THE GIRL BEFORE på HBO er en ny britisk miniserie produceret af BBC. Det er en slow-burn psykologisk thriller i 4 afsnit, men selvom udviklingen sker stille og roligt, er det nervepirrende hele vejen igennem. Læs vores The Girl Before anmeldelse her!

THE GIRL BEFORE er en ny HBO miniserie med en skønt cast og et medrivende plot. Det er en ny britisk produktion, der oprindelig blev vist på BBC (i december 2021) og nu udkommer på HBO i et væld af lande. Herunder også både USA og Danmark, da HBO også har været inde over produktionen.

Selve serien kan bedst beskrives som en psykologisk thriller. Historien fortælles som slow-burn, men hvis man bare overgiver sig til den (læs: læg mobilen væk), så er den både uhyggelig og nervepirrende.

Læs videre på vores The Girl Before miniserie-anmeldelse herunder. Vi har set alle fire afsnit i serien til denne anmeldelse.

Et blændende godt cast

Der er reelt fire primære karakterer i The Girl Before. I spidsen ser vi Gugu Mbatha-Raw (The Cloverfield Paradox) som Jane. Hun flytter ind i et lækkert (omend noget minimalistisk og lidt køligt) arkitekt-tegnet hus. Husleje er gratis mod, at man tillader, at huset “måler og vejer” alt, der sker i huset.

I praksis betyder det, at der er nogle meget klare retningslinjer for, hvordan man bor i huset. Og så skal man løbende svare på spørgeskemaer på én af husets skærme. Det er altså et “smarthouse”, men det er ikke huset, der er uhyggeligt. Med andre ord, så er der intet overnaturligt her.

Til gengæld er husets arkitekt, Edward Monkford, en noget speciel type. Han lever efter en masse selvbestaltede regler, men formår bestemt også at være charmerende og imødekommende. Især overfor de kvinder, der flytter ind i hans elskede hus.
David Oyelowo (Chaos Walking, Don’t Let Go) er helt fantastisk i rollen som Edward.

Ben Hardy (Bohemian Rhapsody) og Jessica Plummer udgør sidste del af det firkløver, der står i spidsen for miniserien, som Simon og Emma, der også har boet i huset. De spiller et ung par, der tydeligvis har nogle ting i bagagen, der skal bearbejdes. Især Emma, der har alvorlige traumer, der ikke sådan lige forsvinder af sig selv.

Som alle straks vil bemærke, så ligner Jane (Gugu Mbatha-Raw) og Emma (Jessica Plummer) hinanden uhyggeligt meget. Det er langt fra tilfældigt, da det udelukkende er arkitekten, der vælger hvem, som må leje sig ind som beboere i huset.

Vi følger de forskellige beboere i huset parallelt, så det bliver uhyggeligt tydeligt, hvor mange ligheder, der er i deres historier. 

The Girl Before – Anmeldelse | HBO miniserie | Psykologisk Thriller

Se The Girl Before på HBO Max nu!

The Girl Before er baseret på bogen af samme navn af J.P. Delaney. Det er da også forfatteren selv, der har været inde over at skrive miniserien, hvilket ofte fungerer rigtig godt. Filmatisering af bøger med forfatteren solidt inde over giver gerne et godt udgangspunkt. Bare tænk på Gillian Flynn og hendes samarbejde med David Fincher på Gone Girl.

Marissa Lestrade har også været inde over som manuskriptforfatter på nogle afsnit. Hende kommer vi til at høre mere fra snart, da hun er en af hovedforfatterne på den kommende eco-thriller tv-serie The Swarm (2022). Ikke at forveksle med Netflix-filmen Sværmen fra 2021.

Miniserien fra HBO Max og BBC One er instrueret af Lisa Brühlmann. Der er således én instruktør bag samtlige fire afsnit. Lisa Brühlman har tidligere instrueret på serier som Killing Eve (der også er et samarbejde mellem HBO og BBC) og Servant (M. Night Shyamalans Apple TV+ serie). Nå ja, og så har hun også været inde over Castle Rock (Stephen King-serie på HBO).

Kort sagt er det en yderst habil genre-instruktør, der har erfaring fra højkvalitets serier, og dét lader sig ikke fornægte her. The Girl Before er en miniserie, der momentvis føles som decideret gyser. Det er dog psykologisk thriller, der bærer serien primært, men det kan også været ret uhyggeligt. Det er i hvert fald tilfældet her.

Eneste anke herfra er, at de tre første afsnit er betydeligt bedre end afsnit fire. Selve det fjerde og afsluttende afsnit byder naturligvis på en masse twists. Det er dog ikke alle sammen, der er lige effektive (eller troværdige). Den egentlig slutning er dog stadig meget tilfredsstillende, så det er en miniserie, der fungerer som helhed.

Alle 4 afsnit af The Girl Before udgives på HBO Max den 10. februar 2022.

FAKTA

Instruktør: Lisa Brühlmann
Medvirkende: Gugu Mbatha-Raw, David Oyelowo, Jessica Plummer, Ben Hardy, Rakhee Thakrar, Amanda Drew, Mark Stanley, Ian Conningham

Plot

The Girl Before fortæller historien om Jane (Gugu Mbatha-Raw), som får en enestående mulighed for at flytte ind i et smukt, ultra-minimalistisk hus designet af en gådefuld arkitekt (David Oyelowo). Der er kun én hage ved det: Beboere skal overholde arkitektens liste af krævende regler. Jane begynder langsomt at mærke, at huset ændrer hende, og da hun gør en chokerende opdagelse om den tidligere beboer, Emma (Jessica Plummer), er hun tvunget til at konfrontere nogle særdeles foruroligende ligheder mellem dem. Mens de to kvinders tidslinjer flettes sammen, begynder Jane at stille spørgsmålstegn ved, om hendes skæbne vil blive den samme som pigen før hende.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg