SHINING GIRLS på Apple TV+ er en ny serie i thriller, krimi og mysterie genrerne. Elisabeth Moss spiller hovedrollen, mens Jamie Bell har rollen som tidsrejsende seriemorder. Med andre ord er der også en del sci-fi i denne serie. Læs vores fulde Shining Girls sæson 1 anmeldelse her!

SHINING GIRLS er en ny Apple TV+ serie med Elisabeth Moss og Jamie Bell i de to nøgleroller. Det er en thriller, krimi, mysterie og sci-fi hybrid af en serie. Og det fungerer altså ret godt, når man lige er kommet i gang. Den er nemlig en smule kringlet, da plottet omfatter både tidsrejse og en form for parallelle tidslinjer (eller alternative universer, om man vil).

Vi er ikke ude i kropsbytte kombineret med tidsrejse, hvilket til gengæld er plottet i den nye Netflix-serie Léas 7 liv. Til gengæld er det en markant mere dyster fortælling om en seriemorder, der kan bevæge sig gennem tid og sted. På premieredagen udkommer de tre første afsnit (ud af i alt 8 i sæsonen), så du får mulighed for at komme godt ind i plottet.

Læs videre på vores Shining Girls sæson 1 anmeldelse nedenfor, og find de tre første afsnit på Apple TV+ nu.

En tidsrejsende seriemorder

Hovedpersonen i Shining Girls er Kirby Mazrachi (Elisabeth Moss), og hver eneste dag skriver hun basale detaljer ned om sit liv. De noteres i hendes lille sorte bog, der altid er i nærheden, så hun ved, “hvor” hun er. Hendes virkelighed ændrer sig nemlig konstant. Nogle gang har hun en hund, andre gange en kat. Begge kæledyr hedder dog det samme.

Og den ene dag bor hun med sin mor (Amy Brenneman), mens hun det næste øjeblik bor sammen med en kollega, som hun har været gift med i årevis. Hun arbejder dog på samme avis i begge disse udgaver af hendes liv. Med andre ord er der nøgle-elementer, der er uændrede, mens andre nøgle-elementer ændrer sig markant.

Hvordan er alt dette så muligt? Ja, det ville Kirby også gerne selv vide. Hun er nemlig fanget i denne konstant ændrende virkelighed. Noget der begyndte, efter hun overlevede et voldsomt overfald (reelt et mordforsøg). Og denne “konstant ændrende virkelighed” kan altså ske midt i en samtale, så det er ikke noget med, at det “kun” sker, når hun vågner.

Pludselig kan hun se sig selv i spejlet, og på et splitsekund er hendes hår gået fra at være kort til langt. Ikke at det aktivt vokser, men hun ser på sig selv. Det er bare at blinke med øjnene, og så er hendes virkelighed ændret. Eller midt i en lægeundersøgelse, hvor lægen går fra at være en kvinde, hun har sludret lidt med, til at være en helt ukendt mandlig læge.

Det er ret vanvittigt for hende. Men fascinerende at se som publikum. Men da en ny kvinde myrdes, kan Kirby straks genkende fremgangsmåden. Hun går i gang med et større detektivarbejde og opdager hurtigt, at hun ikke var første offer.

Shining Girls – Anmeldelse | Apple TV+ Thrillerserie

Dybdegravende journalistik i 1990’erne

Hovedplottet udspiller sig i 1990’erne, hvilket er ret afgørende for historien, da det betyder, man ikke bare kan google sig til informationer. I stedet er det god gammeldags dybdegravende journalistik i gamle fysiske arkiver. Det er med andre ord ikke politiet, der gør det grove arbejde her, men derimod avisansatte.

Det sker sådan set stadig i dag, når det gælder ældre “kolde” sager. Ligesom podcastere i flere tilfælde har gravet nye informationer frem, der ender med at opklare en sag. Man skal altså ikke kimse af denne slags arbejde.

Eftersom Kirby ikke er ansat som journalist – men dog har al den nødvendige indsigt i netop denne sag – så slår hun sig sammen med en journalist, der er ansat på avisen. Hans navn er Dan (spillet af Narcos Wagner Moura), og han har ret mange udfordringer. Såsom at han bruger alkohol og stoffer i ét væk!

Alligevel formår de to i fællesskab at finde frem til en række gamle sager, hvor det helt tydeligt er samme gerningsmand (det vil sige seriemorder), der har været på spil.

Fantastisk Jamie Bell som seriemorder

Som den mand, der har forsøgt at slå Kirby ihjel og tilsyneladende har myrdet en række kvinder over flere årtier, ser vi Jamie Bell, der er helt genial i denne rolle. Kirby (Elisabeth Moss) har aldrig set sin overfaldsmand, men hun kender hans stemme. Han er nemlig så smart, at han altid overfalder folk bagfra. Men også så arrogant, at han aldrig kan tie stille.

Nå ja, og så bevæger han sig som sagt uden for den kronologiske tidslinje, vi andre er fastlåst til. Det betyder, at han stalker sine ofre på tværs af tid. Han rejser frem og tilbage i ét væk og kan derfor “forudse” deres næste træk, da han allerede har set dem gøre det før.

Selvom Kirby ikke selv forstår hendes egen foranderlige virkelighed, så ved hun, at der foregår noget højst usædvanligt. Derfor er hun også mere åben overfor, at denne seriemorder “arbejder” på en noget aparte og endda overnaturlig måde. Det er bare ikke noget, man kan diskutere højlydt med andre uden solide beviser, så dem leder hun efter.

Shining Girls – Anmeldelse | Apple TV+ Thrillerserie

Se Shining Girls på Apple TV+

Skaberen af Shining Girls er Silka Luisa, men serien dog er baseret på en bog af den sydafrikanske forfatter Lauren Beukes. Silka Luisa har tidligere arbejdet på Paramount+ serierne Strange Angel (2018) og den spritnye Halo (2022). Instruktørerne på denne Apple TV+ serie inkluderer bl.a. Elisabeth Moss, Michelle MacLaren (The Walking Dead, Game of Thrones) og Daina Reed (The Outsider, Helstrom).

Både Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale, The Invisible Man) og Jamie Bell (Snowpiercer) leverer solide præstationer, hvilket netop får historien til at fungere. Især Jamie Bell er helt fantastisk i denne rolle, hvor han kan ændre hele sit væsen fra charmerende og hjælpsom mand til en regulær psykopat på et splitsekund.

Interessant nok mærker flere kvinder også, at han er en mærkelig snegl og konfronterer ham. Det hjælper bare ikke så meget, da han har en kæmpe fordel i, at han ofte har oplevet det hele før og ved, hvad der sker.

Hvis du er til krimi og thriller-serier med et mysterie, der har overnaturlige (eller sci-fi, om du vil) elementer, så er denne Apple TV+ serie helt sikkert noget for dig. Og er du en af dem, der ikke bryder dig om Elisabeth Moss, skal du nok ikke forvente, at denne serie er noget for dig.

Shining Girls har premiere på Apple TV+ med de første 3 afsnit den 29. april 2022. De sidste fem afsnit udkommer ugentligt om fredagen, hvor finaleafsnittet så udkommer den 3. juni 2022.

FAKTA

Serieskaber: Silka Luisa
Medvirkende: Elisabeth Moss, Jamie Bell, Wagner Moura, Amy Brenneman, Phillipa Soo

Plot

Flere år efter at et brutalt overfald har efterladt Kirby Mazrachi i en konstant skiftende virkelighed, finder hun ud af, at et nyligt mord er forbundet til overfaldet. Hun slår sig sammen med den garvede reporter Dan Velazquez for at forstå sin evigt skiftende tilstand – og konfrontere sin fortid.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg