MARERIDTET er en ny gyserfilm fra Norge. Det er en brutal historie med en sagn-baseret dæmon, der forårsager søvnmangel og grædende babyer. Selvom den er god, er den lidt for lang, hvilket er en skam. Læs hele vores anmeldelse af Mareridtet-filmen her!

MARERIDTET er en ny gyserfilm fra Norge, der nu kan ses digitalt. Det er en brutal historie om en dæmon, der forårsager søvnmangel og grædende babyer. Ja okay, det er en noget forsimplet version af plottet, men det er i hvert fald omdrejningspunktet.

Selvom den er god, er den desværre også lidt for lang. Det bliver ironisk nok næsten lidt søvndyssede, hvilket især er ærgerligt, da den ellers er effektiv nok. Desuden er hovedpersonerne portrætteret af to skuespillere, du måske genkender fra andre genreproduktioner.

Læs videre på vores Mareridtet-filmanmeldelse nedenfor. Den kan købes og lejes digitalt nu.

Baseret på et nordisk sagn

Historien er baseret på et nordisk sagn om en dæmon. Dette væsen gør, at du får mareridt og ikke kan sove, hvilket igen betyder, at du er meget i søvnunderskud, at du er efterhånden er i tvivl om, hvornår du drømmer, og hvornår du er vågen.

Det resulterer desuden i en del søvngængeri, og så er der en konstant grædende baby. Denne baby bor ikke sammen med parret, der er vores hovedpersoner, men i lejligheden ved siden af dem.

Filmen er faktisk ret stressende til tider, fordi man kan relatere til hovedpersonen, der er desperat efter søvn. Og dog også frygter at sove på grund af voldsomme mareridt. Alle, der har lidt af mareridt og/eller søvnmangel, vil nok genkende dette.

Nå ja, og så er der også en udfordring med søvnparalyse (også kaldet søvnlammelse herhjemme), der er endnu en del af problemet for vores stakkels hovedperson.

Dæmonen, som kaldes en “Mare” (læs om Mare-folkloren via Wikipedia her) ønsker desperat at blive født ind i den virkelige verden. Som du måske forestiller dig, resulterer dette i en situation, der smager lidt af Rosemary’s Baby. Så ja, denne film rammer nok hårdere for kvinder, forestiller jeg mig.

Mareridtet (2022) – Anmeldelse | Norsk gyserfilm

To norske genreskuespillere spiller hovedrollerne

Parret, der er fanget i i al det frygtelige i gyserfilmen Mareridtet, spilles af to skuespillere, du nok vil genkende. I hvert fald hvis du har set nogle af de mest populære norske genreproduktioner i det seneste årti.

I hovedrollen som den unge kvinde Mona, der er blevet udset af sagndæmonen (Maren), ses Eili Harboe. Hun spillede titelrollen i den fantastiske norske gyserfilm Thelma (2017). Jeg var fuldstændig fascineret af Eili Harboe som Thelma, og jeg er ked af at sige det, men jeg har været ret skuffet over hendes præstationer siden.

Det har nok meget mere at gøre med, at Thelma er en fantastisk film (og karakter), men alligevel.

Som hendes kæreste Robby, der gør sit bedste for at støtte hende, men også kæmper med et stressende job, som de har brug for, da de netop har købt deres første bolig, ses Herman Tømmeraas. Du genkender måske ikke dette navn, men han spillede en af nøglepersonerne i Netflix-serien Ragnarok og i gyserfilmen Leave (2022).

Desuden var han med i det globale megahit og norske fænomen Skam.

Se gyserfilmen Mareridtet i hjemmebiografen!

Manuskriptforfatteren og instruktøren af Mareridtet er Kjersti Helen Rasmussen. Dette er hendes spillefilmsdebut som instruktør, men hun har allerede skrevet et par spillefilm. Min eneste reelle anke ved denne gyserfilm er tempoet. Det gør, at filmen er enten for lang eller for langsom.

Den mister i hvert fald noget momentum undervejs, hvilket resulterer i en ringere resultat, end jeg forventede efter første del af filmen.

Udover at have Eili Harboe og Herman Tømmeraas med i filmen, er der også Dennis Storhøi i en nøglerolle som læge, der forsøger at hjælpe den stakkels trætte Mona. Han tror desuden på alt, hvad hun siger, hvilket er forfriskende. Normalt er der ingen, der tror på den, der lider. Du genkender måske Dennis Storhøi fra den norske Netflix-genrefilm Trold, der for nylig fik grønt lys til en efterfølger.

Denne gyserfilm har en meget simpel plotbeskrivelse, der er “Ikke alle mareridt er forbi, når du vågner”. Og det fortæller dig virkelig alt, hvad du behøver at vide.

Hvis du er gravid, skal du måske springe denne film over. De grædende babyer og andre graviditetsrelaterede problemer kan være lidt for meget. Eller måske ikke, men nu er du advaret.

Mareridtet er ude nu digitalt som købe- og lejefilm.

FAKTA

Instruktør: Kjersti Rasmussen
Manuskript: Kjersti Rasmussen
Medvirkende: Eili Harboe, Herman Tømmeraas, Dennis Storhøi, Siri Ndiaye, Preben Hodneland, Peter Førde, Gine Grønner, Cathrine Sviggum, Kjersti Rasmussen

Plot

Kort efter at Mona og Robby er flyttet ind i deres nye lejlighed, får Mona intense mareridt. Da naboparrets barn dør, intensiveres mareridtene, og Mona indser, at der er mørke kræfter på spil.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg