SEPARATION er en gyserfilm fra 2021, der nu kan ses på Netflix i Danmark. Konceptet er virkelig interessant, og filmen starter  da også fint nok. Men det holder desværre ikke. Den bliver både for stereotyp og lang. Læs vores Separation-filmanmeldelse her!

SEPARATION er en gyserfilm på Netflix, der godt nok er fra 2021, men har haft en lang og kringlet vej frem til publikum. Alene instruktøren og skuespillerne burde være nok til at fange de flestes opmærksomhed. Det gjaldt da også for os her hos Heaven of Horror, så derfor nu denne anmeldelse.

Selvom filmen startede stærkt, hvor der fortælles noget historie allerede under titelsekvensen, så holder det ikke. Slet ikke. Tværtimod bliver de fleste karakterer stadig mere stereotype og irriterende, jo længere frem i spilletiden, vi kommer. Selve spilletiden på 1 time og 47 minutter er også for meget.

Du kan læse videre på vores Separation-filmanmeldelse nedenfor. Filmen kan ses på Netflix nu.

Spændende plot fanger fra starten

I Separation møder vi otteårige Jenny, der reelt er et ret ensomt barn. Hun lader sig dog ikke mærke synderligt af det, da hun har en skøn fantasi. Hendes nærmeste (og eneste, lader det til) venner er dukker, der er bygget efter hendes far karakterer fra en tegneserie.

Det skal i den forbindelse lige siges, at vi er mere ude i noget Tim Burton end hyggelige Disney-karakterer. Jenny er dog fint tilfreds med sine lidt dystre dukker, så det fungerer fint for hende. Man skal aldrig undervurdere børns fantasi – eller deres evne til at se andet og mere end det, der er på overfladen.

Desværre bliver Jennys verden snart ændret voldsomt. Først er hendes forældre på vej mod skilsmisse, og så dør hendes mor. Hun bliver nemlig slået ihjel af en flugtbilist, hvilket vi ser i en i øvrigt brutal og realistisk scene. Nu er det som om, dukkerne bliver levende. Pludselig er de ikke kun hyggelige venner, men også ret farlige.

Desværre er det også omkring dette tidspunkt, at det hele begynder at blive lidt kedeligt. Altså, lige der hvor det burde blive mere uhyggeligt og voldsomt. Det sker bare på forudsigelige måder, hvor alle agerer stereotypt.

Separation – Anmeldelse | Gyserfilm på Netflix

Lækre illustrationer og herlige dukker

Selvom det er en helt almindelig “live action” spillefilm, så betyder illustrationer en del, da hovedpersonen er illustrator. Han har tidligere skabt sin egen succesfulde tegneserie, men det er efterhåndende flere år siden nu. De seneste par år har han været forsørget af sin kone, mens han selv har prøvet at skabe noget nyt og være far.

Eller rettere, godt nok siger han, at han “passer deres datter”, men der er også en babysitter i hjemmet i dagtimerne. Desuden siger manden selv, at det er pigens mor, der sørger for alt det praktiske vedrørende datteren. I virkeligheden er farmand selv et stort legebarn, der ikke helt har taget forælderrollen til sig. Endnu.

Rupert Friend (Anatomy of a Scandal) gør det godt som far til lille Jenny, men hans karakter er bare ikke særlig dyb eller interessant, da han er voldsomt forudsigelig i alt, hvad han gør. Jenny spilles af Violet McGraw, der allerede er midt i en imponerende karriere som gyserskuespiller i bl.a. The Haunting of Hill House og M3GAN.

Som Jennys mor ser vi Mamie Gummer (True Detective S3), selvom hun jo i sagens natur ikke er med så pokkers længe. Madeline Brewer (Cam) spiller barnepigen i huset, mens altid skønne Brian Cox er Jennys morfar. Han er en rig og stærk mand, der ikke er imponeret over sin svigersøn, der jo er et stort legebarn.

Du kan se Separation på Netflix nu

Instruktøren bag Separation er William Brent Bell, der som instruktør har fokus på at lave gyserfilm, og derfor virker som den helt rigtige. Desværre har han også en tendens til at lave gyserfilm, der ofte fungerer bedre på papiret end på skærmen.

William Brent Bell har tidligere instrueret The Devil Inside (2012)The Boy (2016) og Orphan: First Kill (2022). Alle er film, vi har haft ret høje forventninger til, og alle sammen fejler i en eller anden grad. Nogle mere end andre, men det er lige skuffende hver gang, at disse film bare ikke rammer et højere niveau.

Manuskriptet kommer fra Nick Amadeus og Josh Braun, der begge får deres spillefilmdebut som manuskriptforfattere her. Dog har Josh Braun allerede produceret en del gyserfilm – herunder de to Creep-film og Ti Wests The House of the Devil (2009).

Selvom både illustrationer og dukker er flot lavet, ligesom de ekstremt fleksible skuespillere (Troy James slår til igen) gør det godt som “levende dukker”, så bliver filmen bare aldrig særlig spændende eller uhyggelig. Det er et tungt emne og et stærkt koncept, men historiefortællingen er sløv og karaktererne for endimensionelle.

Separation fik premiere på Netflix i Danmark den 17. oktober 2023.

FAKTA

Instruktør: William Brent Bell
Skuespillere: Rupert Friend, Mamie Gummer, Madeline Brewer, Violet McGraw, Brian Cox, Simon Quarterman, Eric Troy Miller

Plot

En bitter kamp om forældremyndighed fører til en tragedie, hvorefter en pige og hendes far møder en ond kraft i deres hjem.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.