TROLD på Netflix er en ny fantasyfilm fra Norge. Perfekt til hele familien – men stadig tilpas dyster til at underholde voksne genrefans. Instruktøren alene burde være nok grund til at give den en chance. Læs vores fulde anmeldelse af Trold-filmen her – internationalt er titlen i øvrigt Troll!

TROLD er en ny Netflix-fantasyfilm fra Norge (international titel: Troll). Den kommer fra instruktøren af Tomb Raider-filmen fra 2018 med Alicia Vikander i hovedrollen. Han er derfor vandt til at instruere genre-hybrider, ligesom han tidligere har instrueret en norsk katastrofefilm. Nå ja, og han står bag en af de mest fantastiske gyserfilm fra Norge.

Alt dette vender vi tilbage til senere.

Indtil videre skal du bare vide, at denne seneste norske Netflix-film kan ses af hele familien. Den er tilpas spændende for de yngre familiemedlemmer, men også dyster og skræmmende nok (dog ikke på en gyser-måde) til at holde de voksnes interesse.

Fortsæt med at læse vores Trold-filmanmeldelse nedenfor. Du finder den på Netflix fra 1. december 2022.

Fantastiske effekter og solid komedie over hele linjen

Selvom dette på ingen måde er en gyserkomedie, så har Trold en del komedie undervejs. De sjovere elementer bruges til at holde tonen let (og familievenlig) samt hjælper med at gøre den mere overnaturlige del (en kæmpetrold) mere spiselig.

Derudover er der en ret genial sammenligning med dinosaurer og andre “tidligere ukendte, men nu almindeligt anerkendte”-sandheder. Når nogen tror på, at trolde virkelig eksisterede og stadig kunne dukke op, så bliver de afskrevet som vanvittige.

Det samme har dog tidligere været tilfældet, hvor vi alle anerkender det som fakta. F.eks. det faktum at jorden ikke er flad, men rund. Okay, langt de fleste anerkender dette som fakta.

Denne lille detalje i historien gør, at man som seer lige må tage et skridt tilbage og sige; Okay, dén præmis kan jeg godt gå med på.

På en god og eftertænksom måde bliver historien i Trold ved med at minde os om, at vi aldrig anerkender noget, før vi har solide beviser. Når først beviset er der, kan vi ikke forestille os, at vi nogensinde ikke har troet på det. Dinosaurer er det perfekte eksempel på dette – og det bliver trolde også i Trold.

Nu er der heldigvis også lækre og effektive effekter i denne film, så den trold, vi følger, hurtigt virker lige så ægte som dinosaurerne i Jurassic Park (og Jurassic World, for den sags skyld).

Trold (2022) – Anmeldelse | Netflix Fantasyfilm

Skuespillerne i Trold

Du genkender måske ikke vanvittig mange af skuespillerne i Trold på Netflix, men det betyder heller ikke rigtig noget. Historien handler om trolden, og hvordan samfundet reagerer på det ukendte.

Foruden norske skuespillere er der dog også lige Billy Campbell (Rocketeer, The Killing), der er med i en tidlig sidehistorie, og som også dukker op i et par scener efterfølgende.

Den absolutte stjerne i denne Netflix-film – bortset fra trolden, selvfølgelig – er Ine Marie Wilmann. Hun spiller Nora Tidemann, en forsker, som regeringen beder om hjælp til at identificere det enorme væsen, der pludselig dukkede op. Du genkender måske Ine Marie Wilmann fra Netflix-gyserantologien Bloodride (2020).

Mads Sjøgård Pettersen spiller en soldat, og han virker nok bekendt, hvis du har set filmene Eddie the EagleThe 12th Man, eller serien Hjem til jul på Netflix. Eller måske Fridtjov Såheim som også er med i Netflix-serien Ragnarok samt Dennis Storhøi fra The 13th Warrior (1999).

Får vi en efterfølger til Trold på Netflix?

Der er meget, der fungerer bemærkelsesværdigt godt i Trold, hvilket hurtigt leder én videre til spørgsmålet; Kommer der en efterfølger til Trold-filmen på Netflix?

Tja, det virker slet ikke umuligt. Det afhænger selvfølgelig af, om denne første film bliver et hit for Netflix. Familieorienterede film har det dog med at tiltrække mange seere. Også selvom de er udenlandske. Selv spilletiden på 1 time og 41 minutter fungerer rigtig godt, så en Trold 2 kunne hurtigt blive aktuel.

Du skal i øvrigt huske lige at se den lille ekstra scene tidligt inde i rulleteksterne. Den lille “end credit scene” er helt sikkert også et hint om, at der er mulighed for, at en Trold 2 bliver lavet.

Se Trold på Netflix!

Roar Uthaug er instruktøren bag Trold på Netflix. Som allerede nævnt instruerede han også Tomb Raider (2018). Inden da instruerede han katastrofefilmen Bølgen, som faktisk var den første rigtige katastrofefilm lavet i Skandinavien.

Han instruerede ligeledes den ret geniale gyserfilm Fritt Vilt (Cold Prey) fra 2006, som havde Ingrid Bolsø Berdal i hovedrollen. Hun har siden medvirket i Westworld. Nå ja, og et væld af andre både norske og internationale produktioner. Herunder Netflix gyserkomedien Blasted: Gutta vs Aliens (2022).

Selve historien til Trold-filmen stammer også fra Roar Uthaug selv, mens manuskriptet er skrevet af Espen Aukan. Han får sin spillefilmsdebut med denne film, som jeg nok ville give 6 eller 7 ud af 10 på IMDb.

Det eneste, der trækker vurderingen lidt ned er, at den måske er lidt for “familievenlig”. Det er jo egentlig fint nok, men der kunne helt sikkert have været mere smæk på, hvis ikke det var tilfældet. Det er ikke noget, der ødelægger oplevelsen – det gør den bare heller ikke bedre.

Trold er på Netflix fra den 1. december 2022.

FAKTA

Instruktør: Roar Uthaug
Manuskript: Espen Aukan
Medvirkende: Ine Marie Wilmann, Kim S. Falck-Jørgensen, Mads Sjøgård Pettersen, Gard B. Eidsvold

Plot

Dybt inde i Dovres bjerge vågner en gigantisk skabning efter at have været fanget i tusinde år. En skabning, der ødelægger alt på sin vej og hurtigt nærmer sig Norges hovedstad. Men hvordan stopper man noget, man troede kun fandtes i norsk folklore? 

Forfatter

  • Nadja "HorrorDiva" Houmøller

    Jeg kan huske den første gyser, jeg så, da jeg var ca. 8-9 år. Det var nemlig 'Poltergeist', som min far havde optaget, og jeg efterfølgende sneg mig til at se, mens jeg var alene hjemme. Og det var på trods af, at min far udførligt havde lavet et grøn/gul/rød-system over hvilke film, jeg måtte se og ikke se... 'Poltergeist' var selvfølgelig en af de røde. Siden da har jeg haft en massiv interesse i at se gyserfilm, og jeg har altid fulgt med i hvilke kommende gysere, der var undervejs. Jeg foretrækker uden tvivl de lidt nyere gyserfilm. Et udpluk af mine favoritfilm: El orfanato, [REC], The Others, 28 Days Later, Eden Lake, The Descent, Se7en, Drag Me to Hell, The Mist, Haute Tension, Martyrs, The Strangers, The Cabin in the Woods. Udover min store interesse for horror-genren, har jeg også studeret 'Art of Film' på Berkeley, Californien, USA.

    Vis alle indlæg