Annabelle Comes Home er den bedste spin-off film i The Conjuring universet indtil videre. Der er mindre fokus på selve Annabelle dukken, da de kræfter, dukken repræsenterer, nu får lov at folde sig ud. Helt ud. Læs mere i vores Annabelle Comes Home anmeldelse her!

Annabelle Comes Home er den tredie film om Annabelle-dukken, der reelt introducerede hele The Conjuring (eller Nattens Dæmoner på godt dansk) universet. Første film i hele franchisen blev nemlig indledt med, at Ed og Lorraine Warren måtte hjælpe nogle unge mennesker af med Annabelle dukken og de mørke kræfter, der hang fast ved den.

Og det er præcis her, Annabelle Comes Home starter. Vi er tilbage i den lille stue med de tre unge mennesker, vi mødte da The Conjuring begyndte. Derefter følger vi Ed og Lorraine Warren på deres tur hjem med Annabelle. Det er naturligvis ikke noget, der sker helt uproblematisk.

Historien er måske lidt tynd, men det samme kan siges om en række af de mest ikoniske gyserfilm – fra The Shining til Poltergeist. Til gengæld er der fuld knald på stemning, snigende uhygge og overlevelse. En sammenligning med Goosebumps eller Nat på museet er også oplagt, men ikke fordi det er en børnevenlig uhygge. Tværtimod.

Læs mere i vores Annabelle Comes Home anmeldelse herunder.

Hold øje med den “rigtige” Annabelle dukke

Vi skal naturligvis lige afdække Annabelle dukken først, da Annabelle Comes Home trods alt er en Annabelle film. Også selvom den udspiller sig i Warren familiens hus denne gang. 

I modsætning til f.eks. Chucky fra Child’s Play filmen (der meget passende vises trailer for til de fleste visninger af Annabelle Comes Home), så er selve Annabelle dukken nemlig ikke i sig selv bevægelig eller direkte dræbende. Det bliver illustreret og understreget rigtig effektivt i denne tredie Annabelle film.

Den mest nærliggende sammenligning er måske fjernsynet i Poltergeist. Det var reelt en portal til det onde på samme måde som Annabelle dukken også “bare” er en portal. Annabelle dukken er dog en regulær “gateway” for alle de dæmoner, der på en eller anden måde er fanget i det aflåste rum i Ed og Lorraine Warrens hus.

Og ja, der er også et fjernsyn, der har nogle meget specielle egenskaber! 

Desuden er den “ægte” Annabelle dukke med i et klip fra en tv-udsendelse i denne film. Det er dog et ægte Easter Egg (eller en “cameo”, om du vil), så det er om at holde øjnene åbne. Husk på, den rigtige Annabelle dukke er en kludedukke og ikke den porcelænsdukke, vi kender fra filmene.

Annabelle Comes Home – Anmeldelse – Annabelle 3

Både fortsættelse og origin historie

Annabelle Comes Home formår reelt at binde hele The Conjuring-universet godt og grundigt sammen. Altså i modsætning til The Curse of La Llorona, der havde en noget tynd tilknytning til franchisen. Filmen er reelt både en fortsættelse til Annabelle (og dennes prequel Annabelle 2: Skabelsen) og en prequel til både The Conjuring og The Conjuring 2.

Derfor er det også en ny ung skuespiller, der nu har rollen som Ed og Lorraine Warrens datter, Judy. Alt andet ville være lidt mærkeligt, da hun er med i begge The Conjuring film, og skuespilleren fra dise to film kan jo ikke pludselig spille en yngre udgave af sig selv. I modsætning til Patrick Wilson og Vera Farmiga, kan børneskuespillere af gode grunde ikke dække over så mange alderstrin.

Til gengæld er McKenna Grace helt fantastisk (igen igen), men vi forventede heller intet mindre. Hun har allerede spillet et hav af roller i både kæmpe Hollywood produktioner og en række gyserfilm.

McKenna Grace var eksempelvis den unge Theo Crain i den fantastiske Netflix serie The Haunting of Hill House. Derudover var hun den unge Sabrina Spellman i Chilling Adventures of Sabrina og såmænd også den unge Carol Danvers i Captain Marvel filmen. Generelt har hun spillet “den unge” udgave af mange fantastiske karakterer.

Hun var også med i Amityville: The Awakening, og nu har hun så en af hovedrollerne som Judy Warren i Annabelle Comes Home. Der er vist ingen tvivl om, at vi kan glæde os til at se meget mere fra McKenna Grace i de kommende år. Og uden tvivl også i lige præcis vores gysergenre, hvor hun allerede har gjort karriere.

Annabelle Comes Home – Anmeldelse – Annabelle 3

Stærk instruktørdebut af Gary Dauberman

Annabelle Comes Home er skrevet og instrueret af Gary Dauberman. Hvis navnet lyder bekendt (og det bør det for enhver gyserfan), så er det ikke fordi, han har instrueret en masse film. Faktisk er dette hans debut som instruktør. Tidligere har Gary Dauberman ikke lavet så meget som en kortfilm.

Til gengæld har han skrevet på et væld af film i The Conjuring-universet, hvor han også har produceret flere af dem. Han var ene manuskriptforfatter på både Annabelle og Annabelle 2: Skabelsen.

Gary Dauberman har desuden været medforfatter på manuskriptet til It (2017) og den kommende It: Del 2 (2019). Han var såmænd også skaber af Swamp Thing serien, der netop har haft premiere i USA (men dog ikke får flere sæsoner).

Med denne imponerende gyserbaggrund og indgående kendskab til Annabelle universet var det oplagt, at James Wan gerne ville have Dauberman ind over som instruktør. Det er næppe en beslutning, han har fortrudt. Mere end nogen anden spin-off film i The Conjuring-universet, så føles dette virkelig som en James Wan film. 

Lige foruden det faktum, at vi ikke får de lækre James Wan skud, men det ville også have været lidt malplaceret. Til gengæld har James Wan fået kredit for at have været med til at skabe historien, og dét var ikke tilfældet på de andre to Annabelle-film, så han lader til at have været mere inde over skabelsen denne gang.

Annabelle Comes Home er i de danske biografer fra den 27. juni 2019. Derudover er filmen kommet på Netflix i Danmark den 14. april 2020.

FAKTA

Biografpremiere: 27. juni 2019
Genre: Horror, Thriller
Instruktør: Gary Dauberman
Medvirkende: Mckenna Grace, Madison Iseman, Patrick Wilson, Vera Farmiga

Plot

Fast besluttet på at forhindre Annabelle i at skabe mere kaos, tager Ed og Lorraine Warren den besatte dukke til det aflåste rum i deres hjem, hvor de sætter hende ”sikkert” bag lås og slå. Men en uhyggelig nat fyldt med rædsler venter, da Annabelle vækker de onde ånder i rummet, som alle sætter efter et nyt mål – Ed og Lorraines tiårige datter Judy og hendes venner. 

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.