I LYST OG DØD er en ny film på Netflix (engelsk titel The Trip). Officielt er det en action-thriller, men det føles nu mere som en nordisk gyserkomedie. Vi er ude i en Anders Thomas Jensen-agtig stil. Bare meget mere blodig. Læs vores I lyst og død anmeldelse her!

I LYST OG DØD er en ny Netflix-film, der officielt kaldes en action-thriller, men det føles nu mere som en kulsort gyserkomedie. Den er ekstremt voldelig og blodig, men samtidig er den ret sjov og har skæve øjeblikke.

Det er nærmest en blanding af Quentin Tarantino og Anders Thomas Jensen. Sidstnævnte er faktisk en yderst relevant reference, da vi har fat i en norsk film. Og vores fælles Skandinaviske ophav er ret tydeligt her, når det gælder den grumme humor.

Lyder det interessant? Læs videre på vores I lyst og død anmeldelse herunder.

Til døden os skiller

Tagline for I lyst og død er “till death do us part”, da plottet i filmen handler om et ægtepar, der prøver at slå hinanden ihjel. De har bogstavelig talt planer om at myrde hinanden under deres weekendtur til en hytte i de norske fjelde.

Om de stadig har samme planer, når filmen er slut, er det store spørgsmål, du kommer til at sidde tilbage med.

Ægteparret spilles af den altid fantastiske Noomi Rapace (den originale Lisbeth Salander) og Aksel Hennie. Noomi Rapace (Rupture) er svensk, mens Aksel Hennie (The Cloverfield Paradox) er norsk, så begge sprog bruges i denne film. Dog er det ikke dialogen, der er den helt store vinder i I lyst og død – selvom den er virkelig stærk.

Det er de skøre og voldelige scener, der stjæler billedet fuldstændig.

I lyst og død – Anmeldelse | Netflix | The Trip

Jeg var ærligt talt lidt nervøs, da jeg så, at spilletiden var sat til 1 time og 53 minutter. Det lød umiddelbart som alt for lang tid til en film med et så fjollet plot.

Men tro mig, der er masser af historier til at fylde spilletiden ud.

Især fordi der kommer twists med nye karakterer, der efterfølges af flashbacks, der viser os, hvordan de nye karakterer ender i hytten med vores hovedpersoner. Disse scener leverer især nogle ekstremt sjove (og ofte tåkrummende) øjeblikke!

Se I lyst og død (The Trip) på Netflix

Tommy Wirkola er instruktør og medforfatter på I lyst og død. Hvis du er fan af skøre gyserkomedier, har du forhåbentlig set hans Nazi-Zombie-herlighed Død sne (2009). Hvis ikke, kan jeg kun anbefale, at du tjekker den ud.

Af andre af hans film kan nævnes What Happened to Monday (2017), der også havde Noomi Rapace på rollelisten sammen med Glenn Close og Willem Dafoe. Han lavede også Witch Hunters (2013) med Gemma Arterton og Jeremy Renner, men han er altså bedre, når det er en norsk produktion.

Det hænger nok sammen med en langt større kreativ frihed, og det er tydeligt, at man ikke skal holde en instruktør som Tommy Wirkola tilbage. Gør man ikke det, så er resultatet nemlig det fantastiske vanvid, du ser i denne film.

I lyst og død kan ses på Netflix fra den 15. oktober 2021.

FAKTA

Instruktør: Tommy Wirkola
Manuskript: Nick Ball, John Niven, Tommy Wirkola
Medvirkende: Noomi Rapace, Aksel Hennie, Atle Antonsen, André Eriksen, Christian Rubeck, Nils Ole Oftebro, Tor Erik Gunstrøm

Plot

Et par, der er ivrige efter at gøre en ende på deres ægteskab ved at myrde hinanden, tager til en afsides liggende hytte, hvor de snart møder en endnu større trussel.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.