CONVERSATIONS WITH A KILLER: THE JOHN WAYNE GACY TAPES på Netflix er en ny true crime-dokumentarserie i tre afsnit. Første omgang af Netflix-serien handlede om Ted Bundy, og nu er vi videre til en anden berygtet seriemorder. Heldigvis er der også et solidt fokus på ofrene. Læs vores fulde Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes serieanmeldelse her!

CONVERSATIONS WITH A KILLER: THE JOHN WAYNE GACY TAPES er en Netflix-dokumentarserie, der først udkom i 2019 med The Ted Bundy Tapes. Den første sæson havde fire afsnit, mens denne anden omgang har tre afsnit. Den er derfor hurtigt set, men bestemt anbefalelsesværdig.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes her >

I denne anden sæson af true crime-antologiserien handler (som titlen siger) om seriemorderen John Wayne Gacy. Han var på vej til at blive politiker, respekteret ejer af en byggevirksomhed, og nogle gange klovn, der optrådte ved festlige lejligheder. Især sidstnævnte er blevet synonymt med ham, men det er altså kun en ret lille del af hans historie.

Læs videre på vores Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes doku-serieanmeldelse herunder.

Uhyggeligt at lytte til John Wayne Gacy

Præcis som det var tilfældet med The Ted Bundy Tapes, så er denne dokumentarserie bygget på en række båndede interviews. Denne gang, naturligvis, med John Wayne Gacy. Disse bånd blev optaget i forbindelse med den retssag, der endte med, at han blev dømt som seriemorder.

Hans voldsomme (og voldelige) forbrydelser begyndte i en ret tidlig alder. John Wayne Gacy myrdede 33 unge mænd mellem 1972 og 1976 – en del af dem er stadig ikke identificeret, men det arbejdes der stadig på disse år via DNA.

Når man lytter til John Wayne Gacy, så er det altså en mærkelig oplevelse. Det ene øjeblik lyder han rolig og fornuftig – nærmest afklaret omkring sine handlinger. Kort tid derefter griner han grumt. Og det sker altså, mens han taler om, hvorfor han egentlig ikke burde dømmes for disse mord.

Men når man har begravet sine mange ofre nedenunder sit eget hus, så er det lidt svært at fremstå uskyldig.

Conversations With a Killer: The John Wayne Gacy Tapes – Netflix anmeldelse

Meget mere end en uhyggelig klovn

John Wayne Gacy er næsten altid vist i sit klovnekostume. Og det gælder da også på coveret til denne Netflix-dokumentarserie. Når du ser Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes, bliver det dog hurtigt tydeligt, at det er en meget lille del af ham.

Det har faktisk ikke rigtig noget med hans “virke” som seriemorder at gøre. Det er bare endnu en mærkelig del af ham, der er god til avisforsider og tv. Derfor er det nemt at forstå, hvorfor det er blevet en ikonisk del af den måde, han portrætteres. Det er bare ikke særlig retvisende.

Især fordi det ignorerer det virkelig ubehagelige: At de fleste beskriver ham som en meget almindelig mand. Det er alligevel lidt væk fra idéen om, at han render rundt og myrder folk, mens han er klædt ud som klovn.

Til gengæld er det mere behageligt for folk at forestille sig, at man kan se en seriemorder på lang afstand. Men, hvis der er noget vi har lært af alverdens true crime-podcasts og dokumentarproduktioner, så er det, at hvem som helst kan vise sig at være seriemorder (eller have en stakkel fanget i kælderen).

Ubehageligt at tænke på, ja. Men bestemt også mere korrekt end en seriemorder i klovnekostume!

Se Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes på Netflix!

Joe Berlinger er skaberen bag denne true crime dokumentar-antologiserie. Han har lavet flere fantastiske dokumentarer gennem årtier (og endda været Oscar-nomineret), men det er ikke altid helt godt. En anden true crime-dokumentarserie på Netflix er Crime Scene, der bestemt ikke er lige som solid en produktion som Conversations with a Killer.

LÆS OGSÅ

Anmeldelsen af nyeste Crime Scene sæson med titlen The Times Square Killer på vores .com website her >

Heldigvis er denne nye sæson af Conversations with a Killer endnu en af de bedre produktioner. Jeg kendte noget til John Wayne Gacy, før jeg så denne doku-serie. Men jeg måtte da hurtigt indse, at det primært var den klovne-baserede og ret fiktive fortælling, jeg kendte mest til.

Det, der virkelig får Netflix-produktionen til at fungere for mig, er det faktum, at vi også hører fra ofrene. Altså fra mænd, der er sluppet væk fra John Wayne Gacy med livet i behold. Derudover hører vi også fra dem, der arbejdede på selve retssagen. Både forsvar og anklager samt dem, der vidnede for begge sider.

Alene den markant mere fakta-drevne fortælling gør det til en yderst seværdig produktion. Dokumentarer skal gerne informere og underholde (så seerne holder ved), og dét sker her. Se den!

Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes er ude på Netflix fra den 20. april 2022 kl. 9.00.

Plot

Han spiste middag med magthaverne. Han gik efter de sårbare. Bag den smilende facade fandtes en sadistisk seriemorders mørke sind.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg