BLASTED: GUTTA VS. ALIENS på Netflix er en ny sci-fi action-komedie fra Norge. Historien handler om værdien af venskab og at finde det, der gør dig glad. Derudover er der masser af lysende øjne og grønt slim. Den er meget charmerende, men for lang. Læs vores fulde Blasted-filmanmeldelse her!

BLASTED: GUTTA VS. ALIENS er en ny Netflix-film fra Norge. Det er en ret klassisk genre-hybrid med sci-fi, action og komedie til at drive plottet. Vi befinder os i en lille by i en norsk dal, hvor ret mærkelige (og uforklarlige) lys er blevet observeret på himlen i årtier. De norske fjelde tager sig – ikke overraskende – ret godt ud og skaber den smukke kulisse for en skør historie.

Har du set nogle af de mere succesfulde norske produktioner de sidste par årtier, vil du se et par velkendte ansigter. Alt i alt var denne norske Netflix-film ret charmerende, og bliver aldrig decideret kedelig. Men (og det er et ret stort “men”) den er dog for lang og kunne have været strammet en del op, uden det havde skadet plottet synderligt.

Læs videre på vores Blasted filmanmeldelse nedenfor. Filmen er ude på Netflix fra den 28. juni 2022.

Et stærkt cast

Selvom denne nye Netflix-film fra Norge har nogle udfordringer, så er castingen bestemt ikke en af ​​dem. Helt personligt var jeg meget glad for at se Ingrid Bolsø Berdal. Hun er en af de helt store (hvis ikke den største) “final girl” skuespillere fra norske gyserfilm. Hun er stjernen i de to første Fritt Vilt-film, som du helt sikkert bør få set, hvis du ikke allerede har set dem. Jeg tror faktisk, det er tid til at gensyn for mig.

Du kan måske også genkende Ingrid Bolsø Berdal fra Westworld, hvor hun spillede “Armistice” (kvinden med slangetatoveringen i ansigtet og på kroppen) i et par sæsoner. Hun har også været med i film som Witch Hunters (2013) og Hercules (2014), så der er faktisk en del internationale produktioner, du måske kender hende fra.

Men faktisk er Ingrid Bolsø Berdal tæt på uigenkendelig i Blasted: Gutta vs. Aliens. Hun spiller nemlig den højgravide lokalpolitibetjent, Hjørdis, med store briller og ret stort (og vildt) hår. Men, som altid, er hun også helt vildt klar til at redde dagen!

Hvis du har set Netflix-vampyrserien Post Mortem: Ingen dør i Skarnes, genkender du måske André Sørum. Og hvis du ikke har set netop dén Netflix-serie, så burde du virkelig overveje det. Har du set Viaplay-serien Wisting, er Evelyn Rasmussen Osazuwa nok endnu et velkendt ansigt.

Overordnet set skal du ikke forvente at genkende for mange af ansigterne på de yngre skuespillere i Blasted. Du skal bare vide, at det heller ikke betyder noget. Skuespillerne er fantastiske på deres egen charmerende (eller irriterende) måder.

Blasted: Gutta vs Aliens – Anmeldelse | Netflix Sci-fi film

Hvem er målgruppen for Blasted?

Jeg er normalt ret stor fan af film, hvor en gruppe venner planlægger en “normal” ting, der hurtigt udvikler sig til noget skørt. Eller rettere, jeg elsker også, når de bare er i gang med deres normale liv, og så sker der noget vanvittigt. Alt fra Shaun of the Dead til Scouts Guide to the Zombie Apocalypse. Eller serier som Yellowjackets eller The Wilds.

Normalt har disse film hovedpersoner, der er teenagere eller unge voksne. Med andre ord er det typisk personer, der stadig forsøger at finde ud af, hvem de er (eller ønsker at være), og hvilken slags mennesker, de vil omgås. Blasted: Gutta vs. Aliens fungerer, fordi det er præcis dette, der driver plottet. Eller altså, det er “gutta” (eller “gutterne”) fra titlen… for der er jo også de der aliens.

EN ANDEN FANTASTISK NETFLIX-FILM FRA NORGE

Tjek I lyst og død på Netflix – det er en gyserkomedie med et krimi-thriller-twist >

Men hvor jeg elsker alle de ovennævnte film og serier for deres stramme koncepter og genre-fokus, mangler Blasted: Gutta vs. Aliens noget på den front. De film og serier, jeg elsker, har enten fokus på at være ret blodige gyserfilm med [temmelig grov og mørk] komedie, eller de bliver helt dystre og bruger således drama kombineret med genrer som thriller eller gyser.

Bevares, Blasted er en sci-fi action-komedie, hvilket i sagens natur er anderledes end de andre nævnte titler. Men alligevel har jeg svært ved at finde ud af, hvem den tiltænkte målgruppe er. Der er ikke meget (eller noget) blod i filmen. Og humoren er ikke nær rå eller mørk nok til at ramme de unge voksne. Eller endda den “ældre” del af teenage-segmentet.

Er vi så ude i en endnu yngre målgruppe? Jeg ved det simpelthen ikke!

Se Blasted: Gutta vs. Aliens på Netflix nu!

Martin Sofiedal er instruktør på den nye norske Netflix sci-fi-film Blasted med manuskriptet skrevet af Emanuel Nordrum. Dette er det første spillefilms-manuskript af Emanuel Nordrum, og selvom kernehistorien er stærk nok, kunne det have været bedre med noget ret grovkornet redigering af sidehistorierne.

Instruktør Martin Sofiedal har lavet en del kortfilm og et par spillefilmslængdeproduktioner forud for Blasted. Dette er dog kun hans anden “rigtige” spillefilm efter Benjamin Falck and the Ghost Dagger (2019). Jeg er klar til mere fra både denne forfatter og instruktør på grund af hjertet og sjælen (sammen med de stærke action- og komediedele). Men med 1 time og 54 minutters spilletid er den bestemt for lang.

Alligevel skal du endelig lige blive siddende og få end-credit scenen med. Når Netflix ikke automatisk sender dig videre til den næste film eller serie inden for få sekunder, så ved du, at der er mere på vej. Blasted er ingen undtagelse, og det er en ekstra scene, der endda antyder en mulig efterfølger.

Blasted: Gutta vs. Aliens udkommer på Netflix globalt den 28. juni 2022.

FAKTA

Instruktør: Martin Sofiedal
Manuskript: Emanuel Nordrum
Medvirkende: Axel Bøyum, Fredrik Skogsrud, Ingrid Bolsø Berdal, André Sørum, Mathias Luppichini, Evelyn Rasmussen Osazuwa, Eirik Hallert, Cecilie Svendsen, Rune Temte, Ingar Helge Gimle

Plot

Da en invasion fra rummet afbryder en polterabend, genforenes to venner som deres barndomstids seje lasertag-duo for at tage kampen op.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.