Skoven er en fransk miniserie, der nu kan ses på Netflix. Der er lige dele krimi, spænding og rent drama, da tre 16-årige piger forsvinder fra en lille by. Det er nemlig ikke første gang!

Den franske serie Skoven er endnu et godt eksempel på, hvordan Netflix får bredt velproducerede miniserier ud til hele verden. La Forêt, som serien hedder i oprindelseslandet Frankrig, er således nu nået ud til et globalt publikum. Heldigvis er historien så universel, at den fint kan krydse landegrænser.

Eftersom serien jo er europæisk, er der også nogle mere intense twists undervejs. Der går ikke Hollywood i den, og der er ingen nemme løsninger. Hverken når der kommer frem, hvad ungdommen egentlig bruger tid på i den lille by, eller når de ægteskabelige udfordringer ser dagens lys.

Den lille by på grænsen til Belgien har mildest talt nok at kæmpe med, da først én pige forsvinder og derefter to af hendes veninder.

Når historien gentager sig selv

Det er et typisk krimi-twist, at en ny sag minder om noget, der er sket før. Det er da heller ikke første gang, at unge piger forsvinder fra den lille landsby. Om der er en sammenhæng ved ingen helt, men mon ikke?!

Generelt var jeg ret begejstret for thriller (eller spænding, om man vil) elementerne i Skoven. Persongalleriet er fascinerende og fastholder absolut ens interesse fra starten. Til gengæld er det møgirriterende, at en af hovedpersonerne virker uhyggeligt naiv. Hun er politibetjent, men lader alligevel en mand køre bagstiv rundt, fordi hun har kendt ham siden børnehaven.

Det kan måske forklares, men når man så hører mere om denne mand, bliver det lidt mærkværdigt. Og kobler man det sammen med, at hun altså immervæk er landbetjent, så bliver det sgu lidt utroværdigt. Rollen som betjenten Virginie, spilles dog overbevisende af Suzanne Clément. Hun har nerverne helt uden på tøjet og er et studie i selvkontrol meget af tiden.

At hun så burde være taget af sagen, da hun er alt for personligt involveret… det må vi se gennem fingrene med. Det er jo trods alt også Frankrig.

Skoven [La Forêt] – sæson 1 (Netflix)

Lidt for mange falske spor

Præcis som det var tilfældet med Knæleren – en anden fransk serie, Netflix tog ind tidligere på året – så er en stor del af plottet bundet op på falske spor. Eller rettere, fabrikeret historiefortælling, der skal lede os på vildspor.

Jeg er helt med på, at det er en naturlig del af krimifortællinger, men det skal sgu også være med måde.

Det er trættende, når man konstant kan mærke, at nu har vi gerningsmanden. Og det er jo altid en af de oplagte personer, der ti minutter senere kan blive frifundet. Bevares, der er også nok gustne personager at tage fat på i Skoven, men alligevel.

I øvrigt skal det lige bemærkes, at Knæleren (La Mante) var betydeligt mere blodig og voldsom. Den kan absolut også anbefales, selvom der bestemt er udfordringer. Du kan læse en anmeldelse af Knæleren på engelsk her på HeavenofHorror.com.

En passende realistisk slutning

Lad det være sagt med det samme; Du får nok ikke svar på alle dine spørgsmål, når Skoven er slut. Jeg sidder i hvert fald stadig tilbage og undrer mig over nogle sammenhænge. En del af det kan forklares med, hvordan livet i en landsby fungerer. Dermed er der ingen dybere forklaring, og det kan jeg sagtens acceptere.

Og bare rolig, du får gerningsmandens identitet.

Til gengæld vil du nok gerne have flere svar om præcis hvordan, hvorfor og hvornår. Du vil nok ikke føle, at alt bliver besvaret, men sådan er det jo også i virkeligheden. Noget af det mest uhyggelige er, at vi aldrig kan få alle de svar, vi søger. Ikke mindst da det jo kun er de personer, der var til stede ved forbrydelsen, der reelt har sandheden. Og hvem siger, at det de vælger at fortælle passer?

Skoven [La Forêt] – sæson 1 (Netflix)

Skoven er en solid krimi

Det bedste ved Skoven var for mig, at opleve skuespilleren Alexia Barlier som Eve. Hun havde sgu ben i næsen og hjertet på rette sted. Det samme galt flere andre, men hendes karakter blev aldrig karrikeret eller for stereotyp fransk.

Også Samuel Labarthe, der spiller den nye politichef, Decker, leverer en skøn præstation. Præcis som tidligere nævnte Suzanne Clément – selvom hendes karakter bliver stereotyp naiv kvinde på den rigtig kedelige måde. Heldigvis er det kun momentvis.

Skoven er skabt af Delinda Jacobs, der har et hav af (især franske) tv-serier bag sig. Det er en spændende og medrivende serie, der lynhurtigt kan sluges. Med sine 6 afsnit har den også en passende længde, så intet skal trækkes unødigt ud.

Er du til krimiserier om seriemordere og drama i landbysamfund, så vil denne passe perfekt til dig!

FAKTA

Premiere: 29. juni 2018 på Netflix
Skaber: Delinda Jacobs
Medvirkende: Samuel Labarthe, Suzanne Clément, Alexia Barlier, Frédéric Diefenthal, Patrick Ridremont, Martha Canga Antonio, Nicolas Marié

Resumé
Da en teenagepige forsvinder fra en landsby i nærheden af Ardennerne, begynder det lokale politi og en bekymret lærer at afdække et spind af foruroligende hemmeligheder.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.