STOWAWAY er en Netflix sci-fi thriller med et meget lille, men skønt, cast. Vi er ude i et klaustrofobisk lille psykologisk drama, og det er måske ikke for alle. Det går nemlig lidt langsomt til tider, selvom der også er hektiske action-scener. Læs vores Stowaway filmanmeldelse her!

STOWAWAY på Netflix er en sci-fi, thriller og drama-hybrid. Faktisk er den ret meget alle dele, men tempoet kan få den til at virke som mere af et drama, end historien reelt dækker over. Der er kun fire skuespillere med i hele filmen, der udelukkende udspiller sig på et rumskib på vej til Mars.

Det er derfor en noget klaustrofobisk oplevelse at se denne film på Netflix. Alligevel er der noget andet, der er meget værre; At løbe tør for muligheder og måtte acceptere, at ikke alle kan overleve denne tur.

Læs videre på vores spoilerfri Stowaway filmanmeldelse herunder, og find filmen på Netflix nu.

Fire skønne skuespillere

Der er som sagt kun fire skuespillere med i denne film, og de er nok alle sammen mere eller mindre velkendte ansigter for de fleste. I spidsen for missionen til Mars er Marina Barnett, der spilles af den fantastiske Toni Collette (Hereditary). Jeg er altid begejstret for Toni Collette, og det er skønt, at hun taler med sin egen australske dialekt her.

Med på missionen har hun lægen, Zoe Levenson, der spilles af Anna Kendrick (A Simple Favor) samt forskeren David Kim, der spilles af Daniel Dae Kim (Hellboy). Begge to er skønne i deres portrætter af civilpersoner, der er blevet valgt til at komme med på denne mission i kraft af deres evner inden for henholdsvis medicin og forskning.

Sidst, men bestemt ikke mindst, har vi Michael Adams, der bliver fundet nærmest i væggen på rumskibet, efter turen til Mars er påbegyndt. Han spilles af Shamier Anderson (Killjoys, Destroyer), der reelt har titelrollen. Alle skuespillere er skønne og leverer troværdige portrætter af personer, der alle sammen søger løsninger. Der er plads til gråzoner i alle situationer.

Stowaway – Netflix anmeldelse

Et udsnit af en større historie

Desuden er der reelt en femte “karakter”, som vi dog aldrig rigtig bliver bekendt med. Det er “Jim”, der er Marina Barnetts (Toni Collette) faste støtte nede på Jorden. Hun er løbende i kontakt med ham med opdateringer og en søgen efter løsninger. Vi kan dog ikke høre, hvad han siger. Det er slet og ret fordi, vi har en “fluen på væggen”-rolle som seere.

Det er nok ikke for alle, men jeg kunne faktisk godt lide det.

Helt overordnet vil Stowaway nok tale til nogle og slet ikke til andre. Vi bliver kastet ind i plottet, netop som trioen ankommer til rumskibet, der skal få dem til Mars. Det er en to år lang mission, men så lang tid udspiller filmen sig slet ikke over. Det er faktisk kun en kortere periode, og filmen stopper reelt lige så brat, som den begyndte.

Forstå mig ret, selve den historie, der skal fortælles, bliver afsluttet. Historien omhandler bare ikke hele turen til Mars, men derimod det, der opstår, når der pludselig er fire ombord i stedet for de planlagte tre. Endda på et rumskib, der oprindeligt er designet til to.

Se Stowaway på Netflix nu!

Det er instruktør Joe Penna, der står bag Stowaway, som han også har skrevet manuskriptet til sammen med Ryan Morrison. Samme konstellation var gældende ved filmen Arctic (2018), hvor Mads Mikkelsen er strandret i et sandt kuldehelvede. Man fornemmer i øvrigt et tema fra denne filmskaber-duo: Basal overlevelse der er afhængig af egne evner – og måske lidt held.

Selvom det til tider går lidt langsomt i Stowaway, så synes jeg i den grad, det giver mening for historien. Hele filmens plot bæres af, hvordan de forskellige karakterer håndterer den hæslige situation, de lander i. Det er i sagens natur ret “drama”-præget. Eftersom vi er på et rumskib, hvor alle kæmper for overlevelse, så er sci-fi og thriller bestemt også valide genrer.

Og ja, der er også action-scener, hvor jeg nærmest sad med hjertet i halsen og følte med karakterne. Især da vi ikke er ude i action-stjerner, der har let ved alt. Nej, vi får lov til at se, hvordan de kæmper med fysiske opgaver, der bare skal klares, hvis overlevelse skal sikres. Dét har jeg stor respekt for – og nyder at se – men jeg forventer, at andre vil give filmen hug for det samme.

Stowaway er ude på Netflix fra 22. april 2021 kl. 9.00.

FAKTA

Instruktør: Joe Penna
Manuskripftforfattere: Joe Penna, Ryan Morrison
Medvirkende: Toni Collette, Anna Kendrick, Daniel Dae Kim, Shamier Anderson

Plot

På en mission til Mars må en tremandsbesætning træffe et umuligt valg, da en ekstra passager sætter alles liv på spil.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.