M3GAN er en ny dukkegyser, hvor det denne gang er AI og ikke en overnaturlig besættelse, der driver værket. En Terminator i Annabelle-klæder, om du vil – og jeg var positivt overrasket over, at den fungerede ret godt. Læs vores M3GAN anmeldelse her!

M3GAN er nyeste gyserfilm i dukkegyser-subgenren. Det skal slet ikke være nogen hemmelighed, at jeg virkelig ikke var begejstret for diverse trailers, der er udkommet. Selvom jeg er fan af både instruktør, dukkegysere generelt og skuespillerne, så ramte disse trailers mig bare ikke.

Derfor var det en fornøjelse at konkludere, at filmen er ret anderledes end de trailers, jeg har set. Bevares, meget er (i sagens natur) det samme, men selve stemningen er betydelig mere afdæmpet. Det er ikke “bare” en vanvittig dukke, der farer rundt, mens alle mennesker opfører sig dumt.

Læs videre på vores M3GAN filmanmeldelse herunder. Filmen har dansk biografpremiere den 12. januar 2023.

Fra dæmonisk besættelse til AI

Selvom M3GAN hurtigt kan kastes i kategorien “dukkegyser”, så er det faktisk ikke helt korrekt. Godt nok ligner hun en dukke, men i modsætning til eksempelvis Chucky og Annabelle, så omhandler M3GAN faktisk en AI robot. Ikke “bare” en dukke.

Selvom hun da sælges som dukke, da det netop er et legetøjsfirma, der udvikler hende. M3GAN står for “Model 3 Generative Android”, så det er reelt en robot i en dukkekrop.

Som filmen udvikler sig – hvilket afsløres af både trailer og det faktum, at det er en gyser – så har vi med en vaskeægte Terminator i Annabelle-udformning. Hun ser lille og uskyldig ud, men er bygget til konstant at blive klogere på mennesker, leve længere end mennesker og være uhyggeligt modstandsdygtig.

Det skal hun jo være, hvis hun skal kunne hjælpe og beskytte de børn, hun bliver ven med. Her i sin prototype-udgave, bliver M3GAN koblet til sin opfinders niece, der netop har mistet sine forældre i en ulykke og derfor nu bor hos sin moster.

Sådan en lille pige har naturligvis brug for en ven, og dét får hun. Ikke mindst så hendes moster også har god samvittighed, når hun må arbejde længe for at nå en vigtig deadline.

M3GAN – Anmeldelse | Campy dukkegyserfilm

Det skønneste cast

Den lille niece hedder Cady og spilles skønt af Violet McGraw. Et stort talent i en lille krop. I diverse omtaler af filmen fremhæves hun dog konsekvent kun som værende lillesøster til Madeleine McGraw, der var genial i The Black Phone som lillesøster til hovedpersonen.

Lige dén gyserfilm er en Blumhouse-produktion og fremhæves derfor. Det er dog ret ærgerligt, da Violet McGraw så sandelig har fine referencer på sit eget CV. Dog ikke fra Blumhouse, og så tæller det åbenbart ikke helt…

Men altså gyserfans vil genkende hende fra både Doctor Sleep og nok især fra The Haunting of Hill House, hvor hun spillede Nell som lille.

Opfinderen af M3GAN spilles af Allison Williams, der fik spillefilms-debut i Get Out (2017), der rent faktisk er fra Blumhouse. Derefter spillede hun også hovedrollen i den vanvittigt voldsomme The Perfection (2018) på Netflix, så hun har godt godt i gyser-karrieren.

Selve M3gan-dukken spilles også af en rigtig lille pige. Den fantastisk smidige og ultra-fleksible Amie Donald, der også var med i Netflix genre-serien Sweet Tooth som “Maya Monkey”. Selvom hun er pakket ind i et tykt lag silikone, så har hun attitude i hele kroppen. Det er skønt.

Se M3GAN i de danske biografer nu!

Godt nok hører man hele tiden om James Wan og Jason Blum i forbindelse med M3GAN. Og bevares, de er da også begge producere på filmen, ligesom James Wan har været med til at skabe historien. Et direkte alternativ i dukkegyser-genren til hans egen overnaturlige Annabelle, der er en The Conjuring spin-off.

I denne omgang er historien skabt sammen med Akela Cooper, der også skrev selve manuskriptet alene. Hun stod også bag manuskriptet til Malignant (2021), som er seneste film instrueret af James Wan. Den var jeg ikke ligefrem vild med, men hun har også skrevet Hell Fest, og dén kunne jeg bedre li’.

Næste projekt fra Akela Cooper bliver også sammen med James Wan, da det er The Nun 2, der lige nu er i pre-production. Instruktøren af M3GAN er newzealandske Gerard Johnstone, der fik sin spillefilmdebut i 2014 med gyserkomedien Housebound, der varmt kan anbefales.

Dette er kun anden spillefilm fra ham, men han er klart et godt valg.

Det, der fungerer rigtig godt for mig, er især den sociale kommentar, der skaber en direkte forbindelse til vores hverdag. Ja, selvom vi er ude i en sci-fi gyser-historie. Der er nemlig solidt fokus på, hvor meget børneopdragelse, der overlades til diverse maskiner i en hverdag, hvor en iPad er blevet en effektiv barnepige.

Heldigvis serveres denne del også med en god portion humor. Og når M3gan sætter sig ved et klaver og spiller 80’er klassikeren “Toy Soldiers” af Martika, så ved vi, at det er et velvalgt sangvalg, der ikke varsler noget godt.

M3GAN har dansk biografpremiere den 12. januar 2023. Altså lige op til årets første fredag d. 13.

FAKTA

Biografpremiere: 12. januar 2023
Instruktør: Gerard Johnstone
Manuskript: Akela Cooper
Medvirkende: Allison Williams, Violet McGraw, Amie Donald, Ronny Chieng

Plot

Allison Williams (Get Out) spiller den geniale robottekniker Gemma, som arbejder for et legetøjsfirma, der har brugt kunstig intelligens til at udvikle den naturtro dukke M3GAN. M3GAN er programmeret til at være et barns bedste ven og forælders allierede. Da Emma uventet får forældremyndigheden over sin niece, kommer hjælpen fra M3GAN-prototypen – en beslutning, der får fatale konsekvenser.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg