The Nun lever desværre ikke op til vores forventninger. Det er klassisk gys, men uden elegancen vi kender fra The Conjuring. Derfor skal du dog se den alligevel!

The Nun har været en af de gyserfilm, vi virkelig har set frem til. Ikke kun fordi vi er store fans af både James Wan og hans The Conjuring univers, men også fordi vi specifikt elskede nonnen fra netop denne franchise.

Efter at have set Annabelle: Skabelsen (Annabelle 2) var vi næsten endnu mere begejstrede for tanken om en film dedikeret til The Nun. Der var nemlig en lille teaser (eller cameo, om man vil) i David F. Sandbergs film.

Desværre var netop dén lille snas i Annabelle filmen næsten mere uhyggelig og intens, end hvad selve filmen om nonnen byder på. Og det er faktisk selve manuskriptet, der i dén grad halter i den nye film. Det er simpelthen en kedelig og næsten grotesk uopfindsom historie, vi er ude i.

Svageste film i The Conjuring universet

Nogle gange er det svært helt at lure, hvor meget ens skuffelse fylder i forhold til den overordnede oplevelse. Jeg fik nogle gode chok undervejs, da der er en del jump-scares. Det er dog mere af den slags, hvor man småklukker lidt over, hvor åbenlyse de er, end det er fordi, man er rystet i sin grundvold.

The Conjuring (med den danske titel Nattens Dæmoner) formåede rent faktisk at ramme mig helt perfekt. Og der blev sateme ikke småklukket undervejs.

Netop derfor forventede jeg også mere af denne film, men det havde nok krævet, at James Wan selv (eller måske David F. Sandberg) havde siddet i førersædet.

Vor Herre Bevares!

Til gengæld er der flere øjeblikke, hvor man ruller med øjnene og har luret både plot og replikker på forhånd. Det er sgu for svagt. Og historien er altså uhyggeligt kedelig. Jeg begriber på ingen måde, at dette var den bedste historie, de kunne finde på. I øvrigt er der også en hel del plothuller undervejs – ikke mindst i forhold til Valaks oprindelse og evner.

Det føles mest af alt som en film, jeg har set før. Og så ville jeg virkelig gerne have set The Nun som en “almindelig nonne”, før hun blev dæmonen Valak. Det er dog ikke en del af denne historie, så hvis du har ønsket det samme, må du hellere vænne dig til tanken.

Dette er ikke ment som en spoiler, men blot en hjælpende hånd til at afstemme dine forventninger.

The Nun (2018) anmeldelse

De to Farmiga søstre

Noget af det, jeg virkelig er forundret over, er at de ikke bruger relationen mellem Vera Farmiga og Taissa Farmiga.

Vera Farmiga spiller en af de bærende roller i The Conjuring-filmene, mens Taissa Farmiga spiller hovedrollen i denne. De to kvinder er halvsøstre i virkeligheden, og der er også mange lighedspunkter. Jeg indrømmer derfor blankt, at jeg forventede de ville bruge denne familierelation i selve historien. Igen er det ikke tilfældet.

The Nun bliver dog bundet sammen med historien i The Conjuring på flere måder. Men det sker via en anden karakter end Taissa Farmigas unge nonne.

I øvrigt er Taissa Farmiga klart den stærkeste skuespiller i filmen. Faktisk er alle de skuespillere, der spiller nonner, utroligt dygtige og intense. De passer perfekt til The Conjuring stilen.

Derimod er Demián Bichir (Alien: Covenant – pudsigt nok) ret ligegyldig som præsten. Altså, han er da fint underholdende, men virker utrolig karikeret. Og Jonas Bloquet (Elle) spiller en karakter, der skal komme med kække one-liners. Igen er det af den type, du allerede har gættet. Det er faktisk ret tåkrummende!

The Nun (2018) anmeldelse

Selvfølgelig skal du se The Nun

Uanfægtet at vi her fra Heaven of Horror er ret skuffede, så vil vi dog absolut anbefale, at du ser filmen. Altså, hvis du generelt har kunnet lide The Conjuring og Insidious universerne (begge af James Waneller bare klassike gyserfilm.

The Nun er dog meget mere “klassisk gys” af den mere trivielle skuffe, da den mangler både intensiteten og elegancen, vi efterhånden forventer af Wan. Det er dog heller ikke James Wan, der har hverken skrevet eller instrueret denne film. Han er dog stadig producer på filmen – og hjernen bag hele franchisen.

Gary Dauberman har skrevet manuskriptet. Det er (utroligt nok!) ham, der også skrev både Annabelle og Annabelle: Skabelsen samt er medforfatter på begge de nye It film.

Instruktionen har Corin Hardy stået for. Dette er kun hans anden spillefilm, da han primært har lavet musikvideoer tidligere. Hans første spillefilm er The Hallow fra 2015, der generelt har fået pæne ord med på vejen.

Jeg må indrømme, at jeg ikke helt forstår hvordan James Wan kan være tilfreds med, at denne film skal repræsentere nonnen. Hun er reelt blevet langt mindre uhyggelig for mig nu, end hun var før. Det kan næppe have været hensigten.

Blu-ray ekstramateriale

Udover 10 minutters slettede scener har Blu-ray udgaven af The Nun også nogle flere ekstramaterialer, der er værd at tjekke ud. A NEW HORROR ICON er et 5-minutters indslag med et kig bag kulisserne og en hyldest til nonne-karakteren.

Derudover er der GRUESOME PLANET indslaget, der fortæller om instruktør Corin Hardy og de skræmmende lokationer, hvor de indspillede filmen. Til sidst er indeholder Blu-ray’en THE CONJURING CHRONOLOGY, der fortæller hvordan The Conjuring-universet hænger sammen. Det kan du dog også læse om i vores egen artikel her >

FAKTA

Biografpremiere: 6. september 2018
VOD-premiere: 22. januar 2019
DVD/Blu-ray: 24. januar 2019
Genre: Horror, Thriller
Instruktør: Corin Hardy
Medvirkende: Taissa Farmiga, Bonnie Aarons, Demian Bichir, Jonas Bloquet

Præsten Father Burke bliver sammen med den kommende nonne, Sister Irene, sendt til Rumænien for at undersøge det mystiske dødsfald af en nonne. Her finder de hurtigt ud af, at der er nogle uhellige hemmeligheder i Rumænien. De må kæmpe for livet og deres sjæle, da de kommer op imod en ond kraft i form af den dæmoniske nonne fra The Conjuring 2 / Nattens dæmoner 2.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg