Med Rupture finder vi ud af, hvad der sker, når man tvinges til at konfrontere din vildeste frygt. Ifølge denne film er resultatet direkte transformerende!

Der er mange ting ved Rupture, der tiltaler mig. Og det starter nok med en god portion skandinavisk stolhed over at se Noomi Rapace (Prometheus) i en hovedrolle. Uagtet hendes nationalitet, så har jeg bare altid være imponeret over hendes præstationer. Og det går tilbage til før Mænd der hader kvinder.

Faktisk er nogle af hendes mest voldsomme og imponerende præstationer fra danske film, før hendes gennembrud som Lisbeth Salander.

Under alle omstændigheder, så er selve temaet i Rupture dog nok til, at jeg under alle omstændigheder er draget af historien.

Noomi Rapace spiller Renee, som lever og ånder for sin søn. Hun er fraskilt og prøver at sikre, han får en god og sikker barndom. I vanlig Rapace-stil er hun tilpas overskudsagtig og selvstændig. Altså, lige indtil en edderkop kommer til syne.



Så kaldes der fluks på sønnike, der må komme og redde mor. Ja, og for den sags skyld også edderkoppen, som naturligvis lukkes ud i det fri. Lige en kvinde efter mit hjerte – jeg er ikke udtalt begejstret for edderkopper, men derfor skal de ikke dræbes for min skyld. Tværtimod. Med andre ord, så var jeg fra starten helt med på Renee’s prioriteter.

Hun er på ingen måde aggressiv, men har beskyttergenet. Og det er dette, der er hendes driftkraft, da hun bliver kidnappet.

Det er i øvrigt ikke noget, der kommer som et chok for publikum, da vi ved, at hun bliver overvåget. Nå ja, og har man set traileren, så er det ligesom hele konceptet for filmen. Renee selv ved dog ikke, hvorfor hun er blevet taget til fange.

Rupture 2016 film anmeldelse - Noomi Rapace and Kerry Bishé

Lavet på lille budget, men med høj kvalitet

Alene rollebesætningen vidner om, at kvaliteten i Rupture altså ikke er lavbudget i udførelsen. Der er ikke mange penge i produktionen, men det betyder bare, at vi får solide og velkendte navne på rollelisten. Der er ingen A-liste navne med kæmpe-lønninger eller vilde krav. Til gengæld er der en ekstra svensker med ombord i form af Peter Stormare (Clown), der spiller en af kidnapperne.

Det er ikke ham, der får mest spilletid, men han efterlader alligevel et imponerende indtryk. Derudover har vi Michael Chiklis (Fantastic Four) og Kerry Bishé (TV-serien Halt and Catch Fire) som to af “eksperterne”, der undersøger Renee.

Derudover ser vi også Ari Millen (Orphan Black) i en nøglerolle, som endnu en af kidnapperne. Eller rettere, “kidnapper” er måske ikke ligefrem sådan, de ser sig selv. Men det er dog sådan, de opfattes af Noomie Rapace’s karakter.

Selve historien skrider frem i takt med, at Renee udsættes for stadig flere forsøg. Kidnapperne ønsker ikke at skade hende, men det er ikke ligefrem en behagelig oplevelse. De presser hende hele tiden ud over hendes egne grænser, og har man en fobi, så er det nærmest torturlignende. Deres formål er dog at få disse individer til at kæmpe sig igennem deres fobi, så de kan bryde (rupture) igennem til en bedre version af dem selv.

Noomi Rapace - 2016 Rupture film anmeldelse

Når filmen er slut, vil man bare have mere

Rupture er en komplet fortælling, men alligevel ville jeg meget gerne have haft endnu mere. Flere detaljer og mere af det hele. En opfølger til denne film ville absolut være mulig, men i virkeligheden kunne den også snildt fungere som TV-serie.

Det er især de mange forskellige karakterer, man sagtens kunne bruge mere tid på. Vi får små brudstykker af deres historie og personlighed, men kunne sagtens bruge meget mere tid på at komme ind under huden på dem. Ja, faktisk på hele historiens univers.

Hele plottet – og samtlige karakterer – er utroligt nok meget tæt på at være stereotype. Eller faktisk nærmere decideret kitsch. Det er en hårfin grænse, men jeg synes, Rupture formår at holde snuden i sporet, så det ikke bliver for meget.

Rupture 2016 film anmeldelse

Rupture er instrueret af Steven Shainberg, der tidligere har lavet Secretary. Det er også Shainberg, der har lavet manuskriptet sammen med Brian Nelson. Og lige præcis Brian Nelson har lavet nogle imponerende manuskripter tidligere. Han stod bag den stærke Hard Candy, der hander om en pige (Ellen Page), der aktivt opsøger en pædofil (Patrick Wilson) for at straffe ham. Og når vi taler gyserfilm, så skrev han 30 Days of Night (2007) og Devil (2010).

Selvom Rupture er lidt sløv i den indledende opbygning, så tager den fart mod slutningen. Og hvis du heller ikke er vild med edderkopper, så bliver det nok ikke bedre efter denne film.

Fakta

DVD-premiere: 23-02-2017
Genre: Thriller, Science Fiction
Instruktør: Steven Shainberg
Medvirkende: Noomi Rapace, Peter Stormare, Michael Chiklis, Kerry Bishé, Lesley Manville, Ari Millen m.fl.

Resumé
Renee Morgan er en enlig mor, der bor med sin 12-årige søn, Evan, i en rolig forstad. En af hendes problemer er, at hun er rædselslagen for edderkopper. Hvad de ikke ved er, at de bliver overvåget døgnet rundt. En dag hvor Renee er ude at køre, bryder hendes bil sammen, og hun bliver kidnappet af en gruppe fremmede. 24 timer senere vågner hun bundet op i et laboratorie, hvor hun bliver udspurgt om hendes medicinske historie og hendes araknofobi. Hendes kidnappere forklarer hende, at hun har en genetisk abnormalitet, der kan få hende til at “rupture” (red.: sprænge), hvorefter hendes sande natur vil blive afsløret.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.