30 COINS er en ny HBO-gyserserie fra Spanien, der leverer den møglækre uhygge, vi ofte hungrer efter. Serien lever momentvis op til det høje niveau, vi kender fra de bedste spanske genreproduktioner. Desværre er historien ret rodet i seriens første afsnit. Læs vores 30 Coins sæson 1 anmeldelse her!

30 COINS er en ny gyserserie på HBO Nordic. Det er en europæisk produktion, da dette er en spansk serie, hvilket straks får vores forventninger op på et urimeligt højt niveau. Selve åbningsscenen er da også med til at sætte den helt rigtige stemning, da den er grum på absolut bedste måde.

Desværre holder niveauet fra åbningsscenen ikke hele vejen igennem. Serien har fået premiere med frigivelsen af episode 1, der varer hele 77 minutter, og dermed nærmest er en film i sig selv.

Læs videre på vores 30 Coins sæson 1 anmeldelse herunder.

The Exorcist møder IT – og tilsættes lidt humor?

Det er bestemt en ret usædvanlig stil, vi møder i 30 Coins som udgangspunkt. Det er ikke uvant, at spanske genreproduktioner tager udgangspunkt i religion. Og 30 Coins er ingen undtagelse, så når den oven i købet har premiere 1. søndag i Advent 2020, kan man jo næsten lege, at det er lidt jule-agtigt at se den.

Den har i hvert fald rigeligt med de dystre sider af religion at gøre. Og ja, de 30 mønter, titlen refererer til, er de 30 sølvmønter, Judas fik for at forråde Jesus. Derudover er der en mere alternativ religiøs vinkel i serien samt den gode gamle dæmoniske besættelse og en præst, der har dårlig erfaring med eksorcisme.

Samtidig er der også et monsterlignende væsen, der (desværre!) trækker ens referenceramme direkte hen til slutningen af It med et edderkop-lignende væsen. Det kunne i teorien være fint nok alt sammen, hvis ikke det var fordi, der også er en underlig kitsch stemning.

Eller rettere, det er jo fint med kitsch i genreproduktioner (det har Sam Raimi reelt skabt en karriere på), men når der blandes uskønt med et forsøg på en skabe ægte grum uhygge, så bliver det lidt mærkværdigt.

Ikke nødvendigvis dårligt, men dog en noget rodet indledning på denne nye HBO Nordic-gyserserie!

30 Coins: Sæson 1 – Anmeldelse [HBO Nordic]

Bedstemor med slag i…

Hvis der er én ting, der virkelig fungerer i 30 Coins (foruden åbningssekvensen), så er det den ældre dame, der bliver omdrejningspunkt for begivenhederne i episode 1. Hun har lige præcis den kant og intensitet, der fungerer perfekt til stilen. Især da hun tydeligvis går all in og ikke bliver for seriøs.

Den ældre kvinde spilles af Carmen Machi, der bestemt ikke er et ukendt ansigt. Hun har tidligere været med i den spanske gyserkomedie The Bar, Netflix-serien Criminal: Spain samt flere af Pedro Almodóvars film. Præsten spilles af Eduard Fernández, der var med i Pedro Almodóvar horror-dramaet Huden jeg bor i (2011), der varmt kan anbefales!

Også Manolo Solo (Pan’s Labyrinth, Marshland) spiller en vigtig rolle i 30 Coins, men ham ser vi faktisk ikke i pilotafsnittet. Pepón Nieto (Witching & Bitching) er også med allerede fra afsnit 1, hvor han spiller en betjent i den lille by.

Det er lidt mærkeligt med 30 Coins, da den på én gang vil være dybt seriøs og dyster, men samtidig har scener, der ligger på kanten af gyserkomedie. Især den altid skønne Miguel Ángel Silvestre (Sense8), der spiller byens borgmester, Paco, skal spille en karakter, der er lidt tragi-komisk på mange måder.

Se 30 Coins på HBO Nordic nu!

Alle 8 afsnit i sæson 1 af 30 Coins (org. titel 30 Monedas) er instrueret af Álex de la Iglesia, der også har skrevet serien sammen med Jorge Guerricaechevarría. De tog stod også bag gyserkomedien The Bar (El bar) fra 2017, men helt overordnet lader det til, at de vil køre en mere dæmonisk hardcore gyser-stil med denne HBO-serie.

Læs også: Vores anmeldelse af The Bar på heavenofhorror.com her >

Álex de la Iglesia og Jorge Guerricaechevarría har faktisk arbejdet sammen i rigtig mange år, da de også lavede kultfilmen The Day of the Beast (org. titel El día de la bestia) tilbage i 1995, der er en slags julefilm.

Forhåbentlig er den lidt mudrede stil i denne første episode kun et udtryk for, at lidt for mange karakterer skal præsenteres på én gang. Næste episode vil nok sige mere om, hvad der er den dominerende stil for serien. Og ja, efter episode 1 bør man bestemt være nysgerrig nok til at ville se et ekstra afsnit.

Selvom IMDb påstår alle afsnit udkommer den 29. november, så er der altså kun frigivet et enkelt afsnit. Det er derfor den sædvanlige HBO-stil med en ugentlig udgivelse, fremfor hele sæsonen på én gang.

Sæson 1 af 30 Coins begynder på HBO Nordic fra den 29. november 2020.

 

 

FAKTA

Premieredato: 29. november 2020 på HBO Nordic
Antal afsnit: 8 stk. a ca. 1 time
Instruktør: Álex de la Iglesia
Manuskriptforfattere: Álex de la Iglesia, Jorge Guerricaechevarria
Medvirkende: Eduard Fernández, Miguel Ángel Silvestre, Megan Montaner, Mafalda Carbonell, Javier Garrido Garcia, Nuria Gonzalez, Macarena Gomez, Julian Valcarcel, Abril Montilla, Jaime Ordonez, Pepin Nieto

Plot

30 Coins handler om Father Vergara (Eduard Fernández) – en præst, der også er eksorcist, bokser og tidligere straffet, og som er blevet forvist til et lille kloster i en fjern landsby i Spanien. Det eneste, han ønsker, er at glemme fortiden og at blive glemt, men hans fjender formår alligevel at opspore ham, og en lang række mærkelige og skræmmende hændelser finder sted. Et umage team bestående af den lokale borgmester, Paco (Miguel Ángel Silvestre) og dyrlægen, Elena (Megan Montaner) forsøger at finde ud af, hvad der er på spil. Samtidig bliver virkeligheden vendt på hovedet på grund af en fortryllet mønt, der viser sig at være omdrejningspunkt for en global konspiration.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.