Fredag den 13. anno 2009 er endnu en middelmådig genindspilning, der ligner en typisk teenage-gyserfilm. Læs vores anmeldelse her!

Det er med visse reservationer, man sætter sig til at se endnu en genindspilning. Det er vel egentlig altid tilfældet med remakes, men når det er en horror-klassiker på dette niveau, og med et af de absolut mest kendte horror ikoner i form af Jason, så skal en remake altså sidde lige i skabet.

Det gør Friday the 13th anno 2009 desværre ikke.

Det er svært, men ikke umuligt, at lave en succesfuld remake. Og umiddelbart burde instruktøren Marcus Nispel være den rette person, da han lavede et brag af en succes med Texas Chainsaw Massacre remaken i 2003.

Det var en film jeg personligt også var glad for, da den præsenterede en helt ny stil i det 21. århundredes horrorfilm.

I denne omgang virker det som om, hele produktionen er bygget op omkring et mantra, der siger ”vi er nye og smarte, og så det kan kun blive bedre end originalen”.

Kommentarerne på ekstramaterialet bekræfter også dette. Ikke mindst da produceren mener, det er en rigtig ”fun horror movie” med nogle af de mest fantastiske og anderledes dødsscener nogensinde.

Sjov? Nej. Uhyggelig og innovativ? Slet ikke. Den lander derimod et sted midt i mellem.

Der er ét eller to uventede og hardcore mordscener, men alle de andre har man gættet lang tid, inden de sker.

Mere uhygge havde været én klassisk horrorlinie, og mere blod og ’in your face’ drabsscener kunne have resulteret i alle tiders splat. Men der er intet morsomt eller klassisk over denne remake.

Fredag den 13. (2009) kan ses på Netflix fra 1. maj 2020.

Heaven of Trivia

Michael Bay, som producerede filmen, forlod premieren før tid, da han syntes, at filmen indeholdt for meget sex.

FAKTA

(Originaltitel: Friday the 13th)

DVD-premiere: 21. juli 2009
Genre: Gyser / Horror
Instruktør: Marcus Nispel
Medvirkende: Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Amanda Righetti, m.fl.
Land: USA, 2009

Plot

En gruppe teenagere slår lejr ved Crystal Lake-søen, men deres livs bedste weekend bliver måske snart deres sidste. De befinder sig uden for lands lov og ret, og én efter én erfarer de nu, at søen har en blodig fortid… og at hævnens time er inde.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.