Mr. Mercedes sæson 1 er noget nær den perfekte Stephen King-adaption, der visualiserer den første bog i Bill Hodges trilogien. Det er intet mindre en fantastisk tv!

Mr. Mercedes sæson 1 er endelig kommet til Danmark, og den er så vellykket, at jeg næsten ikke tør tro på det. Men sæson 1 holder altså fra start til slut, så nogle gange vokser træerne sgu ind i himlen.

Og ja, jeg kan lige så godt afsløre, at jeg elskede Mr. Mercedes bogen. Samt, ikke mindst, de efterfølgende to bøger i Bill Hodges trilogien af Stephen King. Jeg talte nærmest dagene til, næste bog skulle udkomme (på engelsk altså), og da jeg hørte, at en tv-serie var på vej, blev jeg virkelig begejstret.

Men så blev jeg faktisk også lidt bange. Det er nemlig en ret brutal bog, og jeg var absolut ikke sikker på, at de kunne få det gengivet ordentligt i en tv-serie.

Det behøvede jeg slet ikke bekymre mig om, for de holder sig absolut ikke tilbage med det brutale og groteske i tv-serien.

Her taler jeg både om det fysisk blodige, selve sproget og de (mildest talt) groteske forhold.

Mr. Mercedes

Mr. Mercedes har et af de bedste cast i tv-verdenen

Mr. Mercedes sæson 1 er fyldt med geniale karakterer, der følger bogen rigtig godt. Altså nærmest uhyggeligt godt.

Der er lige lavet nogle få ændringer, men de giver mening, så det er helt forståeligt. Især fordi skuespillerne også er virkelig fantastiske!

I hovedrollen som Bill Hodges ser vi Brendan Gleeson (Harry Potter). Han er en pensioneret betjent, der ikke rigtig kan forene sig med at være gået på pension. Det, der især går ham på, er en stor sag, han aldrig fik opklaret; Mercedes-mordene. Det er en sag, hvor en stor Mercedes kørte ind i en gruppe mennesker, der stod i kø til en jobkonference en tidlig morgen.

Ligesom i bogen åbner serien med denne scene. Og ja, det er lige så grusomt, som du kan forestille dig. Også hvis du har læst bogen.

Mercedes morderen er en ung mand ved navn Brady Hartfield, og vi følger ham fra starten af serien. Igen, så er det præcis som i bogen.

Oprindelig skulle Anton Yelchin (Fright Night) have spillet denne rolle, men han døde i en tragisk ulykke, lige før indspilningerne skulle begynde.

I stedet blev Harry Treadaway (Victor Frankenstein i Penny Dreadful) hyret til rollen, og han er den perfekte erstatning. Selvom Anton Yelchin uden tvivl havde gjort det godt, så er Harry Treadaway en ideel Brady for mig.

Mr. Mercedes

Kelly Lynch som alkoholiseret cougar

I rollen som Bradys mor, ser vi Kelly Lynch (Charlie’s Angels), og hun efterlader virkelig et indtryk. Det er tydeligt, at alle skuespillere i serien er villige til at gå rigtig langt for at udfylde deres roller. Og det er også nødvendigt, for at serien skal blive vellykket.

Men tro mig, du glemmer ikke lige Kelly Lynch foreløbig, når du har set hende i rollen som Deborah Hartsfield. Vi taler om en prisvindende præstation!

Derudover ser vi Breeda Wool (XX) som Lou Linklatter, der arbejder sammen med Brady Hartfield. Hun leverer også en super præstation, der passer godt med bogen. Lige bortset fra at navnet på karakteren var “Freddi” i bogen. Uanset den detalje, så har hun en meget prominent rolle i serien. Hvis serien fortsat følger bøgerne, bliver hun også en vigtig del af næste sæson.

Og ja, der kommer en sæson 2. Heldigvis! Den starter op i USA i august 2018.

Når vi kommer mere ind i serien, bliver vi præsenteret for karaktererne Holly og Janey, der spilles af henholdsvis Justine Lupe og Mary-Louise Parker. De får stor betydning for den videre historie, og de er begge perfekte i deres roller.

Ja, okay, ordet “perfekt” bruges meget i denne anmeldelse, men det er sateme heller ikke ofte, at det er tilfældet for Stephen King-adaptioner.

Til sidst bliver jeg nødt til at fremhæve Holland Taylor (Two and a Half Men). Ikke kun fordi, jeg altid har elsket hende, men fordi hun er det perfekte valg i rollen som Ida Silver. Hun er en hård negl, der ved, hvad hun vil have – uanset om der er tale om havearbejde, genbrug eller seksuelle partnere.

Hun har også en fantastisk komisk timing, der giver nogle grin undervejs, men absolut ikke fjerner den meget dystre tone, som serien ellers lægger for dagen.

Du skal ikke gå glip af Mr. Mercedes

Hvis du har læst bogen af Stephen King, og du elskede den, så er dette den perfekte adaption for dig. Den holder sig til historien, og de medvirkende leverer præstationer, der er spot-on.

Mr. Mercedes sæson 1 består af 10 afsnit, der alle kan streames på C More fra den 10. maj 2018.

Instruktør: Jack Bender
Forfattere: David E. Kelley (baseret på bogen af Stephen King)
Medvirkende: Harry Treadaway, Brendan Gleeson, Kelly Lynch, Holland Taylor, Jharrel Jerome, Justine Lupe, Breeda Wool, Mary-Louise Parker

Resumé
Mr. Mercedes fortæller den grusomme historie om en gal seriemorder (Harry Treadaway), der går fri efter at have kørt lige ind i en menneskemængde i en stjålet Mercedes. To år senere genoptager den pensionerede mordefterforsker Bill Hodges (Brendan Gleeson) sagen, da han modtager en række makabre meddelelser. Hodges har det i forvejen alt andet end let. En hverdag med druk og til tider selvmordstanker, gør ham ikke til den ideelle mand at sætte til at finde frem til den morderiske Mr. Mercedes.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg