Flatliners er en form for genfortælling af Leg Med Døden fra 1990. Det er ikke en egentlig remake og heller ikke en reboot. Den er bare heller ikke særlig relevant eller nødvendig, men plottet er da stadig interessant!

Flatliners anno 2017 smager lidt af den originale film med Julia Roberts, Kevin Bacon og Kiefer Sutherland. Sidstnævnte er da også med i denne nye udgave, men som en ny karakter. Filmen minder dog også umiskendeligt meget om flere andre ikoniske gyserfilm. Ikke mindst Final Destination og The Ring. Alle dem, der har været “flatlined” tager nemlig noget med tilbage, som både hjemsøger dem og forsøger at tage livet af dem.

Alligevel fortsætter de unge medicinstuderende med at “flatline”, da det giver dem adgang til langt mere af deres hjernekapacitet. De kan pludselig huske alt det, de nogensinde har læst eller hørt. Og måske endda også ting, de slet ikke vidste, at de nogensinde havde fået kendskab til.

Lige den del giver god mening; En kæmpe fordel og umiddelbart kun lidt hallucinationer som betaling. Men det bliver naturligvis meget værre hen ad vejen. Og her mener jeg både karakternes situation og selve filmen.

Flatliners (2017) anmeldelse

Niels Arden Oplev er bedre end dette

Det er danske Niels Arden Oplev, der har lavet 2017 udgaven af Flatliners. Det skaber en helt naturlig interesse for alle os danskere, men filmen er blevet svinet godt og grundigt til. Det synes jeg nu ikke helt, den fortjener. Men vores danske instruktør er dog meget bedre, end denne film illustrerer.

Efter Niels Arden Oplev instruerede Mænd der hader kvinder, har han været ret eftertragtet internationalt. Han instruerede trods alt en film, der blev lavet som remake af selveste David Fincher med The Girl with the Dragon Tattoo. Og helt ærligt, så foretrækker jeg faktisk Arden Oplevs version. Eller måske foretrækker jeg bare Lisbeth Salander i Noomi Rapace udgaven… Begge film er gode, men danskeren gjorde det først.

Desværre sker der så det, der alt for ofte sker; Hollywood kalder og har en lille gyser, der skal laves. Men resultatet bliver alt andet end instruktørens vision. Det bliver studiets film. Det tror, og håber, jeg helt klart er tilfældet her.

Flatliners er da en fin lille gyser, men absolut ren metervare. Heldigvis er han nu i gang med en række tv-serier i stedet. Han instruerede også allerførste afsnit af Mr. Robot, så det plejer tydeligvis at gå meget bedre.

Flatliners (2017) anmeldelse

Ellen Page og Nina Dobrev fungerer

Jeg har altid godt kunnet lide Ellen Page, men var alligevel overrasket over at se hende i denne film. Hun laver typisk mange mindre og mere skæve film. Men hun er også begyndt at producere en del, og mon ikke denne (og eksempelvis X-Men filmene) skæpper godt i kassen.

Jeg er stadig ikke kommet mig over hendes præstation i Hard Candy, hvor også Patrick Wilson (The ConjuringInsidious) er blændende.

Det er da også Ellen Pages’ karakter, Courtney, der er noget af det eneste, der fungerer overraskende godt. Bevares, hendes karakter har nok også mest at arbejde med.

Eller rettere, det har Nina Dobrev (The Vampire Diaries, The Final Girls) også. Hendes karakter, Marlo, udvikler sig reelt mest og har mest interessant at byde på i dén forbindelse. Til gengæld er det en fornøjelse, at hele to forhold er skåret helt ud af filmen og kun er med i ekstramaterialet på Blu-ray udgaven.

Jeg bilder gerne mig selv ind, at det var Niels Arden Oplev, der alligevel lige fik den del væk. Det havde nemlig gjort de to karakterer mere uduelige, og de er faktisk ret hardcore i det endelige resultat. Ja, det er nemlig lige præcis Ellen Page og Nina Dobrev karakterne, der slap med skrækken.

Se den da bare!

Hvis du var fan af Leg Med Døden (som Flatliners fra 1990 hed på dansk), så bør du da også se denne nyfortolkning. Nej, der er intet nyt under solen, men der er nogle fede effekter, og hele tankespindet er stadig interessant.

Desuden er der da noget mening med galskaben i forhold til især Courtneys (Ellen Page) indgang til hele Flatliners konceptet. Er det lidt søgt? Ja, for fanden. Men det er trods alt rammerne for denne historie.

Manuskriptet er skrevet af Ben Ripley, der også stod bag Source Code, som jeg faktisk synes var ret interessant. Derfor havde jeg også større forhåbninger til denne. Jeg kan bare ikke rigtig påstå, at de blev indfriet.

Til gengæld er Flatliners en fin opvarmningsfilm til en fredag aften, inden man går i gang med de solide gys.

Du kan få filmen på Blu-ray og nyde godt af en række interessant ekstra-materiale, eller du kan leje Flatliners digitalt.

FAKTA

Biografpremiere: 09-11-2017
DVD-premiere: 26-03-2018
VOD-premiere: 28-03-2018
Genre: Horror, Thriller, Drama
Instruktør: Niels Arden Oplev
Medvirkende: Ellen Page, Nina Dobrev, Charlotte McKinney, Kiefer Sutherland, Diego Luna m.fl.

PLOT: Hvad ligger der uden for livets grænser? Det mysterium bliver fem medicinstuderende så besatte af, at de begynder et livsfarligt eksperiment. Ved at stoppe deres hjerter i korte perioder kan de udløse nærdødsoplevelser, som de håber, kan give dem svar på, hvad der sker med os, efter vi dør. Men det har sin pris at eksperimentere med det paranormale for fortidens synder begynder at hjemsøge dem.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.