De er skøre, de nordmænd. Men det er bestemt til deres fordel i dette tilfælde, hvor de kører galskaben linen ud. Hvordan beskriver man også lige denne film uden at få det smørrede grin frem; Det er en norsk film om Nazi-zombier, der ligger på lur i fjeldene!

Dette er en sjov horror film med splat og platte scener, og alt hvad der ellers skal til, men samtidig får den også nogle gedigne chok ind flere gange. Den er i stærk kontrast til den svenske “Rovdyr”, idet den var hardcore blodig og voldsom, mens denne har de sjove elementer med, og dermed bliver mere uskyldig.

Begge film handler dog om de farer, der lurer i den storslåede skandinaviske natur. Fra den svenske skærgården til de norske fjelde og fra sadistiske menneske-jægere til nazi-zombier. Og på samme måde som ved ‘Lad den rette komme ind’, så spiller sneen sin helt egen rolle, da den i kontrast til den meget – rigtig meget – blod, løfter det visuelle til et mere intenst udtryk.

Det er dejligt at se skandinavisk horror, der igen rammer plet. Og med karakterer, der både kan slå igen, tænke klart i pressede situationer, men derudover også kan være meget klodsede på de helt forkerte tidspunkter, så vi får realistiske og nærværende karakterer.

Denne film kan klart anbefales til både gys og grin. Eneste minus er måske en lidt langsom start, men det giver plads til karakterudvikling og de lidt mere sjove indslag, som kan afvæbne publikum, inden uhyggen skrider ind.

:: Heaven of Trivia ::

Filmen blev oprindeligt kaldt ‘Rød sne’, men det blev ændret til ‘Død sne’, da der allerede var en tv-serie kaldet ‘Rød sne’. Filmen er blevet solgt til 48 lande udenfor Norge.

Fakta

(Originaltitel: Død snø)
På DVD: 21-07-2009
Genre: Gyser / Horror
Instr.: Tommy Wirkola
Medv.: Charlotte Frogner, Ørjan Gamst, Stig Frode Henriksen, m.fl.
Land: Norge, 2009

 

Plot

En gruppe unge studerende er taget til en afsidesliggende ski-hytte for at holde påskeferie. Da den ene af de studerende, som er taget i forvejen, ikke dukker op, begynder de andre at blive nervøse og de aner intet om, hvilke skabninger, der ligger på lur under den nyfaldne sne, når mørket falder på…

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.