Cam er en ny Netflix horror-thriller med sci-fi elementer. Den minder klart om noget fra den fantastiske Black Mirror-serie, hvilket betyder den varmt kan anbefales!

Cam er endnu et pletskud af en horror-thriller fra Netflix. Selve opbygningen af historien bruger virkemidler fra både thriller og horror-genrerne, mens selve twistet er mere sci-fi præget.

Og så alligevel er det faktisk præcis dette sci-fi twist, der skaber endnu mere gys.

Historien er endda baseret på “ægte” oplevelser, da manuskriptforfatteren (og executive producer på filmen), Isa Mazzei, selv er tidligere “cam girl”. Det er sikkert også derfor, filmen føles mere informativt beskrivende end dømmende og udstillende.

Hun har simpelthen fået idéen til denne historie ud fra nogle af de mærkværdige oplevelser, hun har haft. Og dét skaber en overordnet historie, der er langt mere nærværende og troværdig, end mange nok umiddelbart ville forvente.

Med en spilletid på bare halvanden time formår Cam at holde publikum til ilden og servere en komplet historie. Når rulleteksterne løber over skærmen, vil du måske gerne have mere, men historien er faktisk nået til en passende ende!

Cam i solid Black Mirror-stil

Selvom Netflix i løbet af de sidste par år har produceret (og indkøbt) meget, der har været af svingende kvalitet, så rammer de altså uhyggeligt godt i disse måneder.

Alene The Haunting of Hill House er nok til at tilgive Netflix alverdens tidligere dårligdomme inden for genre-produktioner. Og med Cam er vi ude i noget, der minder om Black Mirror-universet.

Læs ogsåVores anmeldese af The Haunting of Hill House >

Black Mirror var oprindeligt en britisk produktion, men fra sæson 3 blev Netflix med-producent, så hele verdenen kunne blive begavet med sci-fi gyserhistorier.

Cam (2018) anmeldelse

Madeline Brewer bærer Cam

Hovedrolleindehaveren Madeline Brewer er da også et særdeles velkendt ansigt for seriefans, men dog ikke fra Black Mirror-serien.

Det er derimod fra to af de andre største seriesucceser i dette årti; Netflix’s egen Orange is the New Black og HBO Nordic serien The Handmaid’s Tale. Især i sidstnævnte serie er hun blevet en af de mest kontroversielle og skæve karakterer.

Med Cam får Madeline Brewer chancen for at vise, at hun faktisk sagtens kan bære en hovedrolle. Hun er fantastisk som den ambitiøse “cam girl”, der bare vil være blandt de mest populære.

I modsætning til hendes roller i de tidligere nævnte tv-serier, så er hun med Cam en mere “almindelig” person.

Hele humlen i Cam er nemlig, at det er ganske almindelige piger, der finder ud af, at de kan skabe en karriere med et simpelt lille hjemme-studie. Madeline Brewer formår at vise en sød “girl next door” karakter, der bliver fanget i et regulært mareridt.

Cam (2018) anmeldelse

(For-)premiere på filmfestivaler

Cam fik premiere på en række filmfestivaler, inden den blev frigivet på Netflix. Dette er en simpel manøvre for de stærke produktioner, der sikrer, at filmene kan være med i opløbet om diverse priser senere hen.

Filmen blev blandt andet vist på AFI Fest (American Film Instititute filmfestivalen), hvor også Susanne Bier Netflix gyserfilmen Bird Box med Sandra Bullock i hovedrollen fik verdenspremiere.

Mens vi fangede Bird Box premieren, så nåede vi ikke Cam, hvor der ellers havde været Q&A efter en midnatsvisning. Det havde tilsyneladende været en kæmpe succes, hvor publikum var topfriske, selvom Q&A havde været kl. 2 om natten.

Læs også: Vores engelske anmeldelse af Bird Box >

To stærke debutanter

Cam er instrueret af Daniel Goldhaber, der her får sin spillefilmsdebut. Tidligere har han lavet to kortfilm (i 2012 og 2013), så han er et relativt uprøvet talent. Med denne film får han dog vist, at Daniel Goldhaber er et navn, man kan forvente gode ting af.

Han har desuden været med til at skabe selve historien til Cam sammen med Isabelle Link-Levy og Isa Mazzei. Selve manuskriptet er skrevet af Isa Mazzei, der også er debutant, men som tidligere nævnt har erfaring fra sin tid som “cam girl”.

Hun har ikke én eneste anden produktion på sit IMDb resume, men mon ikke det ændrer sig efter denne film.

Selvom tre personer har været med til at skabe rammerne, så er det altså Isa Mazzei, der har været ene “kok” om at forfatte den egentlige opskrift til historien. Det er ofte et godt udgangspunkt, og Cam byder da også på en stærk og komplet fortælling.

Se Cam på Netflix nu – og få et lækkert lille skud sci-fi thriller med smækre horror-elementer!

FAKTA

Premiere: 16. november 2018 på Netflix
Genre: Horror, Thriller
Instruktør: Daniel Goldhaber
Medvirkende: Madeline Brewer, Patch Darragh, Melora Walters, Devin Druid

Plot

En webcam-pige med en voksende fanskare får hacket sin konto af en dobbeltgænger. Hun prøver at finde frem til den mystiske skurk og tilbageerobre sin egen identitet.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.