THE DEVIL ON TRIAL på Netflix er en dokumentar, der udforsker sagen fra The Conjuring 3. Dette er dog ikke et retssalsdrama, men et fokus på familien, der oplevede dæmonisk besættelse. Og også den rolle Ed og Lorraine Warren spillede. Læs hele vores anmeldelse af The Devil on Trial dokumentarfilmen her!

THE DEVIL ON TRIAL er en ny Netflix-dokumentarfilm med en spilletid på kun 1 time og 21 minutter, så den trækker ikke emnet ud for længe. Personligt nød jeg særligt den sidste tredjedel. Det er her, et mere nuanceret og alternativt bud på den velkendte historie kommer ind i billedet. For mig er det, hvad dokumentarfilm altid skal gøre, så jeg roser den gerne for at inkludere dette.

Dokumentaren udforsker sagen fra The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It (find vores anmeldelse her). Vi hører fra manden, der var besat af djævelen som barn. Eller, måske skulle jeg sige, det meste af hans familie tror, at han var besat – inklusiv ham selv. En masse førstehåndsberetninger om, hvad der skete, er kart det, der gør den værd at se.

Læs videre på vores The Devil on Trial dokumentar-anmeldelse nedenfor. Find den på Netflix fra den 17. oktober 2023.

Djævelen fik mig til at gøre det

I The Devil on Trial får vi historien, der kom før den famøse “dæmonisk besættelse”-forsvarsstrategi kendt som “The Devil Made Me Do It” blev brugt. Ja, selvsamme sag fra The Conjuring 3, hvilket også er noget, der er dækket i dokumentaren. Forsvaret blev brugt i en mordsag og var en hidtil uset juridisk strategi i USA.

Det var i øvrigt også en strategi, der ikke blev tilladt, så den battede ikke meget.

Forsvaret havde lydbåndoptagelser af en, der angiveligt var besat. Ikke manden i retten, vel at mærke, men han var dog til stede under dæmonuddrivelsen af barnet. Denne person tilbød – i et forsøg på at hjælpe den besatte dreng –  dæmonen, at den kunne tage ham i stedet for.

Hvis nogen har genset The Exorcist for nylig, vil dette uden tvivl virke bekendt. Og selvom dette ikke nævnes i dokumentarfilmen The Devil on Trial, vil jeg gerne påpege, at The Exorcist udkom i 1973. Dette mord skete i 1980. Idéen om, at “overtage dæmonisk besættelse fra en anden” er altså ikke ligefrem innovativt.

I alle tilfælde dræbte han en mand flere måneder efter denne oplevelse. Han har dog ingen erindring om at have gjort det, så det var tydeligvis djævelen.

Ja, jeg er ikke videre imponeret over rationalet, men jeg satte jeg pris på, at denne dokumentar indeholder en lang række førstehåndsberetninger samt oprindelige optagelser af den påståede djævlebesættelse. Ofte passer de to ikke helt sammen. Folk husker lidt anderledes, end hvad båndene fortæller. Og nogle af de mest interessante påstande bliver aldrig understøttet af båndoptagelser.

The Devil on Trial (2023) – Anmeldelse | Netflix Dokumentar

En smart strategi

Personligt stiller jeg mig på ægte dansk vis som skeptisk. Det forekommer mig mærkeligt, at båndbeviserne ikke bruges mere til at understøtte påstande. Min logik siger mig, at det er fordi, der ikke findes noget på de mange timers båndoptagelser, der støtter det.

Bemærk i øvrigt, at jeg ikke som sådan er skeptisk over for det paranormale eller overnaturlige. Jeg er dog meget skeptiker, når det kommer til dæmonisk besættelse. Intet i denne dokumentar ændrede mit syn på dette, men jeg føler heller ikke, det var formålet. Dokumentaren præsenterede fakta, hvilket er præcis, hvad den burde gøre.

Og så har vi Warren-parret. Selvfølgelig er de blevet en stor del af sagen, hvilket også er grunden til, at den tredje The Conjuring-film handlede om denne sag. De faktiske The Conjuring-film i franchisen handler jo altid om sager dækket af Ed og Lorraine Warren.

Ed og Lorraine Warren blev først involveret for at hjælpe med besættelsen af den unge dreng. Og derefter med retssagen mod den 19-årige Arne Cheyenne Johnson i 1981. Johnson hævdede, at han var under indflydelse af dæmoniske kræfter, da han myrdede sin 40-årige udlejer, Alan Bono.

Og alt vi hører om Alan Bono er, at han blev myrdet. Lidt mere fokus på offeret (eller dem, der kendte ham) ville have været rart. Bare et par minutter have været fint. Jeg forstår, at dette ikke var fokus i dokumentaren, men det hele drejede sig om, at han blev myrdet, så han er jo en nøglefigur i alt dette.

En anden side af Ed og Lorraine Warren

Med de selverklærede dæmonologer og paranormale efterforskere Ed og Lorraine Warren på sin side, var pressen vilde i varmen og åd det råt. Altså, ikke at de nødvendigvis troede på det, men det gjorde mange af dem, der hørte om det.

På dette tidspunkt var Warren-parret allerede berømte efter at have arbejdet med sagen om den berygtede hjemsøgelse i Amityville flere år tidligere. Inden denne dokumentar er slut, hører vi også, hvordan familien føler, at Warren-parret udnyttede deres sag.

Ikke mindst på økonomisk vis. Noget de (eller deres efterkommere) stadig høster fordelene af med The Conjuring-filmene og den opmærksomhed, de fortsat bringer.

Personligt elsker jeg, hvordan Patrick Wilson og Vera Farmiga portrætterer Ed og Lorraine Warren. Måske er det derfor, jeg synes, det er så mærkeligt at se de rigtige mennesker. De er slet ikke lige så sympatiske. Deres hus og rummet med “besatte genstande” er heller ikke uhyggeligt. Faktisk er det ret tarveligt.

Se The Devil on Trial på Netflix nu!

Chris Holt (The Hillside Strangler miniserien) er dokumentarfilmskaberen bag The Devil on Trial. Indtil den sidste tredjedel af dokumentaren følte jeg, at jeg havde hørt det meste før. Men at få dette ekstra førstehåndsvidne på banen gjorde en kæmpe forskel. Til sidst endte jeg med at nyde, hvordan den dækkede emnet.

Som allerede nævnt er dette ikke en retssalsdokumentar, hvilket jeg blev glædeligt overrasket over. Fokus er fuldstændig på den familie, der oplevede dæmonbesættelsen. Jeg kunne som sagt især godt lide, hvordan den sidste tredjedel af dokumentaren The Devil on Trial fokuserede på en af de ældre brødre.

Han troede aldrig på, at hans bror var besat, og han fortæller nogle sandheder om deres mor – samt hvordan deres far håndterede det hele. Grundlæggende deler storebroren et meget andet syn på begivenhederne.

Denne Netflix-dokumentar omhandler grundlæggende “når virkeligheden er i direkte konflikt med stærke overbevisninger”, hvilket er højaktuelt både inden for religion og ideologi. Hvis du er fascineret af Ed og Lorraine Warren eller bare emnet generelt, bør du helt sikkert se denne dokumentarfilm på Netflix.

The Devil on Trial har premiere på Netflix den 17. oktober 2023.

Plot

Gennem genopførelser og private optagelser undersøger denne dystre dokumentar en drengs tilsyneladende besættelse – og det efterfølgende brutale mord. Denne sag inspirerede The Conjuring 3: The Devil Made Me Do it.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg