:: Anmeldelse ::

Hvad kan man sige andet end "Heja Norge!". Det her er simpelthen årtiets overraskelse for mig. Ingen tvivl om, at der måtte være noget godt i denne film, eftersom der allerede er lavet en 2’er og 3’eren kommer i løbet af 2010. Men selv de mest middelmådige film i horror genren kan jo få sequels, så det alene er ikke nok til at vække de store forhåbninger. Måske netop derfor blev dette en virkelig positiv oplevelse. Vores norske broderfolk kan virkelig det der med at lave skræmmende og snigende gys i det kolde og fine sne landskab, og samtidig få fyret noget helvedes godt humor ind. Og det bliver aldrig på den platte og meget søgte måde, som man kender det fra mainstream Hollywood horror, der i stride strømme sendes ud fra de større studier. 

Her er karaktererne realistiske, og selvom det er horror, så får vi tid til en god portion fordybelse i de forskellige personer. Det er en venskabskreds, som har de sædvanlige konflikter på kryds og tværs – inklusiv nogle romantiske bånd og ugengældte følelser – men ingen tager de virkelig dumme beslutninger uden i det mindste selv at påpege, hvor fjollet de nu opfører sig. Filmen finder primært sted på et nedlagt hotel, som virkelig minder om Ondskabens Hotel – noget der med garanti ikke er tilfældigt – og så får vi danskere da også en på hatten, da vi tydeligvis er kendt som de fjollede turister. 

Jeg følte på intet tidspunkt, at historien gik for langsomt, men omvendt var det heller ikke fordi den skøjtede over vigtige elementer. Netop dette gør, at filmen er så ualmindeligt vellykket. Og så er der altså en kvinde med, der sagtens kunne være side om side med både RESIDENT EVIL’s Alice og ALIEN’s Ellen Ripley. Og det er selvom vi ikke er ude i noget med hverken zombier eller rumvæsener. Vi har set meget dårligt horror – og nogle af de største bommerter er endda fra Norge – men denne film kan vi anbefale på det absolut varmeste… eller væmmeligste, om man vil. 

:: Heaven of Trivia ::

Filmen vandt 2 Amanda priser i Norge i 2007 – en for bedste kvindelige hovedrolle samt en for bedste film.

Fakta

(Originaltitel: Fritt Vilt  / Cold Prey )

På DVD: 29-10-2007 (UK)
Genre: Horror
Instr.: Roar Uthaug
Medv.: Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Kristian Larsen, Tomas Alf Larsen, Endre Martin Midtstigen, Viktoria Winge, m.fl. 
Land: Norge, 2006