:: Anmeldelse ::

Med femte film i rækken kan man frygte, at det begynder at blive kedeligt – eller måske rettere for forudsigeligt – og klichéfyldt i en tåkrummende grad, men nej! ‘Final Destination 5’ leverer i den grad varen, og får en til virkelig at begræde, det kun kunne blive til en DVD (eller BluRay, bevares) udgivelse herhjemme. Den ville virkelig have gjort sig flot på det store lærred, hvilket filmens succes i USA også er en stor indikation for. I biografen havde folk også mulighed for at se den i 3D. Disse effekter i 3D har en stor berettigelse, når de bruges korrekt, og horror-genren er oplagt til netop denne type effekter, hvor man drages ind i uhyggen eller bogstavlig talt får vold og chok “in your face”.

Men det blev altså til en tur i hjemmebiografen for os danskere, og fred være med det. Den gør sig bestemt også godt på den, trods alt, noget mindre skærm. Effekterne bliver nærmest bedre og mere fantasifulde for hver film, men personligt er jeg dog glad for, at vi ikke længere er ude i de komplotter, der omfatter 10 skridt. Vi får konstant hints til, hvad der kan være eller blive et mordvåben, men det sker ofte hurtigt brutalt og – underligt nok – ret realistisk og absolut ikke usandsynligt. Bevares, man kan kalde flere af dødsulykkerne for bizare, men ikke noget vildere, end at man kan se sig selv læse om det i Ekstra Bladet.

Jeg havde et enkelt irritationsmoment, da jeg mener, der pludselig kom en ny regel på bordet. Ingen spoilere her, men jeg kan ikke huske at have hørt Candyman (i denne film udklædt som en altvidende ligsynsmand) fortælle om dette lille trick. Det giver dog god mening, og jeg har ikke lige for nylig set de fire foregående film, så måske jeg tager fejl. Til genglæd nød jeg godt af, at jeg sagtens kunne genkende en masse hint og referencer til de foregående film, som efterhånden er en fast bestanddel i hver ‘Final Destination’-film.

Manuskriptet skal helt sikkert have en stor del af rosen for det gode slutprodukt. Det er da også skrevet af en mand med god erfaring i at følge op på tidligere produktioner, nemlig Eric Heisserer, der skrev 2010 revival versionen af ‘A Nightmare on Elm Street’ og ‘The Thing’ i 2011, men samlet set har han kun lige skrevet manuskript til en håndfuld produktioner. Det samme gælder instruktøren, Steven Quale, der har en del erfaring fra flere filmproduktioner (herunder Second Unit eller Assistant Director for James Cameron på både ‘Titanic’ i 1997 og ‘Avatar’ i 2009), men kun instrueret fem film selv. Det er dog absolut ikke noget, man overhovedet bemærker i denne film, og jeg ville blive yderst tilfreds, hvis både Heisserer og Quale vil lave den sjette film i rækken. Så mangler vi bare, at den får premiere i biografen, så vi kan nyde den fuldt ud på samtlige tangenter!

Fakta

(Originaltitel: Final Destination 5)

DVD/Blu-ray: 31-01-2012
Genre: Horror | Thriller | Action
Instr.: Steven Quale
Medv.: Tony Todd, Emma Bell, Courtney B. Vance, Nicholas D’Agosto, David Koechner, Jacqueline MacInnes Wood m.fl.
Land: USA, 2011

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg