CHOOSE OR DIE på Netflix er en ny gyserfilm. Den virker ret bekendt på flere måder: Et overlevelsesplot med en forbandelse og en del overnaturlige elementer. Men det velkendte er fint, når det fungerer. Læs vores Choose or Die filmanmeldelse her og find den på Netflix nu!

CHOOSE OR DIE er en ny Netflix gyserfilm med et skønt cast. Og ja, selve plottet virker ikke ligefrem innovativt, men det holder sig fra at falde i de mest stereotype fælder. Ikke mindst da meget af den udspiller sig i et område, der minder om  boligkomplekset fra Candyman. Det bliver lidt en hybrid mellem It Follows og A Nightmare on Elm Street.

ANDRE FILM I SAMME GENRE

Læs eventuelt vores anmeldelse af Truth or Dare, der dog ikke fungerer lige så godt som den nye Netflix-gyser >

Og nej, vi refererer ikke kun til A Nightmare on Elm Street, fordi den ikoniske gyserskuespiller Robert Englund (aka Freddy Krueger) er stemmen i det videospil, der er omdrejningspunkt i denne nye film. Omvendt, så er han dog nok til dels valgt til denne rolle, netop på grund af den oplagte reference.

Læs videre på vores spoilerfri Choose or Die filmanmeldelse nedenfor. Gyserfilmen kan ses på Netflix nu.

Velkendt men ikke kedelig eller forudsigelig!

Ja, Choose or Die virker på mange måder ret velkendt. Allerede da jeg så traileren, tænkte jeg, at dette så bekendt ud, men også som en film, der nok skulle underholde. Jeg forventede dog ikke mere end en ret gennemsnitlig film. Dér overrasker Choose or Die faktisk, da der er mere på hjertet og ingen helt nem vej ud.

Så ja, Choose or Die er måske nok velkendt, men den er ikke forudsigelig på alle de kedelige måder, man kunne frygte. Gyserfans kan nok gætte en del, men underholdningen holder et højere niveau, end jeg forventede. Vi er trods alt ude i et klassisk overlevelsesplot med unge karakterer, der bliver ramt af en forbandelse.

Selve spillet i filmen er dog ikke det mest innovative. Den slags har været meget brugt, siden især Jumanji udkom. Det er dog heller ikke meningen, at det skal være noget nyt og topmoderne, da det i stedet er et retro-element i filmen. Spillet er nemlig fra 1980’erne, hvilket nok forklarer, hvorfor Robert Englund lægger stemme til dette gyserspil.

Bevares, gyserfans kender naturligvis Robert Englund, men det er jo ikke sådan, at han er et navn, alle nuværende teenagere straks kender. Det kommer dog nok til at ændre sig, da Robert Englund er med i hele den kommende sæson 4 af Stranger Things.

Choose or Die (2022) Anmeldelse | Netflix gyserfilm

Iola Evans er stjernen i denne film!

Selvom alt PR materiale indikerer, at Iola Evans og Asa Butterfield deler hovedrollerne i denne film, så er det altså Iola Evans, der er den absolutte hovedperson. Det er hende, vi følger hele vejen igennem, mens vi reelt kun ser Asa Butterfield, når han interagerer med hende. Begge gør det godt, men det er klart Iola Evans, der har mest at arbejde med.

Du vil måske genkende Iola Evans fra serier som The 100 eller Carnival Row. Hun er kun lige nu ved at komme rigtig i gang med sin karriere og har tre produktioner (efter denne Netflix gyserfilm), der enten er i post-production eller ved at optage nu. Vi kommer altså til at se meget mere til hende fremover. Efter at have set hende som Kayla in Choose or Die er det kun godt!

Asa Butterfield spiller hovedrollen i Netflix-serien Sex Education. Han har dog været i gang i årevis og spillede også titelrollen i Martin Scorseses Hugo (2011). Selvom han altid gør det godt, så er hans karakter mere endimensional i denne film, så det er ikke det store sus. Han skal dog også mere støtte den egentlige hovedperson.

I andre nøgleroller kan du se frem til Kate Fleetwood (The Wheel of Time), Angela Griffin (Netflix-serien White Lines), Joe Bolland (Martyrs Lane), og den altid fantastiske Eddie Marsan (Deadpool 2). I Choose or Die er det faktisk Eddie Marsan, der åbner ballet, da hans karakter finder retro-computerspillet “Curs<r”.

MERE MED EDDIE MARSAN

Du kan glæde dig til at se ham i den nye thriller-serie The Pact på HBO Max >

Faktisk er det kun karakteren, spillet af Ryan Gage (Angel of Decay), der falder igennem. Han spiller en pusher, der også er interesseret i hovedpersonens mor og bare er en dumt svin, sådan helt overordnet. Ryan Gage rammer skævt på alle områder; Fra dialekten til tøjet og hele attituden. Det virker bare falskt alt sammen!

Eftersom langt de fleste skuespillere i Choose or Die faktisk er briter, der taler med amerikansk accent, er det imponerende, at kun han falder igennem. Men det ødelægger desværre hele illusionen, hver gang han er på skærmen, og dét er en skam.

Se Choose or Die på Netflix nu!

Toby Meakins er intruktøren bag Choose or Die, der ovenikøbet er hans spillefilmdebut. Han har dog instrueret kortfilm siden 2003, så “rollen” som instruktør er ikke ligefrem fremmed for ham. Og dét fornemmer man. Fra selve fremdriften og fokus på historiefortælling, sikrer han, at selv de mest genkendelige og simple scener fastholder ens opmærksomhed.

Vi glæder os til flere gode produktioner (forhåbentlig gyserfilm eller -serier) fra Toby Meakins i den snarlige fremtid!

Toby Meakins er også én af forfatterne bag selve historien sammen med Matthew James Wilkinson and Simon Allen. Selve manuskriptet er dog skrevet af Simon Allen.

Det, jeg måske nød mest ved Choose or Die (foruden skuespillerne og selve plottet), var at effekterne ikke bliver for voldsomme. Bevares, der er noget fedt ved de helt vanvittigt groteske drabsscener. Men de mere brutalt realistiske kan altså også noget, og dét er der mere fokus på i denne film. En modig, men effektiv, retning for en film som denne.

Choose or Die udkommer på Netflix globalt den 15. april 2022.

FAKTA

Instruktør: Toby Meakins
Manuskript: Simon Allen
Medvirkende: Asa Butterfield, Iola Evans, Eddie Marsan, Robert Englund, Kate Fleetwood, Ryan Gage, Angela Griffin, Joe Bolland

Plot

To venner fristes af chancen for at vinde uafhentede præmiepenge og genstarter et mystisk videospil fra 1980’erne, som sender dem ind i en surrealistisk verden af rædsel.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.