ANATOMY OF A SCANDAL på Netflix er en ny psykologisk thriller-miniserie baseret på en roman af Sarah Vaughan. Historien er bygget op omkring et medrivende mysterie og fungerer takket være et helt fantastisk velspillende cast. Læs vores Anatomy of a Scandal anmeldelse her!

ANATOMY OF A SCANDAL er en ny Netflix thriller-miniserie med seks afsnit. Hvert afsnit varer en lille time, og du kan godt regne med, at det er en serie, du kommer til at bingewatche. Afsnittene har det med at ende med en vild cliffhanger eller et nyt twist, så man bare må fortsætte.

Og ja, du kommer da muligvis til at gætte en del af de plot twists, der kommer. Det var dog ikke noget, jeg oplevede som ødelæggende for oplevelsen eller underholdningsværdien. Primært fordi skuespillerne leverer nogle fantastiske præstationer. Især Sienna Miller og Michelle Dockery er helt eminente.

Læs videre på vores Anatomy of a Scandal serieanmeldelse herunder – vi har set alle seks afsnit til denne anmeldelse.

Se den for Sienna Miller og Michelle Dockery

Selvom selve historien er rigelig grund til at se Anatomy of a Scandal, så er det altså skuespillerne, der giver denne miniserie noget kant. Fra afsnit 1 er der to præstationer, der virkelig brager igennem. De leveres af Sienna Miller (Factory Girl) og Michelle Dockery (Downton AbbeyDefending Jacob).

Heldigvis fortsætter deres stærke karakterportrætter gennem alle seks afsnit, hvor især Sienna Miller er helt blændende. Jeg har altid kunnet lide Sienna Miller, men hun er altså uhyggelig god her – både når det gælder intens vrede og en nødvendig tilbageholdenhed. Senere får vi også mere fra Michelle Dockery, men hendes karakter kommer først rigtig på banen senere.

Sienna Miller spiller den kønne og søde hustru til en stor britisk politiker, der lander i en større skandale på grund af en affære. Han er desuden bedste ven med Premierministeren, der også holder hånden over ham. Michelle Dockery er anklager og ender med at skulle føre en retssag mod politikeren, da det viser sig, at han måske ikke “bare” har haft en affære.

Kvinden, der er midt i denne skandale, spilles i øvrigt også meget imponerende af Naomi Scott (Charlie’s AngelsPower Rangers). Hun er ikke med så meget, men gør indtryk, når hun er på skærmen. Og hendes karakter er en altafgørende katalysator.

Anatomy of a Scandal – Anmeldelse | Netflix Miniserie

Historiefortælling gennem skøn klipning

Foruden de skønne skuespillerpræstationer er klipningen (“editing”) af Anatomy of a Scandal miniserien endnu et højdepunkt. Det er nærmest en karakter i sig selv, da plottet drives på elegant vis, og flashbacks integreres i nutiden. Det sker især, når nogen skal vidne i retssagen.

Vi ser dem forklare noget, og følger så med “ind” i de minder, der beskrives. Derefter klippes der tilbage til retssalen, hvor personen nærmest bare fortsætter direkte fra mindet. Det fungerer virkelig godt!

Og heldigvis da, for det kunne også sagtens have endt som noget, der føles falsk og fladt. Timingen og (igen) skuespillerne får det bare til at fungere.

På sin vis er det nærmest som om, der tales direkte til os seere. Det man kalder “to break the fourth wall” på godt dansk. Eller måske oplevede jeg det bare som sådan, fordi vi ser deres tanker (lidt som hvis de talte direkte til kameraet). Du må jo selv bedømme, om du synes, det smager lidt af det samme, når du ser serien.

Jeg synes i hvert fald, det var super effektivt, og det sikrede, at jeg var 110% investeret i plottet og karaktererne.

Se Anatomy of a Scandal miniserien på Netflix!

Anatomy of a Scandal er, som nævnt tidligere, baseret på en roman af Sarah Vaughan, mens det er David E. Kelley (Big Little LiesMr. MercedesNine Perfect Strangers) og Melissa James Gibson (House of CardsThe Americans), der er skabere og manuskriptforfattere på selve serien. De er også begge executive producers på denne Netflix-miniserie.

MERE SKABT AF DAVID E. KELLEY

Læs vores anmeldelse af HBO-miniserien The Undoing >

Alle afsnit er instrueret af S.J. Clarkson (Jessica JonesDexter). Hun er også executive producer på serien, og det at have én instruktør til alle afsnit fungerer altså rigtig godt her. Præcis som det fungerede godt for netop The Undoing, der blev instrueret af vores egen Susanne Bier (Bird Box).

Afslutningsvis vil jeg lige nævne, at Sienna Miller selv har været fanget i en dum sag, hvor en affære var omdrejningspunktet. Det var Jude Law, der havde en affære med sine børns barnepige, mens han datede Sienna Miller. De fandt senere kortvarigt sammen igen (altså Jude og Sienna), så hun kender vist rigeligt til det med at være i pressens søgelys i dén forbindelse.

Mon ikke hun kunne trække lidt på denne erfaring til Anatomy of a Scandal. Uanset om det er tilfældet eller ej, så er hun som sagt fantastisk i denne Netflix-miniserie. Og ja, måske er slutningen lidt for “pæn” på sin vis, men det kan jeg faktisk godt leve med. Det smager bare af slutningen på en bog, og da den er baseret på en roman, giver det god mening.

Alle seks afsnit af Anatomy of a Scandal kan ses på Netflix fra den 15. april 2022.

FAKTA

Skabere: David E. Kelley & Melissa James Gibson
Instruktør: S.J. Clarkson
Medvirkende: Sienna Miller, Michelle Dockery, Rupert Friend, Naomi Scott, Josette Simon, Geoffrey Streatfeild, Joshua McGuire

Plot

Anatomy of a Scandal er en psykologisk thriller og et gribende retssalsdrama, der infiltrerer Storbritanniens elite gennem personlige og politiske skandaler, hvor sandheden skal findes et sted imellem retfærdighed og privilegium. James og Sophie Whitehouse lever en salig og rolig tilværelse. Som minister i parlamentet og med en kærlig familie derhjemme virker James’ liv perfekt. Lige indtil en skandaløs hemmelighed pludselig ser dagens lys. Advokaten Kate Woodcroft har sin egen dagsorden, og hendes retsforfølgelse truer både Westminister, Whitehouse-ægteskabet – og hendes egen personlige respekt.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.