El Pacto er en ny spansk gyser-thriller ude på VOD nu. Selvom der er svage momenter undervejs, så holder historien overordnet. Og en velkendt spansk gyser-skuespillerinde har hovedrollen, så vi er godt fra start.

El Pacto (eller bare Pagten) er en spansk gyserfilm, der på overfladen hurtigt kan sammenlignes med både Pet Sematary og It Follows.

Ja, vi er ude i noget med at bringe de døde tilbage, og samtidig har dette naturligvis også en pris. Prisen er i dette tilfælde et liv. Så ja, den smager måske også lidt af Final Destination, eftersom man ikke kan snyde døden for en sjæl.

Det bliver til tre store splatter herfra, da historien kører lidt i tomgang undervejs. Vi kunne således snildt have undværet i hvert fald 10-15 minutter. Omvendt holder El Pacto altså rimelig godt og er på de fleste områder en effektiv gyser-thriller. 

Belén Rueda i gyserfilmen EL PACTO

Belén Rueda i El Pacto

Den helt store gevist for El Pacto er, at den har Belén Rueda i hovedrollen. Det er hende, der spillede hovedrollen i Børnehjemmet (El Orfanato) og Julia’s Eyes.

Belén Rueda havde såmænd også hovedrollen i The Body (2012), der efterfølgende fik en sydkoreansk genindspilning. Det er ikke tit, man ser en spansk fik få en koreansk remake. Men mon ikke der pludselig også kommer en amerikansk remake oven i hatten.

For mange er Belén Rueda altså en af de mest velkendte spanske gyser-skuespillerinder. Alene fordi hun har været med i flere af dem, der er nået godt ud over hjemlandets grænse.

El Pacto spiller hun en mor, der er dødsensbange for, at der skal ske hendes datter noget. Datteren har sukkersyge, og derfor har hun altid været overbeskyttende overfor hende. Straks, hun giver sin datter mere frihed, går det galt, og så går filmen i gang – det sker inden for meget kort tid.

Resten af det primære cast

Datterens far spilles i øvrigt af Darío Grandinetti, der nok også vil virke bekendt for fans af spansksprogede film. Han har blandt andet været med i den argentinske Wild Tales, der var Oscar-nomineret som bedste udenlandske film i 2015.

Datteren, Clara, spilles i øvrigt af Mireia Oriol, der fik sin spillefilmsdebut i E.S.O. Entitat sobrenatural oculta (2009).

Man behøver vist ikke kunne spansk for at lure, at der bag denne titel lurer noget, der smager af gyserfilm. Vi har dog ikke set filmen – der også kun har 2,9 på IMDb i skrivende stund – men Mireia Oriol har da holdt fast i gysergenren.

Skriger på en remake

Selve plottet i El Pacto er så universelt, at det nærmest skriger på en amerikansk remake. Ikke mindst da det minder om en række andre populære film, som jeg også var inde på indledningsvist.

Film, der handler om at snyde døden og ville gøre hvad som helst for sine elskede, har bare en universel appeal. Og samtidig er der også altid god plads til moraler, der nærmest er et H.C. Andersen eventyr værdigt.

Overordnet lykkes El Pacto med ret meget, men der er også lige for meget fri leg undervejs. Der sker noget med energien cirka halvvejs igennem, hvor plottet træder vande.

Måske det har været ment som en afledningsmanøvre for at få publikum til at slappe af. Men altså, vi kan jo godt lure, at filmen langt fra er færdig, når der kun er gået en times tid.

Heldigvis kommer El Pacto tilbage på sporet igen. Selvom slut-scenen nok vil dele vandene.

Spillefilmsdebut for instruktøren

Når man opdager, at El Pacto er en spillefilmsdebut for instruktøren, David Victori, så forstår man udfordringerne undervejs. Der kan sagtens komme noget genialt fra en debutant, men problemer med film, der egentlig har gode historier, er ofte med tempoet og spilletiden.

I 2015 fik mange øjnene op for David Victori, da han blev “World Winner” ved den første “YouTube Short Film Festival” med kortfilmen La culpa

Anbefalet: Se kortfilmen La culpa af David Victori gratis her på siden via YouTube > 

La culpa var hans anden kortfilm og David Victori har sidenhen lavet yderligere en kortfilm og nogle afsnit af en tv-serie. Han har desuden også endnu en spillefilm på vej allerede. Han var desuden med til at skrive manuskriptet med Jordi Vallejo, der primært har arbejdet på en række tv-serier.

Hvis du er til spanske film, og historien i sig selv lyder spændende, er El Pacto et ret sikkert bud på OK underholdning til dig. Den holder et højt kvalitetsniveau på både produktion, plot og skuespil undervejs. Du skal bare lige forvente en sløv periode undervejs, så du ikke bliver skuffet over dette.

El Pacto (Pagten) kan ses på bl.a. Blockbuster.dk nu!

FAKTA

VOD-premiere: 18. februar 2019
Genre: Horror, Thriller, Drama
Instruktør: David Victori
Medvirkende: Belén Rueda, Mireia Oriol, Darío Grandinetti, Antonio Durán ‘Morris’, Josean Bengoetxea, Carlus Fàbrega, Vanessa Buchaca

Plot

En morgen forsvinder Clara under mystiske omstændigheder, og få timer senere findes hun død. Mónica nægter at acceptere tabet af sin datter og drevet ud i desperation, tager hun del i et mørkt ritual, hvor en mystisk mand tilbyder hende en pagt for at redde Claras liv. Den næste dag kommer Clara af uforklarlige årsager tilbage til livet, alt imens Mónicas rejse til Helvede kun lige er begyndt.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg