THE ENFIELD POLTERGEIST på Apple TV+ er en ny dokumentarserie i fire dele, der dækker den berømte paranormale sag kendt fra The Conjuring 2. Jeg brød mig ikke om det første afsnit, men derefter fungerede den godt for mig takket være relevante interviews. Læs hele vores anmeldelse af The Enfield Poltergeist-dokumentaren her!

THE ENFIELD POLTERGEIST er en ny Apple TV+-dokuserie med fire afsnit, der hver er omkring en time lange. Med andre ord er der godt med tid til at dække denne berømte (og berygtede) paranormale sag. Selvom sagen blev dækket intenst, da den fandt sted i 1977, kom der fornyet interesse med The Conjuring 2.

Men hvor den berømte James Wan-film fokuserede på Ed og Lorraine Warren, er de blot en fodnote i denne Apple-produktion. I stedet får vi en masse interviews med de personer, der rent faktisk deltog i hændelserne. Herunder Janet Hodgson selv og hendes søster Margaret.

Dokumentarserien bruger de originale lydoptagelser fra hændelserne og kombinerer det med videooptagelser. Her genskabes det, vi hører på lydoptagelserne, og vises af skuespillere.

Læs videre på vores anmeldelse af The Enfield Poltergeist-dokumentarserien nedenfor. Find serien på Apple TV+ fra den 27. oktober 2023.

Historien du troede, du kendte

Hvis du især kender til “The Enfield Poltergeist” fra The Conjuring 2, vil du hurtigt opdage, at du ikke rigtig kender historien. Selvfølgelig er der mange detaljer i filmen, der er korrekte, men også en hel del detaljer og informationer, der var udeladt. For det første var Warren-parret virkelig ikke en stor del af denne sag.

Det må siges at være en ret afgørende detalje, når det kommer til reelt at kende historien om Enfield Poltergeist-sagen.

The Enfield Poltergeist-dokuserien er en Apple Original-produktion fordelt på fire afsnit, baseret på mere end 250 timers lydoptagelser. Desuden får vi en omhyggelig genskabelse af rammerne for den hjemsøgte husstand; Hodgson-familiens hjem i Enfield.

Endelig er der det vigtigste element for mig (i enhver dokumentar, faktisk), som er de interviewede personer.

Til denne Apple-dokumentarserie får vi originale interviews med de personer, der er berørt af sagen. Ja, inklusiv den nu voksne Janet Hodgson, og sønnen af den afdøde paranormale efterforsker Maurice Grosse. Han kan fortælle om tiden, hvor hans far arbejdede på sagen, og hvilken slags mand han var.

Den måde, denne dokuserie er lavet på, fører dig vitterligt tilbage til 1977. Det var der, den skræmmende hjemsøgelse af en helt almindelig familie i Enfield, London, fandt sted.

The Enfield Poltergeist – Anmeldelse | Apple TV-dokumentar

Nogle elementer irriterede mig virkelig

Efter at have set det første afsnit af The Enfield Poltergeist, var jeg ikke begejstret for at skulle se videre. Helt ærligt fungerede det bare ikke særligt godt for mig. Især blev jeg ekstremt irriteret, da vi første gang hørte to politibetjente beskrive en situation, mens man så skuespillere foregive at sige ordene.

Umiddelbart derefter ser vi gudhjælpemig de originale interviews med politibetjentene på skærmen.

Pointen med at have skuespillere er helt sikkert at “udfylde de [visuelle] huller”, fordi kun lyd er tilgængelig. Og dét giver mening. Men da ikke at genskabe interviews, der allerede er blevet lavet med videokamera.

Det leder mig til mit hovedproblem med hele denne sag; Hvorfor er der kun lydoptagelser og stillbilleder tilgængelige? Videokameraet, der optager levende billeder, var for længst blevet opfundet, hvilket også er tydeligt, via både Maurice Grosses egne familiefilm og de mange tv-interviews fra tiden.

Så hvorfor blev videooptagelser aldrig implementeret i løbet af de mange måneder, denne sag blev dækket i 1977?!

Det bedste bevis ville da have været at fange noget på kamera og ikke blot lydoptagelser, som er virkelig nemme at manipulere. Bevares, det kan videooptagelser også være, men lydoptagelser og stilbilleder bliver aldrig lige så godt som video. Jeg forstår derfor ikke, at det reelt ikke engang blev forsøgt.

Skeptikerne er også med

Heldigvis er dette emne – og mange andre – dækket, da vi også hører fra dem, der er mere skeptiske. Især når det kommer til metoderne, implementeret af Maurice Grosse. Det er klart, at han gik ind i denne sag for at bevise, at der var en poltergeist i stedet for at prøve at undersøge, om der var en poltergeist.

Det er ligesom når politifolk vil bevise, at det var X, der gjorde det. De fokuserer så kun på beviser, der peger på dette. Og ignorer derfor også alle detaljer, der kan modbevise dette. En regulær glidebane, der er omdrejningspunkt i flere true crime-dokumentarer om folk, der sidder i fængsel, selvom de er uskyldige.

Jeg blev også virkelig stødt over det faktum, at Maurice Grosse virkede meget mere dedikeret i forhold til at få bevis på poltergeisten. Og altså ikke at hjælpe Hodgson-familien med at slippe af med denne plageånd. Det skal dog bemærkes, at familien Hodgson var glade for den hjælp, Maurice Grosse ydede.

Det er klart, at dette betyder mere end, hvad jeg oplever, når jeg ser sagen dækket i en dokumentar mere end 40 år senere.

Se The Enfield Poltergeist på Apple TV+

Uanset hvilke problemer jeg måtte have med de mennesker, der arbejdede på Enfield Poltergeist-sagen tilbage i 1970’erne, kunne jeg godt lide denne dokumentserie. Altså, når vi lige kommer forbi det første afsnit og gik videre til de egentlige detaljer i den paranormale sag.

De sidste to afsnit var langt de mest interessante for mig, fordi vi hører fra Janet Hodgson og hendes søster Margaret Hodgson. Især fordi Janet Hodgsons skæbne mod slutningen af hele poltergeist-sagen aldrig blev dækket i film som The Conjuring 2.

Ifølge sådan en film reddede Warren-parret dagen, og Hodgson-familien kunne komme videre. Ja ja, jeg oversimplificerer selvfølgelig, men det gjorde den film tydeligvis også. Faktisk ser Warren-parret ud til at have gjort en karriere ud af at sælge disse historier, hvor de bliver portrætteret som helte og frelsere.

LÆS OGSÅ DENNE ANMELDELSE

Netflix-dokumentaren The Devil on Trial, der fokuserer på sagen fra The Conjuring 3 her >

Jeg kan ikke påstå, at Maurice Grosse nødvendigvis er bedre i forhold til den rolle, han i sidste ende spiller. Jeg tror dog, at han virkelig havde en intention om at hjælpe Hodgson-familien. Noget Hodgson-familien – ifølge Janet Hodgson selv – også føler den dag i dag.

I det fjerde og sidste afsnit af denne dokumentarserie får vi også indblik i, hvad der drev Maurice Grosse. En fascinerende og hjerteskærende detalje.

The Enfield Poltergeist får premiere på Apple TV+ fredag den 27. oktober 2023.

FAKTA

Instruktør: Jerry Rothwell
Medvirkende: Olivia Booth-Ford, Christopher Ettridge, Christos Lawton, Paula Benson, Charlotte Miller, Daniel Lee

Plot

Oplev den skræmmende virkelige historie om verdens mest berømte poltergeist-sag gennem originale lydoptagelser, som blev optaget inde i huset, efterhånden som hændelserne udspillede sig.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.