THE UNSETTLING er en ny teen horrorserie på HBO Nordic. Den er både dyster og har potentiale til noget spændende med sit kult-lignende plot. Du skal dog gerne være til teen drama, og dét er vi ikke specielt – ikke på denne måde. Læs mere i vores sæson 1 anmeldelse af The Unsettling her.

The Unsettling er en ny horrorserie på HBO Nordic, hvor sæson 1 består af kun 8 afsnit på hver knap 30 minutter. Den er altså ret hurtigt set, da alle otte afsnit ligger tilgængelige fra starten. Vi har set de første fire afsnit til denne anmeldelse.

Plottet i The Unsettling er absolut dystert med mange klassiske horror-virkemidler. Der er også et kult-lignende plot, der omhandler en religion ved navn “New Purity” (alene navnet er tilpas creepy).

På mange måder har denne nye teen horrorserie altså potentiale til noget spændende, men du skal være ret glad for teen drama for at få en god oplevelse. Læs mere i vores fulde anmeldelse af The Unsettling herunder.

Klassisk teenserie i horrorgenren

The Unsettling er først og fremmest en teen-serie og sekundært en horror-serie. Det betyder på ingen måde, at der er skruet ned for horror-elementerne. Derimod betyder det, at hovedpersonerne er teenagere og opfører sig derefter.

Eller rettere, de opfører sig som ret stereotype teenagere. Det er desværre noget, der er ved at blive ret trættende. Umiddelbart virker det fordummende og nedladende overfor teenagere. De fleste kan forhåbentlig huske, at selvom hormonerne rasede rundt, så var man jo ikke fuldstændig debil.

I The Unsettling er der lidt for meget fokus på hormonerne og meget lidt på fornuft. I nærmest alle situationer.

Nu foregår selve plottet på en gård, der ligger i et ret øde område. Her bor et umiddelbart sødt, men også meget religiøst, par. De tager gerne plejebørn ind, som også lader til at have det helt fint. Ikke mindst da mange af dem allerede har været i nogle plejehjem, der var ret hæslige.

Sammen med fire plejebørn har de også deres ubehagelige lille møgunge af en biologisk søn ved navn Dominic. Han er et lille mirakelbarn, der dog mere virker som Damien fra The Omen. Faktisk er Dominic så overdrevent creepy, at han bare er pisseirriterende.

Og det er desværre symptomatisk for serien; Alt er sat så meget på spidsen, at man kan gætte sig til for meget. Man skal bare forestille sig, hvad der ville være dumt at gøre, og så gør en af vores teenagere det efterfølgende.

The Unsettling – Anmeldelse – HBO Nordic Horror-serie

Cast med et par genkendelige ansigter

Der er et par skuespillere, du nok vil kunne genkende. Måske ikke hovedpersonen, Becca, der spilles af Holly Taylor. Med mindre du har set serien The Americans, da hun har været med i mange sæsoner af denne.

Holly Taylor kommer dog snart til at være med i en thriller med stærke horror-toner ved navn We Still Say Grace. Ja, det er endnu en historie med religion som omdrejningspunkt.

Et af de andre plejebørn, Maya, spilles dog af Willow Shields. Hun var Primrose Everdeen i samtlige film i The Hunger Games franchisen, så hvis du har set bare én af disse film, vil hun uden tvivl virke bekendt.

Har du set Light as a Feather teen gyserserien, så vil Alex Lange måske virke bekendt. Han spiller Silas, der ikke er et af plejebørnene, men helt sikkert gerne skal tiltrække teenage-pigerne til The Unsettling serien. Det samme gælder nok Tequan Richmond, der spiller plejebarnet Connor, som prøver at hjælpe Becca med at finde ud af, hvad der foregår. 

The Unsettling – Anmeldelse – HBO Nordic horror-serie

Se sæson 1 af The Unsettling på HBO Nordic

Instruktøren bag sæson 1 af den nye serie på HBO Nordic er Chris Grismer. Han har tidligere instrueret på tv-serier som The Vampire Diaries og Pretty Little Liars. Det giver en god indikation af, hvad du kan forvente, men The Unsettling er slet ikke så poleret eller elegant som de to eksempler. Den er meget mere hen ad teen sæbeopera, hvilket siger en del.

The Unsettling er skrevet af Adam Jay Epstein og Andrew Jacobson for produktionsselskabet AwesomenessTV. Samme selskab har tidligere lavet Netflix-serien Trinkets samt tidligere nævnte Light as a Feather

Adam Jay Epstein og Andrew Jacobson har tidligere skrevet på spoof filmene Another Teen Movie (2001) og Extreme Movie (2008). De er altså vant til teen-fokuserede historier, men gerne i komedie-genren.

The Unsettling er der absolut ingen komedie, og det er faktisk ærgerligt. Den er nemlig lidt for tung og seriøs og virker næsten fordummende overfor teenagere. Netop derfor bliver det trættende, selvom gyserelementerne faktisk virker interessant nok. 

Det virker ofte som om denne type serier, der omhandler teenagere, reelt skrives til tween-målgruppen. Altså dem, der ikke helt er blevet teenagere endnu, men glæder sig og forestiller sig, at det er sådan her, der kommer til at være. Romancer på kryds og tværs og en masse drama.

Okay, måske lige foruden spøgelser, creepy sønner i den religiøse plejefamilie samt de mærkelige låste kælderdøre. Men det er netop de elementer, der rent faktisk fungerer (undtagen sønnike, der bare er møgirriterende).

Hele sæson 1 af The Unsettling kan ses på HBO Nordic fra mandag den 15. juli 2019.

FAKTA

Instruktør: Chris Grismer
Medvirkende: Holly Taylor, Joy Goodman, Tequan Richmond og Travis Hammer

Plot

The Unsettling handler om den 16-årige Becca, der ankommer til en ny plejefamilie. Familien bor langt ude på landet, og de andre plejebørn byder hende mildest talt ikke varmt velkommen.

Den, der behandler hende værst, er familiens 11-årige biologiske søn, og selvom Becca prøver at holde sig ude af problemer og gå sine egne veje, begynder der pludselig at ske en række mystiske ting omkring hende.

Hun bliver i tvivl om, hvem – eller hvad – der er skyld i dette?

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg