SISTER DEATH på Netflix er en ny gyserfilm fra Spanien (dansk titel: Søster død). Den er fra samme univers som den populære 2017 Netflix gyserfilm VERÓNICA. Instruktøren er også stadig gysermesteren Paco Plaza. Jeg var helt vild med tredje akt. Læs hele vores anmeldelse af Sister Death-filmen her!

SISTER DEATH er en ny Netflix-gyserfilm fra Spanien med den flotte danske titel Søster død (org. titel: Hermana muerte). Filmen havde meget passende verdenspremiere på Sitges Film Festival, og nu kan verden nyde den på Netflix. Denne film kunne kaldes en prequel til Netflix-gyserfilmhittet Verónica fra 2017, men den fokuserer kun på én karakter fra den film.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Verónica her og sørg for, at du også ser denne på Netflix >

Det er derfor, den kaldes “en tilbagevenden til Verónicas univers”, hvilket giver mere mening. Spilletiden er kun 89 minutter, så vi er ved et solidt gyserfilm-sweet spot. Personligt ville jeg gerne have hørt meget mere om titelkarakterens barndom, men det får vi måske i en anden film. Det krydser jeg i hvert fald fingre for!

Læs videre på vores Sister Death-filmanmeldelse nedenfor. Den kan ses på Netflix fra den 27. oktober 2023, og på dansk hedder den altså Søster død.

Oprindelseshistorien om Søster død

Efter at have set Verónica ved vi allerede, at Søster døds rigtige navn er Søster Narcisa. Det er dog bare en henkastet replik, hvor nonnen kommenterer, at dette øgenavn trods alt er bedre end Søster Narcisa. I denne nye Netflix-gyserfilm, der foregår i det samme univers, får vi oprindelseshistorien om Søster Narcisa.

Den absolutte stjerne i denne film er selvfølgelig Aria Bedmar i titelrollen. Eller rettere, hun er Hermana Narcisa, da kaldenavnet “Hermana Muerte” jo faktisk stammer fra Verónica. Heldigvis er Aria Bedmar (Tavsheden) perfekt castet. Hun leverer en meget stærk præstation!

I denne film er vi i efterkrigstidens Spanien, som er krigshærget og langsomt heler, mens der også kæmpes med nye problemer. Søster Narcisa (Aria Bedmar) er en ung novice, der ankommer til et tidligere kloster, der nu er en skole for piger. Hun er der for at være lærer, men hun har en fortid, hvor hun er kendt for overnaturlige kræfter.

Faktisk ved alle allerede, hvem hun er, så snart hun ankommer til skolen.

Vi lærer også om hendes fortid via korte flashbacks og viste avisartikler. Som pige havde hun en dyb religiøs oplevelse, som har påvirket, hvordan alle ser på hende. Desværre for Søster Narcisa er hun også selv blevet påvirket af den voldsomme opmærksomhed. Faktisk i en sådan grad, at hun er begyndt at tvivle på sin tro.

Søster død / Sister Death – Anmeldelse | Netflix gyserfilm

Jeg kan bedre lide denne end The Nun

Ikke længe efter Søster Narcisa ankommer til denne pigeskole (og tidligere aktive kloster), begynder mærkelige ting at ske. Allerede første aften sker der noget. De stadig mere uforklarlige og foruroligende begivenheder får hende til at søge svar.

Svarene skal findes i en række godt begravede hemmeligheder. Nogle hemmeligheder vedrører ting, der er gjort mod klostret og de nonner, der boede der.

Andre hemmeligheder handler om, hvad nonnerne selv har gjort.

Og nej, vi taler ikke om en dæmonisk nonne som Valak fra The Conjuring-universet og The Nun. Det er dog svært ikke at sammenligne de to. Især da en del af plottet fra The Nun 2 også er en del af historien i Sister Death – og de to foregår næsten omkring samme tid.

For mig fungerer Sister Death dog meget bedre end The Nun. Jeg elsker castet i begge film, men historien og valget (såvel som kvaliteten) af specialeffekter er meget bedre i Sister Death. Desuden fandt jeg rent faktisk denne film skræmmende hen mod slutningen.

Slutningen af Sister Death 

Som allerede nævnt elskede jeg slutningen på Sister Death. Faktisk hele tredje akt. Alt, hvad jeg havde forventet og håbet på, kom pludselig mod mig med fuld kraft. Det skal bemærkes, at jeg lige havde genset Verónica for at gøre mig klar til denne film fra det samme univers.

Den film er stadig ekstremt skræmmende for mig. Og ikke kun tredje akt!

Jeg føler dog også, at jeg bør respektere hele oprindelsesvinklen i Sister Death. Det er klart, at det giver en meget anderledes type film, hvor karakteren er i fokus på en anden måde. Så selvom jeg var en smule skuffet over dele af denne film, skyldes det nok mest høje forventninger.

Heldigvis opvejede slutningen på Sister Death mere end rigeligt for dette. Hele tredje akt var en absolut fornøjelse at se. Okay, måske er “fornøjelse” ikke det rigtige ord, da dette er en gyserfilm, og tingene bliver ret vilde. Og brutale.

Og, ja, det ender med at hænge perfekt sammen med Verónica. Jeg forventede da heller intet andet af denne instruktør!

Se Sister Death / Søster død på Netflix!

Horrormester Paco Plaza er instruktøren af Sister Death, ligesom han var instruktør på Verónica. Lige siden [REC] har jeg været stor fan af Paco Plaza og vil med glæde se, hvad han instruerer og/eller skriver. Han laver bare ikke decideret dårlige film, og et hurtigt kig på hans IMDb-side viser konsekvent høje karakterer. Nogle er selvfølgelig højere end andre, men alligevel.

Manuskriptet kommer fra Jorge Guerricaechevarria (30 Coins, The Warning) og Paco Plaza, så ingen af de andre forfattere af Verónica-filmen er tilknyttet. Det behøver de heller ikke rigtigt, da denne nye historie foregår et helt andet sted.

Jeg bliver nødt til at nævne, at jeg ikke ligefrem elskede valget af musik i Sister Death. Verónica, som finder sted i 1991, blev musik af det spanske rockband Héroes del Silencio brugt meget. Det gav perfekt mening for mig. I denne nye film, der foregår årtier tidligere, har musikken, der til tider bruges, et techno/dance-tempo der bare ikke rigtig fungerede for mig. Måske forstyrrede dette også min samlede oplevelse.

Mens vi giver denne film en 4 ud af 6, ville slutningen (eller tredje akt som helhed) blive vurderet tættere på en 5 ud af 6. For mig tog det bare for lang tid at nå dertil, så vi ender på 4 splatter. Vi vurderede trods alt også de to The Nun-film til 3 splatter, og jeg kan bedre lide Sister Death.

Sister Death / Søster død er på Netflix fra den 27. oktober 2023.

FAKTA

Instruktør: Paco Plaza
Manuskript: Jorge Guerricaechevarría, Paco Plaza
Medvirkende: Aria Bedmar, Almudena Amor, Maru Valdivielso, Luisa Merelas, Chelo Vivares, Consuelo Trujillo, Sara Roch, Olimpia Roch

Plot

Efter en mirakuløs barndom bliver Narcisa novisiat og begynder at undervise piger i et tidligere kloster, der hjemsøges af noget ildevarslende.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg