THE OUTSIDER er en ny HBO Nordic serie baseret på Stephen King bogen af samme navn. Jeg elskede virkelig bogen, men er endnu ikke helt solgt på serien som helhed. Især første afsnit er en rodet affære, men det bliver bedre. Læs vores The Outsider anmeldelse her!

The Outsider er en ny HBO Nordic serie, der er endnu en adaption af en Stephen King bog. Nu har HBO Nordic også ret god succes med Castle Rock, der indtil videre har haft to sæsoner og er baseret på samtlige af Stephen Kings værker.

Denne nye serie er baseret på en enkelt roman, der også hedder The Outsider (eller “Outsideren” på godt danglish).

Læs mere om HBO serien i vores fulde The Outsider anmeldelse herunder. Vi har set de første 6 (ud af 10) afsnit til denne anmeldelse.

Fra Stephen King roman til HBO-serie

The Outsider var en bog, jeg slugte råt over sommeren, da jeg skulle være klar til denne tv-serie. Det betyder naturligvis, at jeg virkelig har set frem til serien og løbende har været glad for de castingnyheder, der kom frem.

Desværre har det også resulteret i, at jeg er blevet lidt skuffet. Ikke fordi den afviger fra bogen, men fordi den var langsom om at blive en ordentlig historie. Og har man ikke læst bogen, så mistænker jeg desværre denne serie for at være en tung omgang at komme i gang med.

Men… når det er sagt, så er selve historien virkelig spændende, og The Outsider serien kommer godt efter det. Der er dog stadig elementer, der (efter mere end halvdelen af serien) forbliver usagte og uforklarede i en alt for stor grad. Jeg kan slet ikke se, hvordan man skal kunne afkode visse dele af historien, hvis man ikke kender den fra bogen.

Lige på den front synes jeg, Mr. Mercedes serien helt generelt klarede opgaven helt fantastisk!

Læs også: Vores anmeldelse af sæson 1 af Mr. Mercedes her >

Der er i øvrigt også en enkelt karakter fra netop Mr. Mercedes-universet, der går igen her. Det er dog ikke samme skuespiller, der spiller rollen. Til gengæld er der endnu en god og rammende version af karakteren, så det kan jeg sagtens leve med!

The Outsider – Anmeldelse [HBO Nordic]

Et regulært super-cast

Der er ingen tvivl om, at tv-serier har deres storhedstid i dette årtusinde. Og der er især ingen tvivl om, at det fortsætter et godt stykke tid endnu, når man ser på skuespillerne i The Outsider. Nu er det selvfølgelig også en HBO-serie, og lige præcis HBO var dem, der løftede de såkaldte “tv-produktioner” til et helt andet niveau.

Vi har Jason Bateman (Netflix-serien Ozark) som Terry Maitland, der både er hovedperson og bifigur i den samlede fortælling. Terry er nemlig en nøglefigur, men han fylder reelt ikke meget på skærmen. Det gør derimod den altid fantastiske Ben Mendelsohn (Netflix serien Bloodline). Han spiller Ralph Anderson, der er betjent og efterforsker den altafgørende sag.

Derudover har vi Cynthia Erivo (Bad Times at the El Royale) som Holly Gibney, der netop er karakteren fra Mr. Mercedes-universet. Ja, Holly er blevet en sort kvinde, og det tænker man bare slet ikke over, for Cynthia Erivo er fuldstændig fantastisk. Præcis som Justine Lupe var det i den anden serie. Det er alligevel ret godt gået.

Derudover har vi også Marc Menchaca (Ozark, Every Time I Die) og Yul Vazquez (mini-serien I Am the Night) i mindre roller, der dog er meget afgørende for historien. Det samme gælder Jeremy Bobb (Godless) og Julianne Nicholson (Eyewitness).

The Outsider – Anmeldelse [HBO Nordic]

Se The Outsider på HBO Nordic

Det er Jason Bateman selv, der lægger ud med at instruere, og dét er ikke en ubetinget succes. Første afsnit har rigtig mange flashbacks, og selvom jeg kendte historien fra bogen, så faldt jeg af et par gange undervejs. Det er ganske enkelt noget værre rod. Det bliver bedre allerede fra andet afsnit, så hold endelig ud.

Selve serien er skrevet af Richard Price (men altså baseret på Stephen Kings bog), og her seks afsnit inde er han meget tro mod bogens historie. Om det så er godt for tv-serien er en anden sag. Jeg nyder, at der ikke bliver lavet om på for meget, men jeg sætter også stort spørgsmålstegn ved, om den er ren volapyk for mange.

Richard Price er dog en blændende manuskriptforfatter, der både var skaber af og forfatter på den fantastiske HBO mini-serie The Night Of fra 2016. Han har såmænd da også vundet en Oscar for The Color of Money (1986).

Helt umiddelbart er anbefalingen herfra at se serien, da vi glæder os til at se de sidste fire afsnit. Dog ville jeg nok vente med at kaste mig over serien, til jeg kan “bingewatche” den over et par dage. Det vil i hvert fald hjælpe med at få historien helt ind under huden – håber jeg!

Serien består af 10 afsnit og får premiere på HBO Nordic den 13. januar 2020 med et dobbeltafsnit.

FAKTA

Instruktører: Jason Bateman, Charlotte Brändström, Andrew Bernstein
Forfattere: Richard Price (baseret på Stephen Kings bog)
Medvirkende: Ben Mendelsohn, Jason Bateman, Cynthia Erivo, Marc Menchaca, Jeremy Bobb, Bill Camp, Yul Vazquez, Mare Winningham, Paddy Considine, Julianne Nicholson, Hettienne Park, Michael Esper

Plot

En elleveårig drengs skamferede lig findes i en park i sovebyen Flint City. Øjenvidneberetninger og fingeraftryk peger utvetydigt på en af byens mest vellidte indbyggere: Terry Maitland, baseballtræner, engelsklærer, ægtemand og far. Opklarer Ralph Anderson, hvis søn Maitland har været træner for, beordrer en øjeblikkelig anholdelse, og da der findes DNA-spor på gerningsstedet, er sagen så godt som lukket. Men Maitland har et alibi, og det viser sig hurtigt, at der også i denne historie er ufravigelige beviser. Hvordan kan to modsatrettede forklaringer begge være sande?

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg