljer fast: Ja, det er en regulær Sam Raimi-gyser i sidste halve time af spilletiden (og ret meget en gyserfilm i hele sidste halvdel). Og ja, Bruce Campbell er naturligvis med i en cameo.

Læs videre på vores Doctor Strange in the Multiverse of Madness anmeldelse herunder.

Se den for de skønne cameos

Nu er jeg en af de personer, der ser alt live-action Marvel (og Star Wars, for den sags skyld), så jeg var helt klar på at se denne film. Og for en god ordens skyld bør man både se Marvel tv-serier og film for at være helt med. Faktisk også de animerede tv-serier, hvis man skal være helt med, hvilket jeg altså ikke var i dén henseende.

Det fedeste ved Doctor Strange 2 er nemlig alle de mange cameos. Både fra velkendte karakterer fra Avengers-universet samt karakterer fra andre Marvel-franchises. Inklusiv dem, der har været på andre hænder (rent rettighedsmæssigt) i noget tid. Takket være hele multiverse-elementet, ser vi endda flere karakterer i en noget anden form end normalt.

Ja, og verden ser ret forskellig ud i diverse universer, hvilket bestemt også er et skønt element. Jeg elsker alt ved selve multiverse-tanken, og det udnyttes både til gys og komik i In the Multiverse of Madness.

Den vigtigste karakter i Doctor Strange 2 er Wanda Maximoff, der også er kendt som The Scarlet Witch. En af de absolut stærkeste karakterer i Marvel-universet (sammen med Captain Marvel og Jean Grey). Netop af denne årsag hænger Doctor Strange 2 mere sammen med WandaVision tv-serien end med Spider-Man: No Way Home, som man ellers skulle tro.

Jeg er desværre ikke vild med den grundlæggende historie for Wanda her i Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Så synes jeg, at det blev markant mere elegant udført i WandaVision. Til gengæld er Elizabeth Olsen (som altid!) helt fantastisk og leverer en præstation, der ligger niveauer over, hvad man forventer (og endda behøver) i en film som denne. Det er luksus!

DOCTOR STRANGE 2 anmeldelse – IN THE MULTIVERSE OF MADNESS

En ægte Marvel-gyser!

Helt overordnet er mange af filmene i Marvel-universet jo ekstremt dystre med apokalyptiske plots, hvor vi alle sammen er lige ved at dø. I ét tilfælde døde halvdelen af alle væsener i hele universet da også, men der vidste man jo, at der kom endnu en film, så helt slut var det ikke.

Med Doctor Strange in the Multiverse of Madness er vi ude i en mere klassisk gyserfilm. Ikke “bare” et jordens undergang plot. Eller altså, det er vi jo (i vanlig stil) også.

Instruktøren bag Doctor Strange in the Multiverse of Madness er som sagt Sam Raimi. Han er en af de klassiske gysermestre, der gerne byder på kitsch skurke og skæve antihelte (ofte spillet af Bruce Campbell). Som oftest er der godt med blod og lemlæstelse (og herunder lemmer, der ryger af i svinget), men ofte i form af gyser-komedier.

Som nævnt tidligere er især sidste halve time af Doctor Strange 2 en helt klassisk Sam Raimi-oplevelse. Vi er ude i re-animerede lig og væsener, der er taget direkte ud af Evil Dead-universet. Det er sjovt og fedt, men føles ikke som Marvel, og derfor er der et vist mis-match i den samlede oplevelse.

Det kan gå an netop fordi, vi allerede er i et “multiverse”, men det fungerer ikke ubetinget for mig. Altså jo, det er skøn underholdning for os, der er Sam Raimi fans, men nu er jeg også glad for Marvel-stilen, og den forsvinder (momentvis) helt, hvilket er lidt rodet.

Se Doctor Strange in the Multiverse of Madness i biografen nu!

Selvom der er lidt rod (for mig, i alle tilfælde) mellem Marvel og Evil Dead stilen, så er jeg stadig ekstremt godt underholdt. Jeg er en glad Sam Raimi og Marvel-pige, så det kan jo ikke gå helt galt. Igen, så skaber diverse cameos alene en fest!

Lige Doctor Strange er måske den karakter, der overordnet siger mig mindst i hele filmen, men Benedict Cumberbatch gør det godt. Han skal jo være arrogant og bedrevidende, men uden den charme som eksempelvis Tony Stark kan køre den hjem på. Jeg er altså godt underholdt, når vi taler de overordnede rammer og fede stilvalg. Ja, selvom det er lidt en rodebutik.

Den store udfordring for denne film en nemlig ikke stilen. Det er historien. Den er forsvindende lille og kører lidt vel meget i en stereotyp-rille, der dog er skabt præcedens for med WandaVision tv-serien. Og den bør du som sagt virkelig have set, da meget af historien er bundet op på denne tv-serie.

Sidst, men ikke mindst, skal det siges, at der er to end-credit scener, der kommer henholdsvis i starten af rulleteksterne og helt til sidst. Første end-credit scene byder på en ret vild cameo, der peger videre ind i Marvel-universet. Den sidste end-credit er ren Sam Raimi og mere en sjov detalje i stil med noget, man kunne se i Deadpool end-credits.

Doctor Strange In the Multiverse of Madness har premiere i de danske biografer den 4. maj 2022.

FAKTA

Biografpremiere: 4. maj 2022
Genre: Horror, Action, Fantasy
Instruktør: Sam Raimi
Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor, Benedict Wong, Xochitl Gomez, Michael Stühlbarg

Plot

I Marvel Studios’ Doctor Strange in the Multiverse of Madness åbnes Multiverset og dets grænser skubbes længere end nogensinde før. Tag med ud i det ukendte med Doctor Strange, der med hjælp fra nye og gamle allierede, må krydse farlige alternative virkeligheder i Multiverset og konfrontere en ny, mystisk modstander.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.