SHADOW AND BONE på Netflix er en ny fantasy-serie, der er overraskende god og vanvittig flot lavet. Jeg var ellers bestemt ikke begejstret for traileren, så det var en positiv overraskelse. Læs vores Shadow and Bone sæson 1 anmeldelse her!

SHADOW AND BONE er en ny fantasy-serie på Netflix. Jeg synes, traileren var noget værre rod og kender ikke bøgerne, så det var en skøn overraskelse, at serien faktisk fungerer godt. Er man til de mere dystre hjørner af fantasy, der smager mere af gys, så er der også en hel del at komme efter i denne Netflix-serie.

Og dog, det bør måske ikke være så stor en overraskelse, når man ved, at Eric Heisserer er skaber på serien. Han har skrevet mange skønne filmmanuskripter tidligere og blev endda Oscar-nomineret for Arrival.

Læs videre på vores Shadow and Bone sæson 1 anmeldelse herunder, og se serien på Netflix fra 23. april 2021.

Shadow and Bone: Sæson 1 – Netflix anmeldelse

Fantasy med voldsomt mørke

Shadow and Bone er på alle måder en ægte fantasy-produktion, og det er ikke altid noget for mig. Jeg er som udgangspunkt nysgerrig, men det fanger mig ikke altid, med mindre karaktererne (og dermed universet) hurtigt kommer ind under huden på mig.

Jeg er helt med på alt fra Ringenes Herre til Game of Thrones, men så har vi også taget fra allerøverste kvalitetshylde. Og så var der lige den Shadow and Bone trailer, der slet ikke var mig. Som én, der ikke har læst bøgerne af Leigh Bardugo, var jeg overrasket over, hvor hurtigt jeg var helt med på præmisserne for dette univers.

Det var en optimal start, da jeg efter første afsnit straks havde lyst til at fortsætte. Faktisk tror jeg, årsagen skal findes i både plottet, den vanvittig flotte produktion, og så naturligvis skuespillerne. De er i høj grad ukendte for mig, men fungerer umanerligt godt.

Shadow and Bone: Sæson 1 – Netflix anmeldelse

Mange nye ansigter – og et par velkendte danske!

Nu skal vi ikke ud i en længere navneopråbning. Der er nogle skønne unge skuespillere med Jessie Mei Li og Archie Renaux i spidsen. Vi kommer til at se dem igen i henholdvis Edgar Wrights (Shaun of the Dead) kommende Last Night in Soho samt den kommende Marvel-film Morbius (2022).

De to unge skuespillere sikrer især, at denne serie bliver meget mere end “bare” en teen-fantasy produktion. Alt i plottet stikker dybere (og er mere dystert) end bare en masse hormonpladder. Bevares, der er da et element af, at de unge mennesker skal finde deres plads i verden. Det er dog ret universelt.

Desuden er der et dansk islæt i denne serie, da flere karakterer spilles af danske skuespillere. Og nej, det er hverken Ulrich Thomsen (Banshee), Mads Mikkelsen (Hannibal) eller Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones) denne gang.

I stedet er det Simon Sears fra Shorta, der dukker op ret tidligt i serien og ses flere gange. Og så ser vi en noget anden side af Ken Vedsegaard (Hjemsøkt), der ligner en barbarisk vildmand (og opfører sig sådan) i Shadow and Bone. Det er altid meget spøjst at se danskere i internationale produktioner, og især Simon Sears ses mest i første halvdel af sæsonen.

Se Shadow and Bone sæson 1 på Netflix

Som nævnt indledningsvist er det Eric Heisserer, der er skaber af denne Netflix-serie. Foruden at være Oscar-nomineret for sit manuskript til Arrival, så har han faktisk bygget sin karriere solidt i gysergenren. Indledningsvist via reboots and fortsættelser. Fra A Nightmare on Elm Street rebooten i 2010 til Final Destination 5 og The Thing (begge fra 2011).

Derefter fulgte hans manuskript til David F. Sandbergs Lights Out (baseret på kortfilmen, han lavede med Lotta Losten, der gik viralt). Senere kom så manuskriptet til Susanne Biers Bird Box, der også udkom på Netflix og slog alverdens seer-rekorder dengang. Derfor virker det helt oplagt, at han nu skulle lave en serie på Netflix.

Han er faktisk ved at lave en regulær Mike Flanagan – fra egne film og fortsættelser over til heftige Netflix-produktioner. Flanagan står bag mega-succes-serien The Haunting, der startede med The Haunting of Hill House og senest The Haunting of Bly Manor.

Hvis du er til fantasy, så skal du helt sikkert give Shadow and Bone en chance. Om fans af bøgerne vil blive lige så glad for denne adaption, ved jeg ikke, men flot, dét er den. Selv hvis du ikke lige er til fantasy, kan du roligt give denne serie et skud. Ikke mindst da der er bunker af meget dystre elementer, der også bør tiltale gyserfans.

Alle 8 afsnit i sæson 1 af Shadown and Bone er ude på Netflix globalt fra den 23. april 2021.

FAKTA

Skaber: Eric Heisserer
Medvirkende: Jessie Mei Li, Ben Barnes, Archie Renaux, Freddy Carter, Amita Suman, Kit Young, Daisy Head, Sujaya Dasgupta, Simon Sears

Plot

Mørke kræfter konspirerer mod den forældreløse kartograf Alina Starkov, da hun frigiver en ekstraordinær kraft, som kan ændre hendes krigshærgede lands skæbne.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg