CLARK på Netflix er en ny miniserie i krimi, thriller og komedie genrerne. Det er også true crime, da den omhandler forbrydelser begået af Clark Olofsson (berygtet internationalt via “Stockholmsyndromet”). Bill Skarsgård spiller titelrollen og er helt perfekt. Læs vores fulde Clark serieanmeldelse her!

CLARK er en ny Netflix-serie med seks afsnit af en times varighed. Den er baseret på den sande historie om Clark Olofsson, der står bag et væld af forbrydelser. Derfor er vi også ude i true crime. Eller rettere, der gøres tydeligt opmærksom på, at denne serie er baseret på sandhed og løgne.

Især fordi den er baseret på Clark Olofssons egne erindringer, og han er notorisk arrogant og meget selvglad. Nå ja, og så er manden jo også ret charmerende, når han ønsker at være det. Derfor kommer begrebet “Stockholmsyndromet” også fra hans forhold til gidsler under et bankrøveri. Bill Skarsgård spiller titelrollen i denne Netflix-serie og er helt fænomenal.

Læs videre på vores Clark serieanmeldelse nedenfor. Vi har set alle seks afsnit i miniserien til denne anmeldelse.

Bill Skarsgård er Clark Olofsson

Som nævnt indledningsvist er Bill Skargård altså helt perfekt i titelrollen. Han når jo at udvikle sig en del fra ung mand til midaldrende mand. Og faktisk starter han også med at være meget sjov og charmerende småkriminel, der bare ikke kan lade være med at tage ting, der ikke er hans. Han undgår dog vold og efterlader altid en underligt behagelig stemning ved bankrøverier.

Senere er han dog betydeligt mindre charmerende, og det bliver stadigt mere tydeligt, at han bare ikke fungerer som almindelig lovlydig borger. Gennem en række flashbacks lærer vi da også en del om hans opvækst at kende. Først ser det ret normalt ud, men efterhånden kommer sandheden frem, og den er langt mere dyster og brutal.

Vi ser de samme situationer i flashbacks, der bliver stadig mere detaljeret og korrekte. Fra glansbillede til regulært mareridt. Det bruges dog ikke som undskyldning for hans gerninger, men mere for at forklare, at han aldrig har haft et normalt liv.

Som en spøjs lille detalje får vi da også lov til at ses Bill Skarsgård i et klovnekostume igen (til et af sine børns fødselsdage). Eftersom han store internationale gennembrud var som “Pennywise” i It-filmene, så kan man ikke andet end trække på smilebåndet. Han er dog bestemt ikke en uhyggelig klovn i Clark. Nærmere ret sørgelig og desperat.

En sjov detalje hele vejen igennem er til gengæld, at han er verdens hurtigste elsker. Han kan måske lykkes med at overbevise de jomfruelige piger om, at det var helt perfekt, men de mere erfarne kvinder bliver noget skuffede. Den store charmør holder ikke mange sekunder – ikke i første omgang i hvert fald.

Og Clark har mange kvinder – især fordi alle kvinder er hans type.

Clark (2022) – Anmeldelse | Netflix miniserie

Denne Netflix-serie handler ikke om Stockholmsyndromet

Selvom Clark helt klart dækker det bankrøveri, der ender med en situation, der senere defineres som Stockholmsyndromet, så handler denne Netflix-serie altså ikke overordnet om dette. Faktisk er det udelukkende afsnit 4, der kommer ind på dette. Her ser vi (via sandheder og løgne), hvordan bankrøveriet udviklede sig i en sådan grad, at gidslerne holdt med bankrøverne fremfor politiet.

Clark Olofsson selv mener naturligvis, at det burde hedde “Olofsson syndromet”, da det er ham og ikke byen Stockholm, der har noget med dette at gøre. Hvilket bestemt lyder som noget, han ville sige! Når nu afsnit 4 er nævnt, så må jeg også lige nævne, at afsnit 5 til dels foregår i Danmark (primært på Christiania), og det er faktisk det dårligste afsnit i serien.

Det bliver alt for fjollet sammenlignet med resten af seriens stil. Der går simpelthen lige lovlig meget Olsenbanden i den. Eller måske lyder alle de danske replikker bare for banale for vores danske ører.

Til gengæld vil alle os i Skandinavien, der har bare lidt sprogøre for det svenske, helt sikkert hygge sig med, når der tales engelsk. Clark Olofsson taler nemlig engelsk med en svensk accent og et ret vildt forbrug af svenske ord, der smides ind i det engelske i øst og vest. Se dét er sjovt – ofte på præcis samme måde som i Wisting-serien på Viaplay!

Eftersom Bill Skarsgård taler flydende engelsk lige så hjemmevant som svensk, så lader det også til, at han hygger sig med dette. Det gør alle de svenske skuespillere, der skal tale engelsk faktisk. Især den skånske med-bankrøver, der også er til stede under det bankrøveri, der ender med at danne baggrund for “Stockholmsyndromet”.

Se Clark serien på Netflix!

Jonas Åkerlund er skaber og instruktør på denne Netflix-serie, og det er tilsyneladende et perfekt match. Hans vilde klip og konstant fremadstormende stil fungerer perfekt her. Især fordi der også er plads til de mere dystre og alvorlige detaljer. Jonas Åkerlund begyndte (som bl.a. David Fincher) sin instruktørkarriere med at lave musikvideoer. Dem laver han faktisk stadig ofte!

Fra musikvideoer som den MTV-forbudte “Smack My Bitch Up” fra The Prodigy og Madonnas “Ray of Light”. Overordnet har han lavet videoer og andre produktioner for helt store navne som Beyoncé, Metallica, U2, Lady Gaga, Rammstein osv. Desuden lavede han true-crime gyser-dramet Lords of Chaos (2018), der også har en væsentlig musikvinkel.

Denne Netflix-serie byder både på øjeblikke, hvor man griner højlydt, samt de markant mere dystre sider af komik. Det er på alle måder en krimi, thriller og komedie, hvor true crime spiller ind for selve plottet. Mere end noget andet, så er det dog et portræt af en mand, der vel bedst beskrives som småkriminel levemand, der kun momentvis kan begå sig uden for fængslet.

Serien er velskrevet og lækkert produceret. Og selvom du nok vil grine af Clark Olofsson undervejs, fordi han er både charmerende og sjov i Bill Skarsgårds portræt, så vises han også klart som en gemen forbryder, der altid tænker på sig selv først. Netop det sidstnævnte gør både Bill Skarsgård og Jonas Åkerlund også meget ud af at vise.

Denne mand har ret mange sider, og vi ser de fleste i denne Netflix-serie. Så fald endelig ikke for hans charme i starten af serien, da de mørke sider kommer frem senere.

Clark udkommer på Netflix med alle seks afsnit den 5. maj 2022.

FAKTA

Skaber: Jonas Åkerlund
Medvirkende: Bill Skarsgård, Alicia Agneson, Vilhelm Blomgren, Sandra Ilar, Hanna Björn, Kolbjörn Skarsgård, Peter Viitanen, Isabelle Grill, Adam Lundgren, Björn Gustafsson, Daniel Hallberg, Sofie Hoflack, Christoffer Nordenrot, Freja Beha, Amalie Bruun 

Plot

Dette er den utrolige historie om Clark Olofsson, den kontroversielle forbryder, som inspirerede til udtrykket “Stockholmsyndromet.” Baseret på hans sandheder og løgne.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.