Blade Runner 2049 er en af de sjældne 2’ere, der i den grad fungerer. Sjældent har så hæslig en verden været så imponerende flot!

Du skal simpelthen se Blade Runner 2049! Ellers snyder du dig selv for en af de flotteste og mest intense filmoplevelser lige nu. Ja, og så kunne vi reelt stoppe anmeldelsen her for sådan er det bare.

Og du skal i særdeleshed undgå spoilers og for meget information om filmen. Selv traileren har ikke afsløret noget særligt. Et mindre vidunder i sig selv for tiden, hvor mange trailere har en tendens til at være en form for resumé eller “best of”-scener.

Til alle pressevisninger har der været oplæst en besked fra instruktør Denis Villeneuve, hvor han opfordrer pressen til at undgå spoilers. Ikke som et påbud, men som et oprigtig ønske, der skal sikre, at alle publikummer efterfølgende kan få samme uspolerede oplevelse.

Nu gør vi os normalt ikke i spoilers alligevel, men lige med Blade Runner 2049 vil jeg dog mene, at det faktisk er ekstraordinært vigtigt.

Blade Runner 2049

Se gerne den første Blade Runner inden

Vi kender jo allerede universet fra den oprindelige Blade Runner-film fra 1982, og verden er stadig ligeså grum og grå. Selvom vi nu er 30 år længere ude i fremtiden (den første film fandt sted i 2019), ser det ikke meget bedre ud.

Og for en god ordens skyld; Har du ikke set Blade Runner, så anbefales det at se den først. Det er på ingen måde absolut nødvendigt, men du vil gå glip af flere detaljer, hvis ikke du kender den oprindelige film og historie. Vi genså den et par uger før pressevisningen, og det gav klart en større indsigt.

Husk bare på, at den altså er fra de tidligere 1980’erne. Tempoet var et andet, og det samme var især lydbilledet. I forhold til Ridley Scotts anden super succes, Alien, så synes jeg personligt ikke, at Blade Runner er ældet helt ligeså yndefuldt. Men historien og universet holder bestemt for den ikoniske film!

Blade Runner 2049 er et fantastisk sci-fi mysterie

Historien i Blade Runner 2049 er reelt et sci-fi mysterie. Der er en sag, der skal opklares, og det er Ryan Gosling’s karakter “K”, der får denne opgave.

K er en “Blade Runner” som Harrison Ford’s karakter Deckard var det i den oprindelige film. Robin Wright spiller K’s chef, Kommissær Joshi. Hun leverer et intenst, men alligevel herligt underspillet portræt. Og så er hun et af de eneste mennesker, K har en nogenlunde normal relation til, da han normalt er ude at jage replikanter.

Blade Runner 2049

Ryan Gosling selv er også fantastisk i denne film. Nu er jeg allerede ret glad for ham – både i skæve indie-film og de store Hollywood produktioner. Han kan bare det med at spille de sammenbidte karakterer, der ikke nødvendigvis fortæller hele sin historie med ord. Præcis som Harrison Ford.

Og gode gamle Harrison Ford – Deckard fra Blade Runner – er selvfølgelig også med. Du skal dog lige vente over halvanden time, før han toner frem på skærmen. Når han gør det, så er han til gengæld også i absolut topform. Han er ældre og blødere, men stadig ligeså stålsat som for 30 år siden.

Jared Leto har været profileret ret heftigt i traileren, men er ikke meget med i selve filmen. Hans karakter, Wallace, er dog meget vigtig. Det er nemlig ham, der er lederen af den nye superkoncern, der laver replikanter. Og ja, koncernen hedder naturligvis “Wallace” efter ham selv.

Jeg synes faktisk, Jared Leto leverer varen i Blade Runner 2049, men det er sjovt, at han (igen) er superskurk i en film, hvor han nærmest ikke er med. Altså, præcis som da han skulle spille den ikoniske rolle som Jokeren.

Fascinerende karakterer får tiden til at flyve

Foruden Robin Wright er der tre andre vigtige kvindelige karakterer, der skal hjælpe (eller forhindre) “K” i at opklare sin sag. Det er Ana de Armas (Knock Knock), der spiller hans digitale kæreste. Noget, der resulterer i både imponerende og hjerteskærende scener. MacKenzie Davis (Freaks of Nature), der spiller en prostitueret, som man dog fra starten ved, er mere end blot dette.

Sylvia Hoeks

Sylvia Hoeks

Og så er der Sylvia Hoeks, der spiller Wallaces højre hånd, Luv. Hun er altså uhyggeligt imponerende i denne rolle. Både når det gælder actionscener og de meget følelsesladede scener. Luv vil meget gerne være iskold, men Sylvia Hoeks får portrætteret hende, så man hele tiden kan se og mærke hendes indre konflikter.

Sylvia Hoeks er fra Holland og relativt ukendt for de fleste – hun minder mig dog om hendes landsmand Famke Janssen. Hvis der er nogen nye navne, der skal få et gennembrud med denne film, så er det hende.

Generelt er der et væld af spændende karakterer i Blade Runner 2049. Også blandt mindre biroller. Der er Dave Bautista (Guardians of the Galaxy), som vi også har set i traileren og andet PR materiale. Men også islandske Tómas Lemarquis (X-Men: Apocalypse, Snowpiercer) og Lennie James (The Walking Dead) har vigtige roller undervejs.

Kan Denis Villeneuve overhovedet lave dårlige film?

Jeg har ikke en fast Top 10 over yndlingsinstruktører, da der hele tiden kan komme nye til. Og andre kan lave noget værre bras og ryge ud af listen. Jeg kan dog ikke forestille mig, at Denis Villeneuve ikke vil være at finde på denne top-liste. Jeg tror efterhånden slet ikke, han er i stand til at lave en dårlig film.

Jeg har i hvert fald aldrig set noget dårligt fra hans hånd. Og uanset hvor skeptisk jeg var over en Blade Runner opfølger – selvom jeg også glædede mig – så havde jeg aldrig turde tro, den ville blive  vellykket.

Det er jo ikke fordi, Denis Villeneuve altid får fantastiske anmeldelser, men han rammer heller ikke helt skævt. I hvert fald ikke i min bog. Hans forrige film var den fænomenale Arrival, som var en af fire film, der fik fuldt hus af os i 2016 – i 2015 var der ikke en eneste! Men nu sker det så igen med Blade Runner 2049.

Vi kunne simpelthen ikke se, hvad der skulle begrunde, at den fik lavere. Det er (sammen med Terminator 2) en af de eneste 2’ere, der faktisk kan overgå den originale i historie og udførsel.

Se den – for din egen skyld – i biografen! Og kan du komme til at se Blade Runner 2049 i IMAX, så skal du altså slå til. Den er fantastisk flot visuelt og har en imponerende (og til tider ret vild) lydside, der kun kommer til sin ret i en god biograf.

FAKTA

Biografpremiere: 05-10-2017
Genre: Thriller, Science Fiction
Instruktør: Denis Villeneuve
Medvirkende: Harrison Ford, Ryan Gosling, Jared Leto, Robin Wright, Ana de Armas, Dave Bautista m.fl.

PLOT

30 år efter begivenhederne i den første film opdager en ny blade runner, K, en hemmelighed, der har potentiale til at efterlade det fremtidige samfund i ruiner. K kommer på sporet af en tidligere blade runner ved navn Rick Deckard, som har været forsvundet i 30 år, og som måske har nøglen til at forhindre katastrofen.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.