:: Anmeldelse ::

Det er jo ikke horror, det her. Ikke sådan rigtig, men så alligevel har filmen uendeligt mange lækre horror-elementer. Det er en meget dyster genfortælling af Snehvide, hvor alle karakterne får tid og plads. Og derfor ser man også hvad, der egentlig har skabt den “onde dronning”. Hvilket betyder man får meget mere sympati med hende. Og lad os slå fast med det samme, at den egentlige stjerne i filmen er Charlize Theron.

Det er dog også dejligt at se Kristen Stewart (og ikke mindst hendes fortænder, for det er godt nok svært at komme uden om dem) i en ny rolle i en storfilm, så der bliver lagt op til en karriere efter ‘Twilight’-sagaen nu snart er forbi. Og Kristen Stewart gør det virkelig godt, men det er scenerne med Charlize, man er helt opslugt af. Hendes præstation sikrer, at vi faktisk ønsker at kende dronningens historie og derefter ville ønske, der kunne komme et andet udfald på eventyret.

De gode gamle eventyr – og ikke mindst dem, der er gjort ekstra berømte af Disney – kan ofte sagtens klare en tur gennem horror-møllen, da det jo helt grundlæggende er historien om de gode mod de onde. Jeg kan personligt godt lide, at fremfor en splatter-version (som kan være kitch og komisk, men sjældent bliver egentlig dyster og mørk), så får vi her nærmere en stil, der lægger sig op ad ‘Pan’s Labyrint’. Den egentlige uhygge er fra personerne, og billede, lyd og effekter understreger og fremhæver blot dette.

Der er fantastisk udnyttelse af alle virkemidler, så vi både får en visuelt helt fantastisk film – og billedsiden er uendeligt lækker og knivskarp – men samtidig er der også rig plads til de “bløde værdier”, som er karakterskabte.

Og så synes jeg, det er sejt, at det virkelig er en film, der bæres af kvinder. Bevares, jeg synes faktisk Chris Hemsworth gør det rigtig godt i denne film – faktisk er det en meget nuanceret og interessant karakter. Og dværgene (der alle spilles af velkendte ansigter) er også en fornøjelse alle sammen.

Men det er og bliver en historie om det gode mod det onde, og det bliver personificeret ved Snehvide og Dronningen, så titlen burde nærmere have været ‘Snow White & The Evil Queen’. Så kunne man jo passende havde brugt den aktuelle filmtitel til den sequel, der lader til at være på vej. Og debut-instruktør Rupert Sanders skal endnu engang sidde i instruktørstolen til fortsættelsen, så det glæder vi os til at se resultatet af.

Fakta

(Originaltitel: Snow White and the Huntsman)

Biograf: 07-06-2012
Genre: Eventyr | Action
Instr.: Rupert Sanders
Medv.: Kristen Stewart, Charlize Theron, Chris Hemsworth, Sam Claflin, Toby Jones, Ian McShane, Edgar Wright, Nick Frost, Ray Winstone, Bob Hoskins m.fl.
Land: USA, 2012

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.